KAKO POTEKA

BOTRSTVO – PRILOŽNOST ZA BOLJŠE ŽIVLJENJE

V kolikor ste se znašli na tej strani, verjetno razmišljate o tem, da bi enemu otroku v Afriki pomagali pri izobraževanju. Ob tem imate veliko vprašanj in morda tudi nekaj pomislekov. To popolnoma razumemo, zato se trudimo, da ohranjamo transparentnost s podajanjem podrobnih informacij, fotografijami in osebnim pristopom pri naših aktivnostih. Pomoč otrokom preko naše organizacije je popolnoma prostovoljno in ni časovno omejeno.

Preko naše organizacije pri izobraževanju podpiramo že več kot 400 otrok s pomočjo botrov iz različnih evropskih držav. Od Slovenije, kjer je botrov največ, vse do Hrvaške, Bosne, Srbije, Avstrije, Nemčije, Švice, Francije, Anglije, Škotske, Nizozemske, Poljske in Amerike! 400 otrok je cca 16 razredov učencev!

Za nas otroci niso samo številke. Z otroki in/ali njihovimi družinami se vsak mesec najmanj enkrat osebno srečamo. Z nekaterimi se vidimo vsak dan. Poznamo njihove osebne zgodbe, vemo kje živijo in poznamo njihove razmere. Z velikim veseljem lahko povemo tudi to, da so družine in varovance v živo spoznali tudi že številni botri, ki so prišli v Gambijo. Ogromno prostovoljcev je bilo soočenih z vplivom botrstva na življenja prebivalcev, zato se jih je tudi ogromno odločilo za botrstvo.

Če družine ne bi prejemale pomoči, do takih rezultatov nikoli ne bi prišli. Stalno spodbujamo obiske, osebne kontakte z družinami in skupno spremljanje izobraževanja ter razmer pri družinah.

Razlogi, da se nekdo odloči za podporo otroku pri izobraževanju, so različni.  Vsem pa je pomembno to, da denar pride v prave roke, v roke družin katerim so se odločili pomagati. Na kakšen način lahko to preverite in koliko denarja družine dejansko dobijo, si preberite v naslednjih točkah.

1. KOLIKO DENARJA PREJME DRUŽINA

V povprečju družine prejmejo 0,60€ do 1,20€ manj od nakazanega zneska na TRR v Sloveniji. Družine v Gambiji za donacijo v znesku 17€ prejmejo od 750 GMD do 900 GMD. V zadnjih mesecih, so družine prejemale med GMD 850 in GMD 900 za nakazilo 17€, kar pomeni le 0,60€ manj od nakazanih 17€.

Zneski se razlikujejo zaradi:
– različnih zneskov bančnih provizij
– stalno nihanje mednarodnega menjalnega tečaja
– različnih stroškov za pošiljanje denarja v tujino
– različnega obsega dela

Torej se znesek običajne mesečne donacije 17€ (nekateri nakazujejo več) zmanjša za 0.60€ do 1,20€ zaradi neizogibnih stroškov, ki nastanejo zato, da lahko denar transparentno, torej preko bančnih transferjev, pošiljamo v Gambijo ter da se pokrijejo vsi stroški, ki nastanejo od nakazila denarja na TRR v Sloveniji do izročitve denarja družinam v Gambiji. Zneski od 0.60€ do 1,20€ vključujejo:
– Banka v Sloveniji od vsakega nakazila, ki ga nakažete na naš račun iz Slovenije, zaračuna provizijo v znesku 0,12€ na nakazilo. V kolikor nakažete iz tujine, so provizije višje, posebej iz držav zunaj EU (tudi do 10€ za nakazilo).
– Stroški bančnega nakazila in provizije se plačajo na banki v Sloveniji, kot tudi na banki v Gambiji. Višina teh stroškov je odvisna od poslane vsote denarja (več poslanega denarja povzroči višje stroške).
– Pošiljanje denarja med slovensko in gambijsko ureja korespodenčna banka v Angliji. Torej, transfer poteka preko treh bank. Iz Slovenije se pošlje denar v EUR, organizacija v Gambiji prejme na TRR denar v gambijskih dalasijih/GMD. Na prejeti znesek v Gambiji vplivajo tudi različni bančni menjalni tečaji, ki se spreminjajo. Od leta 2012 do danes se je menjalni tečaj v Gambiji spremenil od 35GMD/1€ do 56GMD/1€.
Opomba: Na lokaciji v Gambiji lahko individualno menjate denar po višjih menjalnih tečajih, kot če bi enak znesek poslali preko banke. V kolikor dobro poznate uslužbenca v menjalnici, se lahko za boljši tečaj tudi pogajate. Pogajanja za nakazane zneske na TRR na banki niso možna.
– Otroci živijo na različnih območjih. V kolikor družina prejme običajni znesek za botrstvo (17€), poteka obisk družine najmanj 1 x mesečno. V kolikor botri pošljejo za družino več denarja (rojstni dan, prazniki, drugo), je potrebno družino obiskati večkrat, da nakup, ki ga opravi družina fotografiramo in posredujemo fotografije botrom. Več obiskov in klicev je potrebnih tudi v času zbiranja spričeval.
– Stroški računovodskih storitev (40€ na mesec + 40€ letna bilanca). Ta strošek se deli na vse botre, trenutno je to 400 botrov. Torej je strošek 0.10€/osebi.

