5€ NA MESEC ZA DNEVNI OBROK

LAČEN OTROK SE NE MORE UČITI!

V revnem predelu, kjer stoji “naš” vrtec, živijo številne revne družine, ki se v življenju zaradi različnih vzrokov ne znajdejo najbolje. Zaradi tega, ker so se rodili v državi tretjega sveta imajo bistveno manj možnosti, kot mi, ki smo se rodili v Sloveniji. Gambija ni socialna država in ljudje so v večini prepuščeni sami sebi ali pomoči dobrodelnim organizacijam. Področja za oskrbo vode, elektrike, urejanje kanalizacije, infrastrukture, šolstva, zdravstva – preventiva pred malarijo, skrb za samohranilke, skrb za invalidne ali hudo bolne otroke, mladino in starejše, so najbolj težavna.

Če bi vam rekli, da otroci v Gambiji na ulicah umirajo zaradi lakote, bi se vam zlagali. Če pa bi vam rekli, da je pest riža, edini dnevni obrok najbolj revnih ljudi v Gambiji, bi vas soočili z dejstvom. V Gambiji si ljudje hrano med seboj delijo. Če ne bi imeli takih kulturnih običajev, potem bi vam iz Gambije postregli s slikami hude lakote, ki ste jih morda vajeni iz različnih medijskih virov. Dejstvo je, da v Gambiji ni tako, vendar to ne pomeni, da lakote in podhranjenosti ni. Otroci iz najbolj revnih družin hodijo v vrtec in šolo brez malice, kar pomeni, da ta otrok doma ni imel zajtrka. Njegov edini obrok je pozno kosilo, ko si cela družina deli le skledo riža. Le kako se lahko lačen otrok uči in kako lahko tega otroka prepričamo, da naj hodi v šolo tako dolgo, da bo prišel do poklica in imel možnost zaposlitve, če pa lačen otrok razmišlja samo o tem, kako priti do hrane.

Morda to dejstvo lahko zavaja nekatere, ki želijo pomagati šele, ko sami vidijo grozljive prizore iz Afrike. Lakota in podhranjenost sta vsakdanji problem revnih v Gambiji. Podhranjenost vpliva na fizični in duševni razvoj otrok in v kolikor ne bomo ukrepali, nam tudi vsa prizadevanja za izobraževanje ne bodo prinesla želenih rezultatov. Lakota ima lahko trajne posledice za otroke, ki so se rodili v državi. Klimatske razmere poleg vseh drugih ovir, s katerimi se v Gambiji soočajo le še dodatno otežujejo pridelovanje hrane za lastne potrebe.

OMOGOČITE EN OBROK NA DAN OTROKOM IZ VRTCA MO BETA

V vrtcu Mo Beta nimajo organizirane malice za malčke, ki vsak dan obiskujejo vrtec ter v njem preživijo tudi do 8 ur. Pomoč naših prostovoljcev, ki pomagajo učiteljem v vrtcu je uspešna in pozitivno vpliva na raven izobrazbe otrok iz Mo Bete. Pri delu smo naleteli za nas precej težko čustveno težavo, ki je ta, da nekateri otroci prihajajo v vrtec brez malice. Vzrok za to je en sam, revščina. Starši nimajo dovolj denarja, da bi otroku v šolsko torbo dali kos kruha ali sadje. Nekateri starši hodijo na delo vsak dan, vendar nekateri zaslužijo manj kot 1€ na dan. Ženske so po večini gospodinje, torej ne hodijo v službo in ne služijo denarja. Nepismene so in neizobražene. Največ del, ki jih opravljajo ženske, da zaslužijo denar je pranje perila za bogatejše, prodajanje zelenjave in sadja, kuhanje in prodajanje hrane, čiščenje, šivanje, delo na tržnici…

S pomočjo donatorjev iz celega sveta bi radi omogočili otrokom EN OBROK HRANE NA DAN, vsak dan, za vse otroke v vrtcu Mo Beta. Prav tako si želimo, da bi poleg otrok en obrok dobile tudi učiteljice, ki za opravljanje svojega dela zaslužijo komaj za eno vrečo riža na mesec.

KAKO POMAGATI

Z vašo donacijo v znesku 5€ na mesec bomo poskrbeli za nakup in pripravo vsakodnevnega obroka za otroke v vrtcu. Z akcijo bomo pričeli takoj, ko dosežemo minimalno število donatorjev, saj ne želimo dati otrokom upanja in se nato ustaviti na pol poti. Vaša donacija bo šla direktno v Gambijo, za otroke vrtca Mo Beta. Ves denar bomo namenili za hrano in pripravo le-te. VSAK otrok bo prejel malico in nič več ne bo takšnih, ki z žalostnimi očmi gledajo druge, kako jedo.

DARUJETE LAHKO MESEČNO ALI LETNO

Letni znesek za mesečno malico znaša 50€. Malico lahko plačate v enkratnem znesku, 2 x na leto (2 x 25€) ali vsake tri mesece (4 x 12,50€). Če želite plačevati mesečno malico za več kot enega otroka, je postopek enak. Malico želimo omogočiti vsem otrokom v razredu, vsak dan, vsak mesec, zato je zelo pomembno, da vsak donator, ki se odloči za pomoč, v celoti poravna letno šolsko malico, saj ne želimo, da bi bil kdo izmed otrok prikrajšan za kak dnevni obrok.

Se še spomnite vaše malice v vrtcu? Kaj ni bil to najlepši del dneva?

Za več informacij nas kontaktirajte na info@zaotrokesveta.com!