GAMBIJA DOBILA NOVEGA PREDSEDNIKA

V Gambiji so 1.decembra 2016 potekale predsedniške volitve. Prvič po 22 letih, je zmagala opozicija. Bivši predsednik Yahya Jammeh je sprva poraz priznal, potem pa se je pritožil na sodišče, zaradi domnevnih nepravilnosti pri štetju glasov. Do 19.1.2017, ko naj bi novi predsednik prevzel oblast, je v Gambiji vladala velika negotovost. Bilo je veliko ugibanj in neresničnih informacij, zato je zavladala panika. Do 19.1.2017 se je večina prebivalcev umaknila na podeželje in v sosednje države, saj niso vedeli, kaj pričakovati. Tako Gambijci, kot tudi vojska, UN, ECOWAS, Afriška Unija, afriške države in cel svet so bili mnenja, da se mora predsednik, ki je vladal državi 22 let, umakniti. Po dvodnevni mediaciji se je predsednik, ki ni bil ponovno izvoljen, le odločil, da v miru zapusti predsedniško palačo in hkrati tudi državo. Vse se je končalo brez nasilja, vojne in nedolžnih žrtev. Kar ni povsem običajno v afriških državah, zato so Gambijci lahko zgled celemu svetu.

Nov predsednik Republike Gambije, Adama Barrow, je imel 19.1.2017 zaprisego na gambijski ambasadi v Senegalu. Uradna inavguracija pa naj bi se zgodila na stadionu Independence v Gambiji.

Upamo in želimo si, da bo nov predsednik izboljšal razmere v Gambiji, ki je zaenkrat še vedno ena najrevnejših  držav v Afriki.

Nov predsednik Republike Gambije, g. Adama Barrow; Vir:  Freedom newspaper

Nov predsednik Republike Gambije, g. Adama Barrow; Vir: Freedom newspaper