Ostale stroške delovanja obeh organizacij krijemo iz drugih sredstev, in sicer s pomočjo prijavnin po programu Potuj kot Prostovoljec in drugih podpornih donacij naših partnerjev iz Anglije.

2. IZBIRA OTROK

Vsi otroci, ki jih po določenih kriterijih vključimo v projekt botrstev, prihajajo iz revnih družin. Prednost imajo otroci brez staršev, otroci iz enostarševskih družin ali otroci, ki odraščajo v družinah z večjim številom otrok. Večina otrok prihaja iz revnega področja na območju Serekunde in iz vasi Barra. Ljudje živijo v slabih razmerah, večina družin živi v malih bivališčih, mnogi so še vedno brez elektrike in tekoče vode. V notranjih prostorih, ki jih večinoma uporabljajo predvsem za spanje, spi v eni sobi tudi do 5 ljudi, na posteljah, kavčih ali na tleh. Otroci nimajo svoje sobe. Gospodinje kuhajo zunaj, na oglju. Toaletni prostori so večinoma na prostem ali pa imajo okrog njih postavljen zid, da lahko imajo malo zasebnosti.

Finančno stanje družine se lahko nepredvidoma tudi spremeni (dobijo dodatno/drugo pomoč iz tujine, mama/oče se ponovno poroči, starš dobi službo, itd). V kolikor se finančno stanje bistveno spremeni za družino, primerno ukrepamo in takoj ko je možno, obvestimo botra/o.

Vsak posameznik si lahko na svojo željo otroka izbere sam ali pa izbiro prepusti nam. Fotografije otrok, ki potrebujejo pomoč, lahko najdete s klikom TUKAJ.

Opomba: Trudimo se, da vsebino in slike na spletni in facebook straneh ažurno urejamo. Kljub temu pa včasih zaradi pomanjkanja časa in prostovoljcev prihaja do napak, za kar se vam vnaprej opravičujemo. Zgodi se tudi to, da se, še predno uspemo najti pomoč za otroka, družina preseli. Ob potrditvi botrstva vas o tem tudi obvestimo, da se lahko odločite za pomoč drugemu otroku.

3. PODPIS IZJAVE O BOTRSTVU

Ko se odločite, kateremu otroku boste pomagali, nam na e-mail naslov info@zaotrokesveta.com sporočite ime otroka. V najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili. Poslali vam bomo v podpis pristopno izjavo, ki jo je potrebno izpolniti in lastnoročno podpisati in vrniti na naš e-naslov ali na sedež društva po pošti. Dobili boste tudi navodila glede nakazovanja botrstva. V kolikor imate pred izbiro otroka dodatna vprašanja, na katera na naši spletni strani niste dobili odgovorov, nam pišite na info@zaotrokesveta.com. Če želite, da otroka določimo mi, nam to sporočite na naš e-mail naslov. Vsak boter ima lahko več kot enega varovanca/ko, vendar ne več kot deset.

 

vzorec-upn

4. KAKO DOLGO TRAJA BOTRSTVO

Botrstvo se prične, ko je otrok star najmanj 3 leta, takrat namreč v Gambiji pričnejo otroci hoditi v vrtec. Vrtcev za otroke , mlajše od treh let v Gambiji ni. V primeru, da se odločite za otroka, ki je starejši in že hodi v osnovno ali srednjo šolo, potem se seveda obvežete za krajši čas. Vsak otrok, ki ga boter spodbuja do konca njegovega šolanja, ima več možnosti za lepšo prihodnost. V kolikor je pomoč pri študiju prevelik zalogaj za vas, priporočamo, da otroku pomagate vsaj do konca srednje šole.

V kolikor boter iz kakršnegakoli razloga neha plačevati botrstvo, za tega otroka poiščemo drugega botra. Zaželjeno je, da nas boter o prenehanju botrstva obvesti pravočasno, torej po plačilu zadnjega prispevka.

5. PODATKI OTROK

Ko uredite vse formalnosti in nakažete prvo nakazilo, vam bomo poslali osnovne informacije o vašem varovancu/varovanki. Javno ne objavljamo podatkov o otrocih, z žalostnimi zgodbami otrok in njihovih družin ne želimo vplivati na odločitve ljudi, ker prav vsak otrok potrebuje pomoč. Osebni podatki in socialni status družine so dostopni tistim, ki otroku pomagajo, torej botrom, seveda s privoljenjem otrokovih staršev. Dolžni smo spoštovati pravico do zasebnosti vsakega posameznika, zato podatkov ne objavljamo javno. Vsi ti otroci bodo čez nekaj let odrasli. Ne vemo, kam jih bo peljala pot življenja. Zaradi spleta in razvoja novih komunikacijsko-informacijskih tehnologij smo vsi vsakodnevni uporabniki slednjih med najbolj ogroženimi glede zasebnosti. Morda se nekateri še ne zavedajo nevarnosti zlorab, katerim so izpostavljeni na spletu.

