ODKRIVANJE SVETEGA GOZDU MAKASUTU

Enodnevni izlet

 

V jutranjih urah se odpravimo na 45 minut dolgo pot do parka Makasutu. Med vožnjo lahko opazujemo barvito okolico, ljudi in promet, ki je v Afriki že sam po sebi zanimiv. Na cesti lahko poleg taksijev, kolesarjev in motoristov srečamo tudi kakšno kozo, osla ali kravo, ki nam tu in tam zapre pot.

dsc_9245

Zeleni zaklad z imenom Makasutu je plod trdega dela dveh Angležev, ki sta na 1.000 hektarov velikem območju s pomočjo lokalne skupnosti zasadila 15.000 dreves in izkopala okrog 70 vodnjakov. V parku je zajetih pet različnih ekosistemov: gozd, savana, mangrove, palmov gozd in močvirje. Predstavlja dom različnim živalim kot so na primer raznovrstne ptice, kuščarji, pavijani, opice, krokodili… Ime Makasutu v jeziku plemena Mandinka pomeni „sveti gozd“, saj ima ta kraj za lokalne prebivalce poseben duhovni pomen že od davnih časov.

dsc_9241

Po jutranji kavici ali čaju v baru se povzpnemo na visok stolp, iz katerega je čudovit razgled na neskončno ravnino, ki se razprostira naokoli. Vkrcamo se na čoln in se podamo na vožnjo po reki Gambiji. Bregove reke objemajo mangrove, med katerimi se skrivajo barvite ptice, tu in tam pa tudi kakšna opica ali kuščar. Na naši poti lahko srečamo domačine, ki se kopajo v reki, ali ženske, ki čistijo ostrige, katerih lupine so kasneje uporabljene kot sestavina za omet ali hrana za kokoši.

dsc_9189

Po ležerni vožnji po reki sledi zanimiv pohod skozi gozd, kjer je moč videti različne afriške rastline in ogromne termitnjake. Lokalni vodiči bodo z nami delili svoje znanje o zdravilnih učinkih večine dreves, ki se še dandanes uporabljajo kot naravno zdravilo. Na poti lahko poskusite tudi različne afriške sadeže, ki jih v tistem trenutku ponuja okolica.

dsc_9267
V gozdu živi veliko opic, glavne med njimi pa so pavijani ki se brez strahu sprehajajo med obiskovalci gozda.

dsc_9280

V samotnem delu gozda stoji lesena koliba, v kateri živi vrač. Za manjšo vsoto denarja bo iz vaše dlani prebral, kaj vam prinaša prihodnost in vas z blagoslovom zavaroval pred slabimi duhovi.

dsc_9326

Po slabi uri hoje se približamo izhodiščni točki. Naš zadnji postanek je na jasi, kjer se lahko preizkusite v plezanju na palmovo drevo s pomočjo obroča in se podučite, kako lokalni prebivalci izdelujejo palmovo vino. Seveda, tudi poskusite ga lahko.

dsc_9336

Za konec nas čaka okusno tradicionalno gambijsko kosilo v samopostrežni restavraciji.