LOKALNO ŽIVLJENJE ZA EN DAN – BARRA

Enodnevni izlet

 

V zgodnjih jutranjih urah se podamo na pot proti glavnemu mestu Barra, kjer prečkamo reko s trajektom ali z lokalnim čolnom. Že samo prečkanje je posebna izkušnja, saj nas spremljajo koze, kokoši in morda celo kakšna kamela. Seveda pa tudi mnogo ljudi, avtomobilov, motorjev in tovora.

Barra01

V Barri najprej obiščemo družino Faal, ki nas vedno prijazno sprejme. Med tednom obiščemo lokalno šolo ob vikend izletih pa lokalno družino, kjer spoznamo njihov vsakodnevni način življenja. Fantje iz vasi nam pripravijo attayo (slavni gambijski čaj), gospodinje pa slastno kosilo v odprti kuhinji na dvorišču. Pri pripravi boste lahko sodelovali tudi sami, če boste le pokazali interes.

dsc_1213

Sledi kosilo na domačiji Faal. Poskrbljeno je tako za vegetarijance kot tudi za ljubitelje mesa, seveda pa je začinjenost hrane prilagojenja evropejski kuhinji. Po kosilu nas čaka še sladica – lokalno sadje. Odvisno od sezone obiska, nam domačini postrežejo mango, banane, kokos … Slednjega lokalni fantje svežega odsekajo s palme, pri čemer nam postrežejo še s prikazom svojih veščin plezanja na več kot 20m visoke palme.

dsc_1218

V Barri stoji trdnjava Fort Bullen v kateri se danes nahaja muzej s prikazom zgodovine suženjstva. Fort Bullen so zgradili angleži v zgodnjem 19. stoletju z namenom prekinitve suženjstva, ki je bilo zaradi samega geografskega položaja na reki Gambija močno prisotno. Barra je bila ena izmed glavnih točk, kamor so pripeljali sužnje iz notranjosti dežele, od tod pa na otok Kunta Kinteh, ki je bila zadnja postojanka pred plovbo v Ameriko in Evropo. Fort Bullen je opomnik na angleško kampanjo prekinitve toka suženjstva v zahodni Afriki. Leta 1970 je bila trdnjava razglašena za državni spomenik in leta 2003 dodana na UNESCOv seznam svetovne dediščine.

dsc_1318

Obisk Barre zajema tudi obisk vaške tržnice, ki se razprostira od pristanišča do glavnega dela v centru mesta. Tržnica ponuja sezonsko sadje in zelenjavo, arašide, kola oreščke, riž, olje in druga živila, čevlje, obleke, gospodinjske pripomočke …

dsc_1360

V Barri se veliko moških ukvarja z ribolovom, dosti pa jih izdeluje ribiške čolne, ki si jih ogledamo na sprehodu po obali.

Izlet zaključimo v večernih urah s ponovnim prečkanjem reke Gambija.