Starši otrok so seznanjeni o naših aktivnostih in o objavljanju slik na splet.

6. NAKAZILO DENARJA NA TRR DRUŠTVA V SLOVENIJI

Mesečni prispevki se nakazujejo najkasneje do 18. na TRR društva Za Otroke Sveta v Sloveniji. Znesek botrstva lahko nakažete tudi za pol leta ali celo leto vnaprej. Ne glede na to, kako plačujete botrstvo (mesečno, polletno ali letno), denar družinam izročamo mesečno. Ljudje, katerim pomagamo so revni in bi lahko, če bi dobili večje količine denarja na enkrat, denar porabili za druge stroške, ki niso povezani z izobraževanjem otrok.

V kolikor pravočasno ne dobimo nakazil, celoten znesek za pomoč čaka na našem TRR-ju, ker nimamo rezervnega sklada, iz katerega bi lahko črpali sredstva za zalaganje, denarja pa ne moremo pošiljati večkrat mesečno, zaradi dokaj visokih stroškov provizij. Posledično več kot 200 družin čaka na mesečno pomoč. Morda si težko predstavljate, kaj za njih pomeni 17€, vendar vam lahko zagotovimo, da je to za njih neprecenljiva pomoč.

V primeru, da boter zaradi kakršnegakoli vzroka ne more nakazati zneska do dogovorjenega datuma, lahko pa nekaj dni kasneje za dva meseca, je zaželjeno, da nas o tem pravočasno obvesti. Do družin se moramo obnašati odgovorno, saj računajo na našo pomoč, zato v tem primeru družino obvestimo, da bo tisti mesec ostala brez pomoči. V kolikor boter na naslednji dogovorjeni datum nakaže za nazaj, družini izročimo celoten znesek pomoči za dva meseca.

Pri tem vam želimo povedati, kako zelo pomembno je, da se držite rokov za nakazovanje mesečnih prispevkov. Glede na to, da imamo že več kot 200 botrov, vas vljudno prosimo, da se, če se odločite za botrstvo, držite navedenega datuma za nakazovanje (18. v mesecu) in naših navodil.

Malica za vse otroke

 

7. NAKAZILO DENARJA V GAMBIJO

Ko na račun v Sloveniji prejmemo prispevke od vseh botrov, ga posredujemo na TRR organizacije v Gambiji. Zaradi visokih stroškov nakazil in bančnih provizij, denar samo enkrat na mesec kumulativno pošiljamo v Gambijo.

V Gambiji sodelujemo z neprofitno organizacijo Charity Pearl The Gambia, katere soustanovitelj je naš sodelavec Musa Faal.

Društvo Za Otroke Sveta se zavezuje, da vse donacije, namenjene družinam v Gambiji v programu Botrstvo v posreduje na TRR partnerske organizacije v Gambiji. Celoten prejeti znesek v gambijskih dalasijih ob prejemu postane last organizacije, vse do takrat, ko ga izročimo družinam. Organizacija v Gambiji se zavezuje, da vsa sredstva namensko porabi, torej ga izroči staršem, zato vračilo prostovoljnih prispevkov nakazanih na naš TRR žal ni možno.

Poleg denarja, v Gambijo pošljemo tudi specifikacijo vaših nakazil z opombami, v kolikor za otroke namenite znesek, ki je višji od 17€. Zelo pomembno je, da nas, v kolikor pošiljete denar za šolnino, hrano, rojstnodnevno darilo ali kaj drugega, o tem obvestite z enostavnim sporočilom na e-mail naslov info@zaotrokesveta.com. S tem preprečimo morebitne zaplete na lokaciji v Gambiji.

8. IZROČITEV DENARJA DIREKTNO DRUŽINAM

Po prejetju denarja in specifikacije, v Gambiji naš sodelavec poskrbi, da pride denar do družin. V kolikor je na lokaciji prisotna tudi soustanoviteljica društva ali drugi aktivni član društva, potem delo opravijo skupaj.

