Izlet v krokodilji park

Krokodilji park Kachikally se nahaja v bližini mesta Bakau in je skozi leta postal priljubljena turistična točka, saj v njem prebiva več kot 100 krokodilov. Pred več kot 500 leti ga je odkril  nabiralec palmovega vina iz družine Bojang.

Nekateri verjamejo, da ima jezero, v katerem krokodili živijo, nadnaravne zdravilne moči, saj naj bi umivanje s to vodo ozdravilo neplodnost. Kraj zato vsako leto obišče veliko žensk iz vse Gambije in iz tujine, kjer jih z vodo iz jezera umijejo posebej za to izurjene ženske iz družine Bojang. Po ritualnem umivanju ženske prejmejo vodo v steklenički, ki jo morajo nanesti na določene dele telesa pred spanjem in takoj zjutraj, ko se zbudijo. V zameno se od obiskovalk pričakuje simbolična denarna donacija, kos blaga in kolin orešček – polovico katerega razdelijo med starejše, drugo polovico pa vržejo v jezero krokodilom. Po opravljenem ritualu se ženske ne smejo rokovati z nikomer iz Bakaua. Članom družine Bojang je prepovedano izkoriščati zdravilne moči jezera  v finančne namene, saj bi drugače to izgubilo svojo moč

Zaradi številnih obiskovalcev so krokodili postali zelo krotki, namesto mesa raje jedo ribe in se pustijo tudi božati. Njihove luske so hrapave, koža pa mrzla. Krokodili se večino časa ne premaknejo in zdi se je, da jim je vseeno za božanje, fotografiranje in vzklike obiskovalcev. Krokodile dobro hranijo v dobrobit obiskovalcev in zato raje ležijo na soncu in se grejejo, saj so mrzlokrvne živali. Če boste imeli srečo, boste lahko videli še mladiče.

Po obisku krokodilov si lahko ogledate še muzej in trgovino s spominki, kasneje pa se odpravite na rokodelsko tržnico v Bakau, kjer je na voljo veliko nakita, spominkov, slik, afriških oblek, lesenih izdelkov in drugih umetnij domačih rokodelskih mojstrov. Dan lahko zaključile na bližnji prekrasni plaži, kjer lahko pod palmami dočakate sončni zahod.

Vstopnina v park stane cca 0,50€.

Foto Jana Šnuderl – ( JS Oblikovanje )