OBISK VAROVANCEV

ŽIVIMO IN DELAMO Z OTROKI

Vedno smo prisotni na lokaciji, otroke in družine večkrat obiščemo tudi sami. Preden smo jih vključili v program botrstva, smo se temeljito prepričali o njihovih življenjskih razmerah. Zavedamo se, da moramo biti pri vsakem projektu fizično prisotni na lokaciji, kajti le na ta način lahko nadziramo dejansko stanje in s tem zagotavljamo, da se denar porabi izključno za pomoč otrokom in družinam. S tem pa zagotavljamo tudi varnost sredstev, ki nam jih podarijo donatorji.

VEDNO SMO NA VOLJO ZA DODATNE INFORMACIJE IN OSEBNI STIK

Kljub temu, da so razmere v Afriki precej slabše, kot smo jih vajeni doma, se trudimo, da smo vedno na voljo za dodatne informacije in osebni stik. Omogočimo tudi možnost pogovora z varovanci, informacije iz prve roke direktno, vso dokumentacijo, slike in video posnetke. Trudimo se, da smo ažurni pri posredovanju podatkov in informacij, ki jih botri potrebujejo ali želijo. V primeru obiska botrov pa poskrbimo za osebni stik s celo družino in kvalitetno preživljanje skupnega časa.

V GAMBIJI STE GOST

Nikoli ne smete pozabiti, da ste gost v državi, ki jo boste obiskali, kar pomeni, da je potrebno pomagati tam, kamor vas usmerimo in na način, ki ga od vas zahtevamo oziroma vam ga svetujemo. V skladu s tem so nastala načela društva, ki se jih je potrebno držati, saj gre za varnost družin, otrok in vas samih. Mi zelo dobro poznamo tamkajšnje razmere in lokalne navade, prav tako nas poznajo domačini in lokalna skupnost, zato je sodelovanje in splošno razumevanje med nami in domačini ključnega pomena. Njihovih navad, kulturnih in verskih običajev ne moremo spreminjati. Kot gostje se moramo prilagoditi in skušamo pomagati na najbolj primeren način.

Poleg tega, da ste zdravi, so pomembne tudi vaše naslednje lastnosti: prilagodljivost, potrpežljivost, spretnost, samostojnost, pozitiven odnos, fleksibilnost, iznajdljivost, odgovornost, smisel za humor,… Vse te lastnosti so lahko dobra pomoč pri premagovanje kulturnega šoka, katerega doživi vsak, še tako izkušen popotnik.

LOKALNA DOBRODELNA ORGANIZACIJA

Organizacija v Gambiji ima pomembno vlogo pri koordinaciji dela in izvaja veliko funkcij, kot so prepoznavanje in določanje vrste pomoči ter razvijanje projektov, ki koristijo lokalnim skupnostim. V Gambiji vas predstavniki organizacije vodijo in so stalno z vami pri obisku družin in drugih želenih aktivnosti. Skrbijo za vašo varnost in dobro počutje v državi. Vse družine poznajo osebno in pričakujejo, da jih boste tudi vi spoštovali v enaki meri, kot one spoštujejo vas. Pomembno je, da upoštevate varnostne nasvete in se o vsaki zadevi pred vašim ukrepanjem posvetujete, saj lahko nevede z nepremišljenim dejanjem naredite več škode, kot koristi. Verjamemo, da se za obisk ne odločite zato, da bi komurkoli škodovali.