Denar izročamo direktno v roke staršev ali skrbnikov, brez posrednikov. Včasih ocenimo, da je za določene primere potrebno denar izročiti direktno izobraževalni ustanovi. V praksi izročanje denarja vedno poteka v prisotnosti prič. Najprej razdelimo denar na področju Serekunde, potem v vasi Barra. Ker vse družine ne živijo skupaj, se poslužujemo različnih načinov prevoza, večino dela pa sodelavec opravi peš ali s kolesom, saj so do nekaterih družin poti nedostopne z avtomobili. Deljenje denarja poteka približno 14 dni, saj se je časovno težko uskladiti z vsemi družinami, še posebno s tistimi, ki nimajo telefonov ali vsak dan od jutra do večera delajo npr. hišne pomočnice (služkinje), šoferji, varnostniki, prodajalke hrane, sadja in zelenjave,…).
Vsak mesec prejmejo družine tudi veliko dodatne donacije za hrano, oblačila, obutev, rojstne dneve, ki nam vzamejo dodaten čas. Družine moramo včasih obiskati tudi trikrat ali štirikrat, da lahko botrom pošljemo fotografije otrok z njihovimi darili. Otroci hodijo v šolo ob različnem času, vsi starši niso vedno na voljo, prav tako imamo veliko dela s prostovoljci in projekti, v katere se vključujemo izven Slovenije.

Pri tem prosimo vse obstoječe in bodoče botre za potrpežljivost za počasnejši odziv, saj poleg omenjenih dejavnikov na to vplivajo tudi drugi, kot so visoki stroški interneta, počasna internetna povezava (posebno pri nalaganju fotografij), omejen dostop do električne energije, stroški prevoza, problem v sporazumevanju, kadar delo opravljajo drugi člani organizacije.

Ob izročanju denarja, se napiše potrdilo za starše ali skrbnike, ki vsebuje ime in priimek botra, ime otroka, datum in znesek. Starši prejmejo originalno potrdilo, organizacija v Gambiji pa hrani kopije. Starši, ki so pismeni, se na potrdilo podpišejo, tisti, ki so nepismeni, pa naredijo x, piko, vijugo, (karkoli pač znajo). Botrom ne izdajamo potrdil, ker bi to pomenilo dodaten strošek pošiljanja in strošek zaposlenega, saj bi morali v tem primeru zaposliti nekoga, ki bi delal samo to. Žal na lokaciji nimamo stalno prisotnega vsaj enega prostovoljca, ki bi lahko opravljal to delo. Stroške skeniranja, kopiranja ali tiskanja pa popolnoma izključujemo, saj bi bil to za nas prevelik zalogaj. V kolikor boter želi prejemati potrdila, to lahko uredimo enkrat ali dvakrat na leto po predhodnem dogovoru.

 

charity pearl receiptss

9. POGOJI ZA PREJEMANJE POMOČI

Najpomembnejši pogoj za prejemanje pomoči je ta, da se otrok izobražuje. To pomeni, da morajo starši oziroma skrbniki poskrbeti, da otrok vsak dan hodi v šolo. Poleg tega od skrbnikov zahtevamo, da otroku vsak dan zagotovijo šolsko malico in da ima vsak otrok osnovne šolske potrebščine (knjige, zvezki, svinčniki, šolska torba). V primeru bolezni, lahko del sredstev porabijo za osnovno zdravstveno oskrbo (pregled pri zdravniku, zdravila – v kolikor je to finančno mogoče).
V primeru, da je šolnina dražja od 45€, morajo z mesečnimi denarnimi prispevki poravnati preostali del šolnine in drugih obveznosti do izobraževalne ustanove. Prav tako so dolžni, v kolikor prejeti znesek za šolnino ne zadostuje, poskrbeti za nakup šolske uniforme.

V kolikor ugotovimo, da otrok ne hodi v šolo, nima šolske unifrome ali poravnanih obveznosti do šole, starše opomnimo. Če se situacija ne spremeni, odvzamemo pomoč in botra o tem takoj obvestimo.

Za družine v Gambiji je značilno, da se selijo znotraj mest ali iz podeželja v mesto in obratno, ali celo v sosednjo državo. Vzroki za to so predvsem v iskanju zaslužka in zmanjšanju življenjskih stroškov. Zelo pogosto se tudi zgodi, da starši svojih otrok iz različnih vzrokov “oddajo” v vzgojo drugim družinskim članom, sorodnikom ali starim staršem. Na notranje migracije nimamo vpliva. Pogosto se migracije dogajajo zaradi smrti očeta, ločitve, finančne stiske ali dogovora znotraj družine.
V takih primerih ne moremo več slediti šolskemu uspehu in vsakdanjemu življenju tega otroka, zato družini odvzamemo pomoč. Boter si lahko v tem primeru izbere drugega otroka, ki potrebuje pomoč.

Pogoj za prejemenje pomoči je tudi ta, da otrok nima drugega botra ali kakršnekoli pomoč iz tujine ali druge organizacije v Gambiji. Zelo nepošteno bi bilo, da bi dovolili, da ima en otrok dva botra, toliko drugih pa nobenega. Zavedamo se, da 17€ ne rešuje življenj vsem otrokom, vendar brez strogih kriterijev nehote povzročimo še več razlik med otroki. Ne moremo zanikati dejstva, da z botrstvi pomagamo le posameznikom in da se tudi pomoč botrov oziroma višina prispevkov razlikuje (eni skrbijo za otroke z mesečnimi prispevki, drugi dodatno pošiljajo denar za darila, hrano, oblačila in obutev, itd.). Še večje razlike pa bi se dogajale, če bi dovolili, da ima en otrok več botrov ali, da bi botri pomagali tistim, ki niti ne tako nujno potrebujejo pomoč.

