Pomahajmo v svet – vrtec Nova Gorica in Radeče

O PROJEKTU

V letu 2013 smo lokalni vrtec Mo Beta v Gambiji vključili v mednarodni projekt “Say Hello To The World,” oziroma“Pomahajmo v Svet”, ki je nastal v okviru FINI Zavoda iz Radeč. Cilj projekta “Pomahajmo v svet” je, da se otroci v vrtcih in šolah s celega sveta med seboj povezujejo preko video klica, oziroma omrežja, kjer se lahko vidijo in s pomočjo “stotih jezikov”, ki jih zmorejo le oni, komunicirajo med seboj.

Projekt temelji na zavedanju lastne identitete, spoznavanju Slovenije in drugih kultur ter civilizacij, skrbi za socialno pravičnost, spodbujanju interakcij med otroki in razvoju socialnih veščin. Izkušnje in znanje, ki jih bodo mali in veliki v projektu “Pomahajmo v svet” pridobili naj bi jih vodile k razumevanju, razumevanje pa k sprejemanju. FINI Zavod Radeče je s svojim projektom prejel Srebrno priznanje za inovacijo 2012 ter 1. mesto v sklopu Mladi na razpisu Inatri. Na omenjene nagrade so izredno ponosni, saj jim predstavljajo novo motivacijo za prihodnje delo, hkrati pa je to potrditev, da »mahajo« v pravo smer.

PRVI KLIC

Novembra 2013 smo prvič pomahali iz Gambije. Otroci v vrtcu Mo Beta so najprej spoznali nove prijatelje iz novogoriškega vrtca. Glede nato, da v razredu nimamo elektrike in je zato precej temno, smo celoten razred preselili na hodnik. Otroci so bili zelo veseli ob poslušanju pesmic, ki so jih za njih zapeli v vrtcu iz Nove Gorice. Tudi mi smo po kratki predstavitvi zapeli in zaplesali. Za naše nove prijatelje v Sloveniji smo pripravili tudi darila, ki smo jih preko prostovoljcev poslali v Slovenijo. Naslednji dan so otroci spoznali še nove prijatelje iz vrtca Radeče. Otroci so si pomahali, se predstavili in si zapeli pesmice. Otroke v Sloveniji smo presenetili s slovensko “pesmico”- “En škrat” in kratko predstavo tradicionalnega afriškega plesa.

Če želite, da se tudi otroci iz vašega vrtca povezujejo z otroki sveta, se obrnite na FINI Zavod Radeče. Ustanoviteljem smo zelo hvaležni, da smo lahko del odličnega mednarodnega projekta. Izredno nas veseli tudi to, da je prav Gambija prva afriška država, ki se povezuje z vrtci sveta! Posebej se zahvaljujemo tudi ravnateljici gambijskega vrtca Mo Beta Kindergarden & Nursery in vsem učiteljem, ki so pripravljeni sodelovati.

Več o samem projektu si lahko preberete tukaj.

Otroci iz obeh vrtcev so nam poslali enkratna darila, ki so se jih otroci v Gambiji izredno razveselili!