BAKAU: KROKODILI, MASKE IN BOTANIČNI VRT

Poldnevni izlet

V bližini mesta Bakau se nahaja park krokodilov, za katerega že 500 let skrbi družina Bojang. V parku se prosto giblje okrog 100 krokodilov, ki jih skrbniki vsak dan nahranijo z 250 kilogrami rib. Krokodili so zato mirni in se pustijo celo dotakniti in se z njimi slikati.

Jezero, v katerem plavajo krokodili ima zdravilno moč, zato to mesto še dandanes velja za sveto. Vsako leto park obišče veliko žensk iz cele Gambije, ki imajo probleme z zanositvijo. Članice družine Bojang, ki so za to pridobile ustrezno znanje, tako večkrat izvajajo obrede plodnosti s pomočjo svete vode iz jezera. V zameno se pričakuje manjše plačilo, kos blaga in kolin orešček; ženske, ki sodelujejo v obredu pa prejmejo stekleničko vode, s katero nadaljujejo zdravljenje.

V parku si lahko ogledate različno afriško rastje, med katerimi je najbolj zanimivo mogočno drevo kapokovec, ki s svojimi koreninami ustvarja manjše prekate.

Sledi še ogled etnografskega muzeja, ki prikazuje življenje različnih etničnih skupin, ki živijo na ozemlju Gambije. Sprehodite se skozi okrogle hiške, ki prikazujejo glasbeno tradicijo, agrikulturo, ostanke animizma, vojno zgodovino in tradicionalne kostume. Ob izhodu iz parka se lahko ustavite še v trgovinici s spominki in lokalnimi izdelki.

Izlet nadaljujemo z obiskom rokodelske tržnice v Bakauu, kjer je na voljo veliko nakita, spominkov, slik, afriških oblek, lesenih izdelkov in drugih umetnij domačih rokodelskih mojstrov.

Izlet zaključimo s sprehodom skozi botanični vrt v Bakauu. Ta mali, skoraj skrivni kotiček je za javnost odprt odprt od leta 1894, vendar kljub temu s strani turistov večkrat zamenjan za zasebni vrt bogatega domačina. Vrt je najlepši in najbolj zelen po obilnem dežju. Med drevesi pelje vijugasta pot, ki se ustavi tudi v senčnem počivališču Bantaba. Posebej omembe vredna drevesa v vrtu so tikovci, prazgodovinske sagove palme in mladi kapokovci. Le nekaj vrst je domorodnih, ostale zahtevajo mnogo nege in obrezovanja. Če imate srečo, lahko v vrtu opazite tudi nekaj vrst ptic, kot so metuljasta astrilda, dlakavci …

 

Foto Jana Šnuderl – ( JS Oblikovanje )