Opomba: Z družinami ne živimo, zato ne moremo vsak dan nadzirati ali so vsi starši in skrbniki poskrbeli, da so šli otroci v šolo, imeli s seboj malico in šolske potrebščine ter poskrbeli za njihovo zdravje, čisto uniformo in primerno obutev. Razmeroma težko je tudi zagotoviti, da nas bodo starši, v primeru, da iz drugih virov dobijo dodatno pomoč za otroka, o tem takoj obvestili. Zadevo skušamo nadzirati z nenapovedanimi obiski družin in šol, z razgovori s starši, otroki in šolskim osebjem, ter preživljanju časa v vaseh in soseskah, kjer družine živijo.

10. KAJ BOSTE KOT BOTER OTROKU V GAMBIJI PREJELI

Vsi botri prejmete:

1.) Osnovne informacije o vašem varovancu/varovanki.
V življenju otrok v Gambiji se dogaja bistveno manj, kot na primer v življenju otroka v razvitem svetu. Otroci nimajo polnih urnikov, popoldanskih šolskih, športnih in drugih obveznosti. Jezikovni tečaji, plesne urice in glasbene vaje so povezane s stroški, ki si jih starši ne morejo privoščiti. Ponudba slednjih je omejena in velikokrat namenjena otrokom, ki prihajajo iz bogatejših družin. Posledično morajo deklice iz revnih družin običajno po pouku pomagati pri vseh gospodinjskih opravilih (kuhanje, pranje perila in posode, pometanje, skrb za mlajše brate in sestre,…), dečki pa pomagajo očetom pri moških opravilih. Na vaseh ponavadi pasejo živino in delajo na njivah. V mestih, kjer je manj fizičnega dela, sinovi pomagajo očetom, ki so krojači, mehaniki, popravljajo kolesa, menjajo pnevmatike. Če oče nima takega dela, kjer bi mu sin lahko pomagal, največkrat pustijo, da igrajo nogomet ali se lovijo in igrajo z vrstniki.

Na počitnice v tuje države ne hodijo, šole v naravi ne poznajo. V kolikor ne živijo s starši, jih med počitnicami obiščejo ali pa gredo na obisk in počitnice k starim staršem ali drugim sorodnikom. Veliko družin gre v času počitnic, ko je v Gambiji tudi deževna doba, delati na polja. Nekateri otroci med počitnicami obiskuje poletno šolo in dodatni pouk, v kolikor jim starši to lahko omogočijo.

Glede na to, da v državi prevladuje islam in so ljudje zelo verni, ogromno otrok v popoldanskem času obiskuje t.i. daro oziroma verouk. Stroški za obiskovanje verouka so minimalni.

2.) Fotografijo vašega varovanca/varovanke
Zagotovo vam lahko obljubimo eno fotografijo na leto.

V praksi botrom, ki nas povprašajo o svojih varovancih, pošljemo več, kot eno fotografijo. Glede na to, da otroci živijo v različnih predelih, so s tem povezani tudi stroški in zato ni vedno takoj možno dobiti novih fotografij. Se pa seveda za vsakega botra potrudimo in v kolikor je v naši moči in če imamo na voljo sredstva za prevoz, telefon in internet, v najkrajšem možnem času pošljemo sliko ali dodatne zahtevane informacije.
V času prostovoljnega dela v vrtcu, se velikokrat gibljemo na področju Latrikunde in Dippa Kunde, zato imamo do nekaterih otrok včasih lažji dostop. Prav tako se vsaj enkrat na mesec odpravimo v vas Barra, kjer ima svoje varovance kar nekaj botrov. To pa ne pomeni, da ni možno dobiti fotografije od varovanca, ki ne živi v tem predelu.

Kar se tiče fotografij, lahko dodamo še to, da veliko ljudi na svetu, tudi v Sloveniji potrebuje pomoč in se zaradi tega ne želijo izpostavljati s fotografiranjem. Tudi Gambijci se vsi niso pripravljeni slikati in v to jih ne moremo prisiliti. Če je človek reven, ne pomeni, da se ne sme sam odločiti kaj želi in česar ne. Torej, fotografijo cele družine lahko dobite, če se vsi člani strinjajo s tem.

