ZAKAJ PLAČATI SVOJE POTOVANJE IN KOLIKO STANE?

KAJ JE PROSTOVOLJSTVO?

Prvi in najpomembnejši vprašanji, ki si ju morate zastaviti sta, kaj za vas pomeni prostovoljno delo in kakšen je vaš glavni motiv. Definicija iz Etičnega kodeksa organiziranega prostovoljstva pravi: “Prostovoljsko delo je delo, ki ga po svoji svobodni odločitvi in brez materialnih koristi opravlja posameznica oziroma posameznik v dobro drugih ali za skupno javno korist.”  Motivi za prostovoljno delo pa izhajajo iz vsakega posameznika. Ljudje se za prostovoljsko delo odločamo na osnovi mešanice motivov. Najpogosteje je glavni (oziroma najbolj ozaveščen) motiv pomoč sočloveku, skupnosti oziroma pomo- či potrebnim. Motivacija vsakega prostovoljca pa se mora skladati z vrednotami naše organizacije, saj v primeru neskladja lahko prostovoljno delo povzroča uporabnikom več škode kot koristi.

Torej je zelo pomembno, da poznate svoje lastne motive za prostovoljno delo v Gambiji, ki se morajo skladati z našimi načeli, ki so nastali na podlagi dologoletnih izkušenj in delovanja na lokaciji ter so rezultat analize lokalnih potreb in problematike.

Pomembno pa je tudi, da veste kaj želite si s potovanjem spremeniti pri sebi. Takšna izkušnja vas bo v življenju izpopolnila, pomagala pri osebni rasti in omogočila iskreni vpogled v odnos do sebe. Prostovoljno delo ni nagrajeno z denarjem, temveč z novimi izkušnjami, znanjem in občutkom, da smo naredili nekaj dobrega za lepšo prihodnost. Prostovoljstvo nam pomaga, da razvijamo nove spretnosti, da se družimo, učimo novih jezikov in se zabavamo.

Prostovoljstvo je tudi učenje. Različne neprofitne organizacije ponujajo osnovno usposabljanje, kar je le začetek tega, česar se prostovoljec lahko nauči. Veliko več kot s teoretičnim znanjem, lahko pridobimo z neposrednimi izkušnjami. Skozi delo z ljudmi se naučimo tolerance in potrpežljivosti in izboljšamo komunikacijo. Pridobimo lahko različne praktične spretnosti, odvisno kaj nam ponuja organizacija, ki smo jo izbrali za sodelovanje.

dsc04679

ZAKAJ PLAČATI SVOJE POTOVANJE?

Študentom in dijakom pomagamo s pridobivanjem sredstev preko sklada RS za razvoj kadrov in štipendij. Za več informacij glede sofinanciranja študijskih obiskov, kontaktirajte koordinatorko prostovoljstva v Gambiji, Urško Faal na e-mail ursa@zaotrokesveta.com.

Če pogojev za sofinanciranje ne izpolnjujete, si morate potovanje v celoti plačati sami. Prav tako za opravljanje dela ne dobite plačila. Razlog, da morate sami kriti stroške vašega potovanja je, da projekt, za katerega delamo, nima sredstev, da bi financiral program prostovoljstva in vse kar to obsega. Dobro pa je vedeti, da v kolikor bi imeli na razpolago dodatna sredstva, bi za znesek ene letalske karte in enomesečnega bivanja enega prostovoljca, lahko v Gambiji za leto in pol zaposlili 2 Gambijca.

Lahko pa ste mirni, da bo vaš težko prislužen denar pomagal pri zadovoljstvu in razvoju vas samih in vseh tistih, ki ga najbolj potrebujejo. Včasih lahko pridobite celo več kot tisti, ki jim boste pomoč nudili. Prostovoljno delo nas navdihuje, obogati z novimi izkušnjami, nam da priložnost, da se učimo od drugih, pripomore k naši osebni rasti, pomaga pri spoznavanju naših interesov. Omogoči nam, da preizkusimo sebe in naše sposobnosti.

Potovanje se vam bo obrestovalo in kmalu boste prišli do spoznanja, da se vam je splačalo! Ob koncu prostovoljnega dela lahko prejmete potrdilo o opravljenih prostovoljnih urah, ki ga lahko uporabite pri iskanju nove zaposlitve. Delodajalci vedno bolj strmijo k temu, da zaposlujejo posameznike, ki imajo izkušnje tako doma kot tudi v tujini. In prostovoljno delo postaja vedno bolj priljubljen način navezovanja stikov s potencialnimi delodajalci.

