NAJMANJŠA AFRIŠKA PRESTOLNICA – BANJUL

Poldnevni izlet

 

Banjul je s svojimi 60.000 prebivalci eno najmanjših glavnih mest v Afriki. Razlog za to je njegov položaj na rtu, ki sega v izliv reke Gambije. Kljub temu Banjul še vedno ostaja pomemben gospodarski in administrativni center.

Naš prvi postanek je Slavolok 22, ki je spomenik v spomin na državni udar 22. julija 1994. Ponuja odličen razgled na mesto, poleg njega pa je mala kavarna in muzej, ki nas seznani s pomenom tega spomenika in običajno ponuja zanimive razstave.

Obisk nadaljujemo v nacionalnem muzeju, ki nas popelje skozi zgodovino razvoja Gambije. Muzej je za obiskovalce odprt od leta 1985, njegov glavni namen pa je izobraziti obiskovalce in domačine o zgodovini države, ki je prikazana skozi razstavo artefaktov. Spoznali boste kdo so bili Super Orli in kaj je maškarada. Muzej se razprostira skozi tri nadstropja. V pritličju je prikazan politični in kulturni razvoj Banjula; v prvem nadstropju se lahko podučite o glasbeni kulturi in spoznate instrumente, ki so značilni za različne regije države, v drugem nadstropju pa si lahko ogledate arheološko zgodovino zahodne Afrike in Gambije. Tu je predstavljena tudi zgodovina kolonializma in obdobja po osamosvojitvi.

Sprehodimo se skozi Banjul in občudujemo kaotično vzdušje med mešanico vladnih, kolonialnih zgradb in hišic s kovanimi balkoni in strmimi valovitimi strehami.

Albertova tržnica je glavna tržnica v mestu in zato temu primerno obsežna. Sprehodimo se po ozkih prehodih med stojnicami, ki ponujajo vse, kar si srce poželi. Od lokalnih izdelkov umetnikov, do ogromnih zalog blaga, živil, oblek in izdelkov s Kitajske. Tržnica ponuja tudi različna okrepčila; lahko privoščite Touba kavo, sladko pijačo ali prigrizek (mesna ali ribja pita, palačinke, sadje …). Vzemite si uro ali dve in se prepustite vonjavam, prizorom in glasovom živahne tržnice, ki se nekoliko umiri le v zgodnjih jutranjih in poznih večernih urah.