3.) Spričevalo – poročilo o šolskem uspehu vašega varovanca/varovanke
Vsak boter, ki plača šolnino in najmanj eno polno šolsko leto skrbi za varovanca/varovanko, prejme spričevalo oziroma poročilo o zadnjem, tretjem šolskem semestru. V Gambiji podpiramo otroke, ki obiskujejo različne šole, v katerih vladajo različni šolski sistemi in načini ocenjevanja. Prav tako je pomembno vedeti, da v vseh šolah ne izdajajo spričeval. Namesto spričevala, je za napredovanje v višji razred v nekaterih šolah dovolj, da pozitivno opravijo zaključni izpit oziroma šolsko nalogo. Ne glede na dejstvo, da se šolsko leto zaključuje konec junija, oziroma najkasneje do sredine julija, ne pomeni, da vsi prejmejo rezultate oziroma spričevala ob koncu šolskega leta. Nekateri so o svojih rezultatih seznanjeni šele v začetku novega šolskega leta. Za otroke, ki obiskujejo šole, ki ne izdajajo spričeval, mora naš predstavnik obiskati šolo in dodatno zahtevati poročilo o uspehu varovanke/varovanca. Zbiranje spričeval lahko poteka nekaj mesecev. Natančnega datuma ni moč predvideti. Tako kot za vse ostalo, so s tem povezani tudi stroški in seveda dejstvo, da to delo v Gambiji opravlja samo ena oseba, saj žal nimamo sredstev, da bi nekoga zaposlili, ki bi pomagal pri vseh opravilih v projektu botrstev.

Zagotavljamo pa, da vsak boter/botra prejme spričevalo oziroma poročilo o uspehu,, takoj ko ga prejmemo in ga imamo možnost poslati v Evropo.

spričevalo

11. STIKI Z VAŠIMI VAROVANCI

V naši organizaciji delamo drugače in želimo, da nas po tem ljudje poznajo. Za razliko od mnogih človekoljubnih organizacij, se pri nas zelo trudimo, da bi bili botri v stiku s svojimi varovanci, saj na tak način lahko še bolj vplivamo na izboljšanje kvalitete življenja posameznikov. Jasno nam je, da ne moramo rešiti sveta, vendar vemo, da lahko spremenimo svet posameznikom.

Pri tem so se v preteklosti sicer pojavljale tudi težave, vendar menimo, da kljub temu prepustimo vsakemu botru možnost odločitve glede kontakta, v kolikor je le ta možen (pismenost, dostop do interneta in socialnih omrežij,…). Pri tem naj poudarimo, da ne odgovarjamo za dogovore, ki brez naše vednosti nastanejo med botri in starši.

Belci stereotipno ostajamo v superiornem položaju, predvsem pri ljudeh, ki so revni in nikoli niso imeli možnosti potovanja v tujino. Prav zaradi tega imajo nekateri domačini občutek manjvrednosti. Za večino domačinov smo bogatejši in vsak, ne glede na to od kod prihaja, si želi pridobiti čimveč ugodnosti od nekoga, ki živi v Evropi, kar je seveda popolnoma razumljivo. V botrih vidijo upanje in pomembno je, da ste zelo pazljivi pri obljubah, ki jih dajete otrokom in staršem, prav tako v pogovorih, ki jih imate s starši ali skrbniki.

Prav tako je pomembno omeniti, da ljudje, ki še nikoli niso obiskali Gambije, nimajo prave predstave o življenju tam (cene hrane, najemnin, prevoza, oblačil,…). Večkrat so ljudje mnenja, da je v Afriki vse poceni, skoraj brezplačno, vendar je realnost precej drugačna.

Na nesoglasja lahko močno vplivajo tudi verske, kulturne in socialne razlike, ki lahko dejansko situacijo pripeljejo do žalostnega konca za obe strani.

Na kakšen način ste še lahko v stiku z varovanci?
OBIŠČITE SVOJE VAROVANCE

Želimo, da botri, ki imajo varovance v Gambiji spoznajo in jih obiščejo. Več informacij o Gambiji in o potovanju v deželo nasmejanih ljudi, kot ji še drugače pravijo, si lahko preberete na facebook stran www.facebook.com/PotujKotProstovoljec ali na spletni strani v rubriki POTUJ KOT PROSTOVOLJEC.

OBISK VAROVANCEV V SLOVENIJI

V kolikor bi boter ali botra želela in bi se starši strinjali, da njegov varovanec pride na počitnice v Slovenijo, vam bomo svetovali, ne prevzemamo pa organizacije pri pridobivanju dokumentacije za potovanje.

S tem je povezanih precej stroškov. Za otroka je potrebo najprej urediti administrativne zadeve v Gambiji, nato mora otrok s spremljevalcem odpotovati v Senegal, da se zanj pridobi vizum za Egipt, kjer mu potem na veleposlaništvu RS odobrijo vizum za Slovenijo. V kolikor vizuma ne dobi, se mora vrniti nazaj v Gambijo.

PISMA OTROKOM V GAMBIJI

Svoje varovance lahko razveselite z vašim pismom. Pismo mora biti napisano v angleščini. Zraven lahko priložite še vašo fotografijo in fotografijo vaše družine. Zelo se razveselijo fotografij, saj sami nimajo dovolj finančnih sredstev, da bi jih razvijali. Vaši otroci lahko narišejo tudi risbico. Prosimo vas, da ne opisujete vaših počitnic in podrobnosti iz potovanj, ki ste se jih udeležili čez poletje ali zimo. Družine so v Afriki zelo povezane, zato rajši opišite vas, vaše družinske člane, ne pozabite na babice in dedke.