KDAJ IN ZA KOLIKO ČASA NAS BOSTE OBISKALI

Termin vašega obiska je odvisen od tega, kaj natančno pričakujete od potovanja, oziroma kakšni so vaši pogoji potovanja. Na lokaciji je več mesecev na leto prisotna soustanoviteljica društva, ki koordinira program Potuj Kot Prostovoljec in hkrati skrbi, da obiski botrov potekajo nemoteno. Vse poteka tudi v slovenskem jeziku, kadar je na lokaciji prisotna Urša Faal. Pomembno je upoštevati tudi šolske počitnice in daljše državne praznike, ki vplivajo tudi na prisotnost otrok na lokaciji (nekateri odidejo na počitnice k starim staršem ali svojim staršem). Obvezno je cepljenje proti rumeno mrzlici, če se boste odločili za dodatna cepljenja, pa se čas priprav še malenkost podaljša. Za obisk Gambije potrebujete vizum, ki ga urejamo v Budimpešti. V kolikor želite potovati v družbi še s kom, nas kontaktirajte in skupaj bomo poiskali sopotnike ali pa se pridružite skupini prostovoljcev.

Za več informacij o vizumu si preberite splošne informacije o Gambiji.

Gambija je destinacija, kamor se lahko podate čez vse leto. Načrtujte čas vašega potovanja glede na aktivnosti, ki vas zanimajo, in ki jim dajete prednost. Če je edini namen vašega potovanja obisk ali prostovoljno delo, preverite datume, ki so na razpolago. Najcenejše letalske karte so aprila in maja (in v začetku junija), ko se začne prva deževna doba. Če vas dež ne moti, se lahko potovanja udeležite kadarkoli, če pa potrebujete pomoč pri odločitvi, se lahko obrnete tudi na nas.

KJE SE NAHAJAMO IN KAKO DO NAS

Najdete nas v Serekundi. Serekunda (ali Serrekunds, oziroma Sere Kunda), je največje mesto v Gambiji. Leži jugozahodno od glavnega mesta Banjul in je od njega oddaljena 30 min. vožnje z avtom. Leta 2006 je bilo število prebivalcev ocenjeno na 340.000. Čeprav je glavno mesto Gambije Banjul, je razvoj usmerjen v Serekundo, saj se Banjul nahaja na otoku in se zato ne more širiti. Preverite letalske karte po razumnih cenah pri vaši turistični agenciji ali se obrnite na nas. Priporočamo polet iz Benetk preko Barcelone do glavnega mesta Banjul ali iz Ljubljane preko Barcelone do Banjula, glavnega mesta v Gambiji. Ugodne cene poletov imata prevoznika Vueling Airlines ali Iberia. Let iz Barcelone do Banjula traja malo manj, kot 6 ur.

Za prevoz do letališč priporočamo Go Opti. Njihova spletna stran www.goopti.com.

Na letališče v Banjul pridemo po vas mi. Ceno celotnega potovanja krijete sami, saj nimamo potrebnih sredstev za financiranje. Cena je odvisna od števila potnikov. Za vas bomo organizirali lokalni taksi.

NAMESTITEV V ČASU BIVANJA V GAMBIJI

Nastanjeni boste v stanovanju, kjer živimo mi oziroma v neposredni bližini, če je naše stanovanje zasedeno. V sobi boste bivali z največ enim prostovoljcem/botrom. V kolikor želite imeti svojo sobo, potem za nastanitev plačate več. Kuhinja, dnevna soba, vrt in vse ostalo si delite skupaj z nami. Stroški bivanja in hrane si razdelimo in so odvisni od dolžine vašega bivanja.

Za čistočo vsak poskrbi sam! Skupne prostore očistimo skupaj. Perilo nam operejo lokalne ženske proti minimalnemu plačilu. Stanovanje je v varnem predelu, saj je za nas vaša varnost na prvem mestu. Poleg tega so življenjski pogoji za nas sprejemljivi in se izognemo žuželkam, ščurkom in mrčesu, ki so za nas lahko nevarni. Ne moremo popolnoma preprečiti tega, vendar sta v »boljših« predelih mesta higiena in varnost na precej višjem nivoju. Tudi dostop do elektrike in vode je v takih predelih prioriteten, v primerjavi z drugimi revnejšimi in za nas težje sprejemljivimi pogoji.

Za več informacij smo na voljo na e-naslovih ursa@zaotrokesveta.com in etka@zaotrokesveta.com.

Bottstvo