KAKO POTEKA?

Za vas bomo odgovorili na vprašanja, ki jih največkrat dobimo od prostovoljcev. Če v celotni rubriki POTUJ KOT PROSTOVOLJEC ne boste našli odgovora na vaše vprašanje, nam pišite na info @potujkotprostovoljec.si

1.) KAKO PRIDEM IZ LETALIŠČA V BANJULU DO LOKACIJE NASTANITVE?

Vse prostovoljce pričakamo na letališču. Priporočamo vam, da si oblečete naše zelene majice, saj jih osebje na letalušču že zelo dobro pozna. Velikokrat se zgodi, da si s tem prostovoljci skrajšajo čas pregleda prtljage. V vsakem primeru nam morate sporočiti točen datum in uro prihoda na mednarodno letališče v Gambiji, Banjul.

2.) ALI BOM SAM/A V STANOVANJU? JE KDO OD PREDSTAVNIKOV BLIZU?

V Gambiji je 24 ur prisoten slovenski predstavnik organizacije, ki živi v stanovanjskem kompleksu skupaj s prostovoljci in lokalnim ustanovitejem organizacije. Nikoli ne boste povsem sami. V varovanem stanovanjskem kompleksu je več stanovanj. Vsa stanovanja so si zelo blizu.

3.) KJE MENJAM DENAR IN KJE KUPIM OSNOVNA ŽIVILA TER VODO?

Drugi dan po prihodu vam bo slovenski ali gambijski predstavnik predstavil okolico. Peljali vas bodo do prve menjalnice, lokalne restvaracije in trgovine. Vsakega prostovoljca pa v stanovanju pričaka ustekleničena voda za prvi dan.

4. KAKO POTEKA DELO V ŠOLI?

Če ste se odločili, da boste prostovoljno delo v šoli, boste delali od ponedeljka do četrtka od 9:00 do 13:00 in ob petkih od 9:00 do 12:00. S predstavnikom se boste dogovorili katerim otrokom (največ 5) boste nudili individualno pomoč. Hitro boste razumeli kateri otroci imajo težave pri štetju. držanju svinčnika, pisanju črk, prepoznavanju barv, delov telesa, itd. Z izbranimi otroki boste snov, ki bi jo morali že znati, ponavaljali ves čas, da bodo lahko “ujeli” svoje vrstnike. Pri tem je potrebno ogromno potrpežljivosti, saj nekateri otroci ne znajo absolutno ničesar. Za pomoč se lahko naučite tudi nekaj besed (številke do 20, barve, živali, deli telesa) v jeziku, ki ga razumejo otroci s katerimi delate, da je komunikacija med vami lažja.

Prostovoljci, ki ostajajo na opravljanju prostovoljnega dela dlje časa (do 60 dni), imajo možnost prve tri dni za opazovanje v šoli, potem bodo lažje pričeli sodelovati pri obstoječih projektih. Pričakujemo rešitve, predloge in inovativnost. Kljub temu pa imejte v mislih, da obstajajo standardne prakse in pravila, ki jih je potrebno upoštevati.

Delo v vrtcih ali šolah: poučevanje angleščine, matematike, likovne ali športne vzgoje, osebne higiene, sodelovanje pri didaktičnih igrah, petju, plesu in risanju. Prostovoljci lahko pomagajo pri nadziranju šolskega igrišča, hranjenju otrok v času kosila, pomoči pri administrativnih in drugih zadevah, skupaj z lokalnimi učitelji. Občasno je potrebna tudi pomoč pri vzdrževalnih delih.

KAKO POTEKA DELO V LABORATORIJU?

Delo poteka od ponedeljka do petka, od 9. do 15. ure. V laboratoriju boste opravljali delo kot so: jemanja krvi, hematološke in biokemijske preiskave krvnih vzorcev, mikrobiološke analize urina. Običajno vas v prvem tednu seznanijo s pravilnim odvzemom krvnih vzorcev in z osnovnimi hematoloških, biokemijskih in mikrobioloških preiskav. V drugem in tretjem tednu prostovoljnega dela pa običjano samostojno opravljate različne preiskave krvnih vzorcev in analize urina. Delo vključuje še: merjenje ravni hemoglobina v krvi, štetje števila levkocitev in eritrocitev pod mikroskopom, preiskave prisotnosti povzročitelja malarije, merjenje hitrosti sedimentacije eritrocitov, določitev krvne skupine, merjenje ravni sladkorja, holesterola, uree, kreatina, albumina, natrija, kalija, kalcija, troponina 1 in drugih parametrov v krvnih vzorcih, preiskave urina pod mikroskopom in s pomočjo urinskih test trakov, opravljanje testov za nosečnost in drugih viroloških testov za bolezni kot so HIV, hepatitis B in sifilis.