Pri tem je pomembno vedeti, da nekateri varovanci še nikoli v življenju niso napisali pisma. Nekateri so še premladi in ne znajo pisati, drugi imajo enostavno težave s pisanjem pisem, ali pa morda ne vedo, kaj pomeni napisati pismo. Še vedno pa obstaja tudi precej odraslih ljudi v Gambiji, ki pisma enostavno ne znajo napisati. Posledica tega je, da boste na odziv čakali precej dolgo ali pa ga sploh ne boste dobili, saj je to za njih enostavno preveč zahtevno. Poleg tega je potrebno upoštevati, da v kolikor pisma ne morete poslati preko ljudi, ki nas obiščejo, lahko pošiljanje zaradi počasnih poštnih storitev traja precej dolgo.

V primeru, da se odločite za dopisovanje je potrebno pokriti stroške, ki nastanejo v zvezi s tem (stroški pošiljanja, prevoz od/do družine, od/do pošte in telefonske stroške (za komunikacijo z družinami). Družine v Gambiji navadno nimajo svojih naslovov ali poštnih predalov, zato prejemanje in pošiljanje pisem poteka preko naslova organizacije v Gambiji.

Dopisovanje seveda ni obvezno in nekateri botri se zanj ne odločajo.

Naslov v Gambiji:
CHARITY PEARL – THE GAMBIA
PO BOX 2902
LATRIKUNDA GERMAN,SEREKUNDA
THE GAMBIA, WEST AFRICA

Opomba: Prosimo, da v pismih ne pošiljate denarja, saj to poveča nevarnost, da se bo pismo “izgubilo”. Varnost pošiljk, poslanih v Afriko je neprimerljiva z evropskimi in za to ne prevzemamo nobene odgovornosti.

SKYPE POGOVOR Z VAROVANCI

Omogočamo tudi srečanje preko skype-a z otroki, vendar so s tem povezani tudi stroški, ki jih morate v celoti kriti v primeru, da se odločite za to vrsto komunikacije. Za pogovor preko skype-a se je potrebno vnaprej dogovoriti. Takrat vas tudi obvestimo o znesku stroškov, saj otroci živijo v različnih predelih mesta.
Pri pogovoru pomagamo s prevodom, če je le to potrebno. Starejši otroci, ki redno hodijo v šolo, govorijo pogovorno angleščino in se je lažje sporazumevati z njimi.

Sally med pogovorom s svojo botro

Sally med pogovorom s svojo botro

12. DARILA ZA OTROKE

Otroku lahko kadarkoli pošljete tudi darilo. Obvezno pripišite ime otroka. Pošiljko morate poslati priporočeno, prednostno in letalsko ni potrebno, ker v povprečju pošiljka potuje do 45 dni, ne glede na plačano tarifo.

Pošiljanje daril je zelo mikavno.Priporočamo vam, da se izogibate pošiljanju velikih paketov, posebej dragih predmetov in daril samo za enega otroka. Taka darila lahko povzročijo obraten učinek in prevelike razlike med otroki, zato vas prosimo, naj bo darilo, če se zanj odločite, tako, da ga bodo lahko otroci uporabljali z ostalimi otroki.

V kolikor gre za paket ali pisemsko pošiljko, ki vsebuje predmete (ne pismo), je v Gambiji potrebno plačati še t.i. carino.
Znesek je odvisen od vrednosti pošiljke oziroma najmanj 3EUR. S sprejemanjem pošiljk so na žalost povezani tudi drugi stroški in sicer prevoz od/do pošte (morda večkrat, ker v Gambiji ne pošiljajo obvestila o prispeli pošiljki), prevoz od/do družine, stroški interneta (pošiljanje slik) ter telefonski stroški, ki nastanejo pri komunikaciji z družino.

Ko prejmemo paket ali pismo, otroka slikamo in sliko pošljemo botru. Vse stroške krijete sami.

Naslov v Gambiji:
CHARITY PEARL – THE GAMBIA
PO BOX 2902
LATRIKUNDA GERMAN, SEREKUNDA
THE GAMBIA, WEST AFRICA

Glede na to, da so stroški pošiljanja in ostali s tem povezani stroški dokaj visoki, lahko za rojstni dan ali za drugo priložnost nakažete denar na TRR Društva v Sloveniji. Posredovali ga bomo v Gambijo in obvestili našega sodelavca, kaj je potrebno kupiti za nakazan denar. Z dvajsetimi euri lahko v Gambiji naročite vrednejše/večje darilo za otroka. Poleg tega vam ni potrebno skrbeti za pravilne velikosti, priljubljene barve, uporabnost daril …

Od vsakega poslanega denarja za darilo od 01.01.2015 dalje, bomo del sredstev porabili za pokrivanje stroškov, ki nastanejo v zvezi s tem. O znesku stroškov bomo botra/o obvestili.

