Božična zabava v vrtcu

V Gambiji se je zaključil prvi šolski semester in za otroke smo včeraj 17.12.2015 priredili božično zabavo v vrtcu. Kljub temu, da v Gambiji prevladuje muslimanska vera, imajo v času božičnih praznikov vsi otroci počitnice, ne glede na veroizpoved. Prav tako imajo vsi otroci počitnice v času muslimanskih praznikov. Razlik ne delajo. Tisti, ki praznujejo, čas preživijo v družinskem krogu, obiskujejo sorodnike in čas posvečajo molitvi. Ostali uživajo v druženju in delitvi hrane. Muslimani obiskujejo mošeje, Kristjani pa cerkve. Že leta živijo v razumevanju eden do drugega in se med seboj spoštujejo ne glede na veroizpoved.

Denar za izvedbo zabave so prispevali starši. Imeli smo kar precej težav z zbiranjem denarja, saj vsak, tudi manjši strošek, za starše predstavlja težavo. Starši, ki prejemajo pomoč od botrov, niso imeli težav s prispevki za zabavo. Želimo si, da bi bilo čim manj razlik med otroki, vendar se zavedamo, da vsem ni moč pomagati. Dan pred zabavo so vzgojiteljice na tržnici kupile vse, kar smo potrebovali za izvedbo božične zabave.

Zgodaj zjutraj smo začeli kuhati in pripravljati darila za otroke. Za kosilo so vsi otroci dobili meso in riž. Na koncu so se posladkali s sokom. Na zabavi smo imeli tudi DJ-ja, ki je poskrbel, da smo vsi uživali. Vsi smo plesali in peli. Ritmom afriške glasbe se niso mogli upreti niti otroci iz soseske. Pridružili so se nam in veselo plesali in peli z nami. To je bil za otroke in za nas odrasle zopet en nepozaben dan.