KAKO POTEKA FOTOGRAFSKO DELO IN SNEMANJE?

Delo poteka na različnih lokacijah in je zelo razgibano. Fotografira in snema se aktualne aktivnosti in potrebe po foto in video materialu. O vsem se boste dogovorili z našimi koordinatorji že pred odhodom. V kolikor imate željo, lahko organizirate fotografsko delavnico za starejše otroke ali odrasle. Stari, še delujoči fotoaparati so dobrodošli.

KAKO POTEKA RAČUNALNIŠKO OPISMENJEVANJE?

Računalniške spretnosti so med Gambijci veliko manjše kot med prebivalci v drugih, razvitejših državah. Da bi domačinom približali rabo računalnika, iščemo prostovoljce, ki bi se vključili v naše priprave  aktivnosti za projekt karierno-izobraževalnega centra.  Od podjetje INSIS Informacijski sistemi d.o.o. iz Nove Gorice in anonimne donatorke, smo prejeli 2 prenosnika s katerima želimo naučiti uporabe osnovih računalniških programov, interneta, socialnih omrežij, itd. čimveč domačinov.  Delo poteka na lokaciji nastanitve, saj je tam na voljo internet in elektrika. Točen urnik boste določili skupaj z našimi predstavniki, ko pridete na lokacijo. Delo ne obsega več kot 4 ure na dan od ponedeljka do petka.

ALI MORATE VES SVOJ ČAS POSVETITI DELU?

Delo poteka od ponedeljka do petka v dopoldanskih urah razen za prostovoljce fotografe in tiste, ki računalniško opismenjujejo domačine. Za njih velja prilagojen urnik. Ves preostali čas lahko namenite pripravam na delo, raziskovanju države, sprehodom po plaži. obiskovanju družin, druženju z lokalnimi prebivalci.

5. OPIS TIPIČNEGA DNEVA

Verjamemo, da si prostovoljci zaslužijo najboljšo podporo, ki je na voljo, zato imajo naši lokalni sodelavci precej zahtevne naloge. Naši prostovoljci delajo v skupnosti in preživljajo čas v lokalnih okoliščinah z njihovimi novimi sodelavci. Tako lahko pridobijo resničen vpogled v lokalne navade in izzive, kar vam tudi omogoča, da vas v skupnosti sprejmejo.

Delovni dan se prične v ponedeljek in traja do petka (z izjemami). Na dnevne dejavnosti in aktivnosti se morate pripraviti dan prej, v sodelovanju z našimi predstavniki in domačini s katerimi boste sodelovali.

Popoldnevi so namenjeni sproščanju in uživanju na plaži, spoznavanju načina življenja lokalnih prebivalcev, odkrivanju lokalne kulture, spoznavanju ljudi ter pripravi na naslednji dan. Morda preberete knjigo, napišete članek, posnamete video prispevek, se odpravite na sprehod, gledate TV, itd.

Pomembno je, da veste, kaj je v načrtu  naslednji dan in temu primerno prilagodite popoldanske aktivnosti. Prioriteta so priprave na naslednji dan, v kolikor ugotovite, da je to potrebno oziroma se pogovorite s koordinatorji.

Pomembno je, da upoštevate nasvete glede nočnih izhodov (varnost!) oziroma, da sami ne preživljate večerov zunaj, brez spremstva. Ne pozabite, da predstavljate organizacijo in delo z otroki, zato je pomembno, da se temu primerno tudi obnašate. Individualni izhodi so na vašo lastno odgovornost in mi ne odgovarjamo za vas!

Od vas pričakujemo, da boste sodelovali pri naših projektih z novimi idejami, delili izkušnje z drugimi, svetovali pri reševanju problematike, izkazali inovativnost in pripadnost programu. Po vašem prihodu domov bomo zelo veseli, če boste z nami sodelovali na način, ki si ga boste sami izbrali.

