ZAKAJ GAMBIJA

Odgovor je zelo preprost! Zato, ker dežela nasmejanih ljudi, kot ji tudi radi rečejo, ponuja več kot marsikatera večja, bolj razvita in bolj obiskana afriška država. Njen čar je prav v njeni majhnosti. Glavno mesto in nekaj večjih naselij, kjer se množice drenjajo po ozkih ulicah prepojenih z vročino, barvo in hrupom, kljub vsemu ohranjajo občutek malo večje vasi. V zelo kratkem času boste imeli občutek, da že vse poznate in hitro se boste počutili kot, da ste v Gambiji pravzaprav doma.

Gambija je mirna, cenovno dosegljiva država v zahodni Afriki, na udobni letalski razdalji iz Evrope in prostovoljcem ter popotnikom izredno prijazna država. To so lastnosti, zaradi katerih ta bivša britanska kolonija postaja vedno bolj priljubljena počitniška destinacija. Tropsko podnebje, živahna letovišča in prijazna atmosfera so dovolj, da se iskalci sonca tja vedno znova radi vračajo.

Vsem obiskovalcem ponuja povsem drugačno izkušnjo na potovanju. S pomočjo lokalne organizacije boste doživeli državo skozi oči domačinov, z njimi boste delili svoje znanje, izkušnje in se ob tem prijetno družili. Dolge peščene plaže, slikovite vasice zgrajene iz blata, riževa polja, nasade palm, čudovita narava, živali v naravnem okolju, rečne pustolovščine, festivali, ceremonije, tržnice, tradicionalna hrana in še več v kombinaciji s prostovoljnim delom so priložnosti, da začutite utrip države, ko se njena energičnost in barvitost pokažeta v vsej svoji veličini.

 

Gambija veliko ponuja ljubiteljem dolgih peščenih plaž, narave, živalskega sveta, zgodovine, različnih kultur in tradicij, glasbe in plesa, različnih plemen, vasi, itd. Je uveljavljena lokacija za ornitologe (opazovalce ptic), saj so zabeležili prkeo 500 vrst ptic na tako majhnem ozemlju. Njena največja naravna prednost, reka Gambija, pa postaja še posebej priljubljena med eko-turisti. Njene zgodovinske znamenitosti obsegajo obdobja od pradavnine, do trgovine s sužnji in kasnejše kolonialne dobe. Čeprav so tradicije in starodavni običaji še vedno del vsakdana, mladi Gambijci združujejo staro s sodobnim in puščajo svoj pečat v tradicionalni glasbi in umetnosti.

Poleg ponudbe tradicionalnega sonca, peska in morja, predstavlja ta majhna zahodnoafriška država raj za tiste, ki si želijo na svojem potovanju doživeti nekaj več!

Suženjstvo

Prihod turistov in prostovoljcev je za Gambijo precej pomemben. Ima namreč vodilno vlogo v mednarodni trgovini in tako vpliva na menjalni tečaj. Ta dva dejavnika pa sta sredstvo za premagovanje revščine. Vladni predpisi spodbujajo turizem in njegov vpliv na ekonomsko rast države. Namen tega je povečati vlogo, ki jo ima turizem v državi in izboljšati življenjski standard ljudi v Gambiji. Vlada želi razširiti turistične dejavnosti, izboljšati njihovo kvaliteto in poskuša zagotoviti smiselno uporabo zemlje za razvoj turizma. Z drugimi besedami je vlada predana idealu odgovornega turizma. Odgovornost vseh interesnih skupin je, da sodelujejo z nami pri ustvarjanju boljših življenjskih pogojev, tako za Gambijce, kot za obiskovalce.

Dancing Jola

S svojim prihodom posredno vplivate na dnevni zaslužek voznika taxi-ja, trgovca kruha, prodajalke sadja in zelenjave, prodajalcev svežih sokov na plaži, osebja na lokalnih čolnih, izdelovalca  spominkov in drugih afriških idelkov. S plačilom vstopnine v živalske parke, z obiskom tradicionalnega koncerta, glasbenega  festivala, podpirate lokalne aktivnosti in s tem vplivate na število delovnih mest. Pomagate lahko širši množici ljudi, ne da bi se tega sploh zavedali.

 

Gambija Plaža