IRENA ŽGANK – NJENI OBČUTKI

OTROCI TE OPAZUJEJO, POSNEMAJO IN OBOŽUJEJO

Gambija – ko sem se prijavila za prostovoljno delo v Gambijo, si niti približno nisem predstavljala kaj bo ta dežela in ti ljudje pustili v mojem srcu.
Dežela je topla, vroča, čudovita. Ljudje so polni topline, odprti, zaščitniški, prijazni. Ne vem, če lahko dojameš koliko prijetnih ljudi lahko srečaš v enem dnevu. Ljudi, ki so pripravljeni na pogovor, na sprehod, tek, karkoli si pač zaželiš v tistem trenutku.

Otroci so svet zase. Toliko objemov, nasmehov, nagajivosti in radostne pesmi in plesov kot sem jih doživela v Gambiji nisem doživela nikjer. Otroci so kot gobe. Opazujejo vsak tvoj gib, vsako besedo, ponavljajo in si zapomnijo v trenutku. Toliko vedoželjnosti po novem znanju, po novih izkušnjah gibalnih, ustvarjalnih, ritmičnih,… Opazujejo te, posnemajo te, obožujejo te. Ne moreš, da jih ne bi imel rad. Ne moreš, da se ne bi odprl vsaj malenkost, lahko se seveda odpreš in pretok ljubezni teče. Nikoli jih ne bom pozabila. Vem, da so mi dali mnogo več kot sem lahko dala jaz njim. Vem, da so nepopisani listi, ki čakajo znanje, čakajo nove priložnosti, čakajo ljudi, da jim pomagajo… Če hočeš pomagat otrokom ali prebudit svojega notranjega otroka pošlji darilo ali jih obišči. Zagotovo ti ne bo žal……
– prostovoljka Irena Žgank

Foto: Jana Šnuderl

Foto: Jana Šnuderl