Ob vikendih se lahko udeležite fakultativnih izletov, ki vam jih ponuja naša sodelujoča lokalna turistična agencija. Možnosti imate veliko. Lahko se odpravite v vas in raziskujete kulturni turizem. Skratka, vikendi naj bodo čimbolj zabavni in raziskovalni.

6. HRANA

V okolici nastanitvenih kapacitet, pri rezervaciji katerih pomagamo mi, so na razdalji, ki jo lahko prehodite peš na voljo vse večje trgovine, kjer lahko kupite vse osnovne stvari, ki jih potrebujete in še več. V trgovinah, kjer so stranke večinoma turisti, nudijo veliko izbiro tujih prehrambenih izdelkov, ki pa so cenovno dražji. Živila hranijo v hladilnikih in zmrzovalnikih, sadje in zelenjavo tehtajo ter imajo fiksne cene. Na blagajni dobite račun. V neposredni bližini so tudi lokalne trgovine oziroma kioski, kjer lahko kupite kruh, maslo, jajca, sladkor, olje (na lončke), prašek za pranje perila, sladkarije, mleko v prahu, tobačne izdelke, instant kavo, itd.

Prav tako lahko za 1€ kupite tradicionalno kosilo (riž z omako, zelenjavo in/ali mesom/ribami) pri lokalnih prodajalkah. Na voljo imate tudi sezonsko sadje, zelenjavo in arašide skoraj na vsakih 100m. Zelo redko se naši prostovoljci poslužujejo hrane v restavracijah, ki so prav tako na voljo v neposredni bližini. Domačini so se popolnoma prilagodili zahtevam turistov, zato nudijo pizze, hamburgerje, testenine, zrezke, itd. Državo boste najbolj doživeli, če se boste poskušali prehranjevati kot domačini. Pizzo, zrezke in pomfri imate vsak dan na dosegu roke v Sloveniji oziroma Evropi.

7. DNEVNI PREVOZ

Na voljo imate javni prevoz – majhne, hitre avtobuse, ki vozijo po glavnih cestah in so primerni za kratke vožnje. Ta možnost je zelo ugodna. Druga možnost je taksi. Cena je odvisna od oddaljenosti. Možno je tudi, da naročite taksi, ki vas pobere na določenem mestu ob določeni uri. Za ceno se je potrebno dogovoriti vnaprej (oziroma se za njo pogajati). V Gambiji obstajajo tri različne taksi službe. Za prostovoljce običajno za vsakodnevni transport uporabljamo taksije z vozniki, ki jim zaupamo. Voznik pobere prostovoljce pred stanovanjem, kjer živijo ob dogovojeni uri in jih pripelje nazaj po opravljenem delu. Možno se je dogovoriti za prevoz tudi po delu za dodatne vnaprej dogovorjene aktivnosti.

Prevoz si lahko urejate tudi sami in se poslužujete cenejših lokalnih avtobusov. Odločitev je vaša.

8. VARNOST V ČASU PROSTOVOLJNEGA DELA

Vaša varnost nam je zelo pomembna. Kot v vsaki družbi, so tudi tukaj riziki in nevarnosti, vendar če se boste držali naših nasvetov in nasvetov naših gostiteljev, vaša varnost ne bo ogrožena. Za vas je 24/7 dosegljiv vaš lokalni mentor v Gambiji. Posredovali vam bomo vse potrebne nasvete v povezavi z vašo varnostjo. Zagotovili bomo, da boste imeli kontaktne informacije osebe na kraju, kjer boste prostovoljno delali, v primeru urgentne situacije.

Prosili vas bomo, da upoštevate naše nasvete preden odpotujete in predvsem v kraju, kjer boste delali.Ne prevzemamo odgovornosti, če se pojavijo problemi ali situacije, ki jih ni bilo mogoče preprečiti.

9. INTERNET IN TELEFONI

Brezžično internetno omrežje vam omogočajo nekateri hoteli, restavracije in dražji, za turiste primerni stanovanjski kompleksi. Ponekod nudijo storitev brezplačno, ponekod pa je potrebno doplačilo. Obstajajo tudi t.i. cyber lokali, kjer plačate internet na minute oziroma ure. V vsakem primeru je internetna povezava bistveno počasnejša, kot ste jo morda vajeni od doma.