Poleg tega kombinacija potovanja in prostovoljnega dela v Gambiji nudi:

1. Učenje, prilagajanje, poučevanje
2. Ogled mest in vasi, kamor ne sežejo turistične agencije
3. Življenje in druženje z lokalnimi prebivalci, sklepanje novih prijateljstev
4. Poskušanje lokalne hrane, izkušnja lokalnih navad
5. Varčevanje denarja – tako potovanje je cenejše, kot so nekatere ponudbe turističnih agencij
6. Izkušnja z javnim  prevozom, učenje neodvisnosti v tuji državi
7. Nudenje pomoči drugim in medkulturna izmenjava znanja
8. Višja stopnja družbenega zavedanja in družbene odgovornosti
9. Pridobitev mednarodnih delovnih izkušenj
10. Izboljšanje znanja angleščine in učenje osnovnih fraz v lokalnem jeziku

koliko stane

PREDVIDENI STROŠKI POTOVANJA

Torej kakšni so vaši predvideni stroški:

Usposabljanje in prijavnina
V naši organizaciji boste deležni informiranja in svetovanja. Ne samo, da boste pridobili nove izkušnje s prostovoljnim delom, ampak boste/bomo vplivali tudi na vašo osebno rast, pozitivno razmišljanje, osebne dosežke, itd. Usposabljanje vodijo izkušeni sodelavci, ki že vrsto let delujejo v mednarodnem okolju. Prijavnino v znesku 100€ je potrebno poravnati v osmih dneh od poslane prijavnice. V prijavnino je všteto mentorstvo, učenje, podporo, svetovanje, delovne majice, usposabljanje in potrdilo o opravljenem delu.

Cepljenje proti rumeni mrzlici, ki je obvezno. Če ste že cepljeni, potem tega stroška nimate. Pred boleznijo ščiti 10 let. Priporočeno je cepljene proti hepatitisu A in B (več odmerkov v časovnih razmikih), tifusu in meaningkoku. V kolikor boste jemali antimalarike, je cena oziroma količina tablet odvisna od vrste antimalarika, števila dni bivanja na malaričnem območju. S klikom TUKAJ najdete več informacij.

Nakup letalske karte.
Cene povratne letalske karte so odvisne od razpoložljivosti in datuma odhoda. Gibljejo se med 400€ in 800€.

– Za vstop v državo je potreben vizum. Slovenski državljani lahko po najnovejših informacijah vizum za 1 mesec dobijo brezplačno ob prihodu na letališče. Podaljšanje je proti plačilu 1000 GMD (cca 20€) mogoče na podlagi zahteve pri pristojnem državnem organu v Gambiji. Pri tam vam pomagamo mi.

– Za prevoz do letališča in nazaj priporočamo podjetje Go Opti. Cene so odvisne od termina in razpoložljivosti ter od razdalje od letališča (od 20€ do 25€ če pravočasno rezervirate).

– Prevoz iz letališča Banjul do Serekunde. Cena je odvisna od izbranega prevoza in od števila potnikov v avtomobilu. Največ znaša 10€ na smer po osebi.

– Strošek namestitve: 15€ na dan za rezervacije 1.10.2017 naprej.

– Strošek dnevnega prevoza do šole je odvisen od izbranega prevoznega sredstva in števila potnikov. Načeloma stroški dnevnega prevoza ne presežejo 2€ po osebi.

– Dodatni stroški so povezani z vašo osebno porabo (telefon, internet, hrana, razni nakupi, izleti, vstopnina za lokalni koncert, pijača). V povprečju prostovoljci zapravijo od 30€ do 50€ na teden ( po osebi) za vse svoje potrebe (hrana, prevoz, izleti,…).

Torej, v kolikor niste cepljeni, se pravočasno prijavite na potovanje in se odločite. da živite skromno na svoje potovanju ter se odločite tudi za kakšen izlet ali nakup, lahko takšno potovanje za 1 mesec stane cca 1.100€ naprej (vsi stroški vključeni). Če ostanete manj časa, ste že cepljeni in se kako drugače organizirate prevoz do letališča, je lahko strošek tudi manj kot 1000€.

dsc05683

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>