Državna šola, otroci in krokodili

Včerajšnji dan je bil zelo zanimiv. Vsak dan je nekaj posebnega, nekateri pa se ti še posebej vtisnejo v srce.

Zjutraj smo se najprej odpravili v državno šolo Jabang Lower School, ki je locirana v vasi Jabang. Ne tako daleč od mesta, a vendarle je bila slika popolnoma drugačna. Prava Afrika, kot v filmih. Otroci hodijo v šolo peš, po vroči rdeči mivki. Nekateri imajo torbe na rami, drugi samo svinčnik v roki. Eni v skupini tekajo po cesti in se igrajo na poti v šolo, drugi zamišljeno in počasi hodijo proti cilju. Na cesti ni veliko avtomobilov, tu in tam srečate koga na kolesu, ženske hodijo peš, s tovorom na glavi in dojenčkom na hrbtu, otroci, ki ne obiskujejo šole, se brezbrižno igrajo v pesku.

Ob prihodu so nas otroci prijazno povabili v šolo in nam sledili do učilnic. Pred poukom so otrokom naročili, da morajo v šolo prinesti 3 kose lesa (drva za kuhanje). Ta šola je oddaljena od trgovin in uličnih prodajalk hrane, zato si kuhajo sami. Otroci so zapeli državno himno in odšli v razrede. Ravnateljica nas je lepo sprejela in nas povabila v razrede.

Učilnice so prepolne otrok. V vsakem razredu je od 40 do 60 učencev. Šola poteka v dopoldanskem in popoldanskem času. Vsak razred ima svoj vrt, za katerega so dolžni skrbeti in ga pridno zalivati. Samooskrba v vaseh je nekaj precej običajnega.

Po napornem delu v šoli smo se odpravili na obisk k Natašinim varovancem. Vsak trenutek preživet z otroki, je nepozaben za vsakega botra. Skočili so ji v objem in se borili za njeno pozornost. Vsak dotik, objem in beseda jim ogromno pomeni.

Popoldne pa se je Nataša s svojo varovanko in njeno prijateljico, ki ima tudi botro v Sloveniji odpravila v krokodilji park. Najprej so si ogledale muzej, nato pa so se sprehodile med krokodili, jih božale in se z njimi slikale.

Dan smo zaključili s slastno, pikantno večerjo.