Z nakupom lokalne SIM kartice lahko do interneta dostopate tudi preko mobilnih aparatov in mobilnega omrežja. Kartico lahko napolnite z različnimi zneski, že od par centov naprej. Tudi SIM kartice so precej poceni in so na voljo povsod ob cestah, kjer prodajalci ponujajo storitve gambijskih mobilnih operaterjev. Mobilni operaterji v Gambiji so: Gamcel, Africell, Qcell in Comium. Običajno je ob nakupu potrebno telefon in kartico registrirati. To ponavadi opravijo na licu mesta ali pa vas pošljejo v pisarno podjetja, ki je v bližini. Nobene garancije pa ne dobite, da bo omrežje tudi delovalo.

Klici v Evropo so tudi preko lokalnih SIM kartic dragi, vendar vseeno cenejši kot, če bi klicali iz svojih evropskih SIM kartic.

10. PRIPRAVA PRTLJAGE

ZA OTROKE IN ODRASLE

Če bi želeli prinesti kaj za otroke ali odrasle vas prosimo, da upoštevate naša priporočila. Živimo in delamo z domačini, zato poznamo njihove potrebe. Plišasti medvedki in igračke na baterije niso uporabne, saj se otroci igrajo zunaj, v prahu in so igrače kar hitro zapuščene po dvoriščih. Prav tako revni prebivalci v večini nimajo denarja za nakup baterij, poleg tega pa se otroci niti ne znajo igrati z modernimi igračkami. V kolikor ste pripravljeni odrasle in otroke razveseliti, ne morete zgrešiti če s seboj prinesete sredstva za zniževanje telesne temperature (paracetamol) za otroke, tablete proti bolečinam, razne kreme, didaktične igrače, male črtaste zvezke, papir, škarje, lepilo, pobarvanke, barvice, krede, navadne svinčnike, pisala, radirke, angleške pesmice, pravljice itd.

ZA SEBE

Seznam priporočenih stvari najdete s klkom tukaj KAJ VZETI S SEBOJ.

11. VRNITEV DOMOV

Konec vašega obiska v Gambiji ne pomeni, da ste končali s prostovoljnim delom za dobrodelno organizacijo Za otroke sveta. Obstaja veliko načinov, kako lahko ostanete vključeni po koncu vašega obiska. Tukaj je nekaj predlogov:
– Ponovno opravljajte prostovoljno delo
– Imejte potopise ali predstavite svoje izkušnje na svoj način
– Zbirajte prispevke za riž za revne družine v Gambiji
– Pomagajte nam izbrati in izobraziti naslednjo skupino prostovoljcev
– Priredite aktivnosti za ozaveščanje na temo razvojnih motenj
– Pomagajte pri organizaciji dobrodelnih dogodkov

Cenili bomo tudi, če napišete izkušnje, potopisni blog in /ali poročilo o tem, kaj ste doživeli. Z nami lahko delite tudi svoje fotografije, z veseljem pa na naših straneh objavimo vašo zgodbo.

12. KAKO SE PRIJAVITI ZA PROSTOVOLJNO DELO V OKVIRU NAŠEGA PROJEKTA

Če si želite z nami potovati kot prostovoljec, potem s klikom TUKAJ pričnite s prijavo. Se vidimo v  Gambiji!

V kolikor boste imeli kakršnakoli vprašanja v zvezi z organizacijo potovanja, se obrnite na koordinatorko prostovoljstva Urško Faal na e-naslov ursa@zaotrokesveta.com. Svetovala vam bo glede obveznih cepljenj in zdravstvenih zahtev, pomagala pri iskanju kart in urejanju vizuma za vstop v Gambijo.

Ko boste prispeli v Gambijo, vas bo na letalšču čakal predstavnik partnerske organizacije, mentor na terenu pa vam bo predstavil vaše delo.

13. KONTAKT

Urška Faal
Koordinatorka prostovoljcev v Sloveniji in Gambiji
Email: ursa@zaotrokesveta.com

Tim Dželebdžić
Koordinator prostovoljcev v Gambiji
e-mail: info@potujkotprostovoljec.si