Za pojasnila smo na voljo.

Veselje ob prejemu darila

Veselje ob prejemu darila

VREČA RIŽA IMA PREDNOST PRED DARILI

V Gambiji si ljudje hrano med seboj delijo. Če ne bi imeli takih kulturnih običajev, potem bi vam iz Gambije postregli s fotografijami, ki ste jih morda vajeni iz različnih medijskih virov. Dejstvo je, da v Gambiji ni tako, vendar to ne pomeni, da ljudje niso lačni ali podhranjeni. Otroci iz najbolj revnih družin hodijo v šolo brez malice, kar pomeni, da ta otrok ni imel zajtrka, malice in niti kosila. Njegov edini obrok je pozno kosilo, ko si cela družina deli zgolj skledo riža. Tega  otroka težko prepričamo, naj čim dlje hodi v šolo, da bo prišel do poklica in imel možnost zaposlitve, če pa lačen otrok razmišlja samo o tem, kako priti do denarja za hrano.

Nihče ne dobi svojega krožnika! Ko je obrok pripravljen, postavijo skledo na dvorišče in vsi, ki so prisotni, so deležni tega obroka. Ker živijo v velikih skupnostih in so med seboj zelo povezani, je število “jedcev” vedno veliko, ženske, moški, otroci, sorodniki, sosedje. Skoraj nemogoče je videti jesti iz sklede samo enega človeka. Torej, umrljivosti zaradi lakote v Gambiji skorajda ni, le redki so taki primeri na podeželju in v vaseh, ki so precej oddaljene od civilizacije.

Podhranjenost vpliva na fizični in duševni razvoj otrok in v kolikor ne bomo ukrepali, nam tudi vsa prizadevanja za izobraževanje ne bodo prinesla želenih rezultatov. Lakota ima lahko trajne posledice za otroke, ki so se rodili v državi, ki jim poleg vseh drugih ovir, s katerimi se soočajo, dodatno otežujejo pridelovanje hrane za svoje lastne potrebe njihove klimatske razmere.

V kolikor je v družini več otrok, lahko s pošiljanjem daril samo za enega otroka povzročite slabo voljo med bratci in sestricami. Če ne želite delati razlik med otroki, vam priporočamo, da za celo družino kupite 50kg vrečo riža, ki nahrani družino za skoraj en mesec. Cene riža so različne glede na kvaliteto, trenutni menjalni tečaj, kraj, kjer ga kupite, vendar se cene gibljejo od 25€ do 40€ za vrečo. Ker z dostavo riža družini nastanejo tudi stroški (razlike v menjalnem tečaju, stroški provizij in bančnih nakazil, stroške prevoza, telefona in interneta) je potrebo za 50kg vrečo riža nakazati 35€ in mi uredimo, da riž pripeljemo do družine in poskrbimo, da dogodek argumentiramo in vam pošljemo fotografije.

 

Veselje ob prejemu hrane za družino

Veselje ob prejemu hrane za družino

KOLO ZA LAŽJO POT V ŠOLO – PAMETNO DARILO

Kolo je dragoceno darilo za otroke iz revnih družin v Gambiji, lahko bi rekli, da je sanjsko darilo za vsakega otroka v Gambiji. Nekateri si ga želijo zato, ker ga ima morda njihov prijatelj, za nekatere pa kolo predstavlja glavno prevozno sredstvo, saj morajo nekateri otroci v šolo hoditi peš tudi po več kilometrov na dan. Kolo lahko prihrani veliko izgubljenih razrednih ur, prepreči zamujanje in izboljša izobraževalne možnosti.

Kolesa imajo različne cene. Tako kot v Sloveniji, tudi v Gambiji na ceno vpliva velikost kolesa, kvaliteta in ohranjenost. Za otroke vedno kupujemo rabljena kolesa, saj so nova precej dražja. Vsa kolesa, ki jih prodajajo v Gambiji so uvožena iz Evrope ali Amerike, zato so cene v primerjavi z našimi višje. Enako je z avtomobili in motorji. Človek bi pričakoval, da je to v Afriki ceneje kot v EU, vendar žal temu ni tako.

Pri nakupu kolesa pride do stroškov, ki jih morate botri kriti sami, saj na žalost nimamo za to namenjenih sredstev.

V povprečju dobro rabljeno kolo stane cca 60€ (znesek vključuje tudi vse stroške: razlike v menjalnem tečaju, stroški provizij in bančnih nakazil, stroške prevoza, telefona in interneta).

Kolo so sanje vsakega otroka

Kolo so sanje vsakega otroka

13. IMATE DODATNA VPRAŠANJA?

V kolikor na vsa vaša vprašanja še niste dobili odgovora, nam pošljite e-mail na info@zaotrokesveta.com in z veseljem vam bomo pomagali.