Kulturni gozd Makasutu

Zeleni zaklad z imenom Makasutu je vizija dveh Angležev, Jamesa Englisha in Lawrenca Williamsa, ki sta po letih iskanja lokacije za svoj eko-turistični naravni rezervat našla idealno prav v Gambiji leta 1992. Rezervat sta uradno ustanovila tistega leta na božični večer. Danes obsega 1000 akrov in pet različnih ekosistemov: gozd, savana, mangrove, palmov gozd in močvirje. Predstavlja dom različnim živalim kot so na primer raznovrstne ptice, kuščarji, pavijani, opice, krokodili…

Ime makasutu v jeziku plemena Mandinka pomeni „sveti gozd“, saj ima ta kraj za lokalne prebivalce poseben duhovni pomen že od davnih časov.

Vendar pa je to, kar vidimo zdaj, plod večletnega trdega dela, veliko vztrajnosti in dobrega sodelovanja z lokalno skupnostjo. Ob njunem prihodu je bilo območje povsem zanemarjeno, zapustila pa ga je tudi večina živali. Za začetek sta od lastnikov zemlje kupila 4 hektarje, a sta se morala kmalu vrniti v Anglijo nabirat sredstva za svoj podvig. Po vrnitvi sta zgrožena videla, da so v tem času posekali več sto dreves. Okoli območja sta postavila ograjo in na sestanku sklenila, da bosta v parku zaposlila lokalne prebivalce, ki bodo tudi v njuni odsotnosti skrbeli za drevesa. V ta namen sta izkopala več kot 70 vodnjakov, ki jih lahko vidite po vsem parku. Zasadila sta več kot petnajst tisoč dreves in območje je po nekaj letih doživelo veliko preobrazbo, saj je ponovno postalo mogočen gozd, vanj pa so se začele vračati tudi živali.

OPIS IZLETA
VOŽNJA PO AFRIŠKIH CESTAH

Izlet v Makasutu običajno traja cel dan, zato priporočamo, da se na pot odpravite v jutranjih urah. Vožnja po dolgi ravni afriški cesti iz Serekunde do gozda traja približno 45 min. Med vožnjo lahko opazujete zanimivo okolico, ljudi in promet, ki je v Afriki že sam po sebi zanimiv. Na cesti lahko poleg taksijev, kolesarjev in motoristov srečate tudi kakšno kozo, osla ali kravo. Na označenemu mestu za park zavijete na peščeno cesto, ki vodi v notranjost proti vhodu v park. Če ste dobri pogajalci, se lahko vedno barantate za nižjo ceno vstopnice.

PARK MAKASUTU

Ko boste kupili vstopnico, vas bo prijazen vodič pospremil do lepo urejenega bara, kjer vam bodo postregli s kavo ali čajem. Nato so boste povzpeli na visok stolp, iz katerega je čudovit razgled na neskončno ravnino, ki se razprostira naokoli.

VOŽNJA PO REKI GAMBIJA

Običajno sledi vožnjo s čolnom po reki Gambiji. Vožnja poteka ob gozdu iz mangrovovih dreves. Na obali lahko vidite živahne opice, ptice, kuščarje, itd. V reki se običajno kopajo tudi domačini. Med vožnja po reki lahko vidite tudi ženske, ki čistijo ostrige. Iz lupin delajo omet za hiše, barvo in pa tudi hrano za kokoši, saj lupina vsebuje veliko kalcija.

POHOD V GOZD

Po ležerni vožnji po reki običajno sledi zelo zanimiv pohod skozi gozd, kjer je moč videti tipično afriško rastje in drevesa. Lokalni vodiči imajo veliko znanja in prav za vsako drevo vam lahko povedo za kaj in kako se le-to uporablja v zdravilstvu. Domačini uporabljajo zelo malo zdravil iz lekarn. Ljudje rajši kot tablete, uporabljajo lubje, korenine in listje različnih dreves in iz njih pripravljajo izvlečke, ki jih nato uporabljajo za razne zdravstvene težave. Na poti lahko poskusite tudi različne afriške sadeže, ki jih v tistem trenutku ponuja okolica.
Sam gozd je res nekaj posebnega, drugačen kot jih poznamo v Sloveniji. Cel čas se sliši petje ptic in zvoke živahnih opic, ki se igrajo v krošnjah. Če boste imeli srečo, boste na poti srečali tudi veverice, kuščarje in velike domove termitov.

PREROKOVANJE AFRIŠKEGA STARCA

V gozdu je v majhni leseni baraki na precej samotnem delu živel starec za katerega nihče ni vedel koliko je star. V gozdu je živel že pred prihodom dveh angležev, ki sta kupila zemljo. Dovolila sta mu ostati, da je lahko še naprej prerokoval ljudem. Starec je imel čez glavo vedno poveznjeno belo ruto in znal je brati iz dlani. Leta 2014 je žal umrl. Njegovo delo sedaj nadaljuje najstarejši sin.

PALMOVO VINO

Hoja skozi afriški gozd traja dobro uro in je kar naporna predvsem zaradi močnega afriškega sonca. Ob koncu pohoda boste prispeli do mesta, kjer pridelujejo palmovo vino, ki ga lahko poskusite. Pravijo, da ima podoben okus kot mošt iz grozdja. Domačin vam bo pokazal kako se to vino zbira v plastenke. S pomočjo močne vrvi spretno splezajo na veliko palmo, na kateri je visoko v krošnji visi plastenka. Običajno obiskovalce povabijo, da tudi oni poizkusijo na starodaven način splezati na palmo.

KOSILO IN KULTURNI PLES

Ko se vrnete do začetne točke, vas tam običajno čaka okusno kosilo (če ste kupili celodnevno vstopnico in je dovolj obiskovalcev). Hrana je zelo okusna. Ponavadi pripravijo tradicionalne jedi kot so riž, arašidova omaka s piščancem ali govedino, ribe in zelenjavo. Pijača ni vključena v ceno lahko pa si jo pri prijaznem natakarju naročite.

V kolikor je dovolj obiskovalcev, ob kosilu pripravijo kratko plesno-kulturno predstavo. Ženske vas bodo povabile, da se jim pridružite in se naučite nekaj plesnih korakov, medtem ko bodo mošli igrali na bobne in druga tradicionalna glasbila.

TRŽNICA IN ODHOD DOMOV

Na izhodu lahko opravite še nakup spominkov pri domačinih, ki nudijo veliko izdelkov po ugodnih cenah. Ne pozabite se pogajati za cene. Park je odlična ideja za nedeljski izlet. Ogled parka, ki je med drugim prejel tudi veliko svetovnih nagrad, vam bo za vedno ostal v spominu.
Vožnja proti Serekundi pelje tudi mimo zelo znane tržnice Brikama, kjer se lahko ustavite in kupite različne lesene izdelke, bobne, nakit, oblačila, itd.

Domov se običajno pripeljete pozno popoldan ali zvečer. Odvisno koliko časa preživite v gozdu in porabite pri pogajanjih za cene.