KORAKI DO ODHODA

1. PRIJAVA NA PROSTOVOLJNO DELO

Ko se odločite kdaj boste opravljali prostovoljno delo v Gambiji, morate najprej preveriti, če je v želenem terminu na voljo še kakšno prosto mesto. To preverite pri koordinatorjih prostovoljstva v Gambiji na naslovu info@potujkotprostovoljec.si. Od vas pričakujemo tudi kratko osebno predstavitev, kakšne so vaše izkušnje, znanja in kvalifikacije, zakaj se prijavljate in kakšna so vaša pričakovanja.

Ko vam koordinatorji potrdijo prosto mesto in skupaj z njimi najdete primerno prostovoljno delo, lahko pričnete s prijavo. Prvi korak je izpolnjevanje obrazca. S klikom TUKAJ boste našli obrazec, ki ga lastnoročno podpišite in ga pošljite skeniranega na e-mail naslov info@potujkotprostovoljec.si ali po pošti na naslov društva (DRUŠTVO ZA OTROKE SVETA, KUNAVERJEVA ULICA 9, 1000 LJUBLJANA).

Skupaj z obrazcem je potrebno plačati tudi prijavnino, ki znaša 100€. V prijavnino je všteto mentorstvo, podpora, svetovanje, potrdilo o prijavi, potrdilo o opravljenem delu na lokaciji, priporočilo (če je potrebno), dve majici, kateri sta v času prostovoljnega dela uradna uniforma prostovoljcev. Podatke za nakazilo vam bomo posredovali, ko prejmemo prijavnico.

Vsak prostovoljec ima svoje izkušnje in sposobnosti – lahko so profesionalne ali ne. Morda imate spretnosti v majhnih podjetjih, izkušnje pri delu z mlajšimi otroki, praktične spretnosti, kot so kuhanje, kvalifikacije kot učitelj ali predavatelj, kvalifikacijo kot medicinska sestra na področju pediatrije. Vsakega prostovoljca obravnavamo individualno, s čimer zagotavljamo najboljšo možno ujemanje vaših prednosti s potrebami naših projektov.

2. UREJANJE DOKUMENTACIJE ZA SOFINANCIRANJE POTOVANJA IZ SKLADA RS (ZA DIJAKE IN ŠTUDENTE)

Javni sklad RS za razvoj za kadrov in štipendije VSAKO LETO razpiše sredstva za študente in dijake. Za več informacije glede pridobivanja sredstev, se obrnite na koordinatorje prostovoljstva na e-mail naslov info@potujkotprostovoljec.si. Poleg potrdila izobraževalne ustanove o priznanju študijskega potovanja kot del izobraževanje in osnovne dokumentacije, boste od gostujoče ustanove prejeli tudi potrdilo o prijavi na študijski obisk.

3. KJE SE NAHAJAMO IN KAKO DO NAS – REZERVACIJA LETALSKIH KART

Najdete nas v Serekundi. Serekunda (ali Serrekunda, oziroma Sere Kunda) je največje mesto v Gambiji. Leži jugozahodno od Banjula. Leta 2006 je bilo število prebivalcev ocenjeno na 340.000. Čeprav je glavno mesto Gambije Banjul, je razvoj usmerjen v Serekundo, saj se Banjul nahaja na otoku in se zato ne more širiti.

Glede na pretekle izkušnje priporočamo, da si letalsko karto rezevirate čimprej, saj so cene običajno ugodnejše v “first minute” ponudbi. Lahko si jo rezervirate direktno preko spleta ali cene preverite preko katerekoli slovenske turistične agencije. Za iskanje mednarodnih letalskih kart si lahko pomagate z naslednjimi spletnimi stranmi:

– www.vueling.com (Benetke – Barcelona – Banjul)
– www.royalairmaroc.com/int-en (Benetke – Casablanca – Banjul)
– www.iberia.com (Benetke – Barcelona – Banjul)
– www.brusselsairlines.com (Budimpešta – Bruselj – Banjul)
– www.tuifly.be/(Bruselj – Banjul)
– www.momondo.com
– www.edreams.com

Let iz Barcelone v Banjul traja nekaj manj kot 6 ur.

Cene povratnih letalskih kart so od 400€ do 900€. Odvisne so od časa rezervacije, števila prostih mest in datuma odhoda.

Za prevoz do letališč priporočamo GoOpti. Za prostovoljce imamo kodo za popust. V kolikor boste prevoz rezervirali preko GoOptija nam pišite za kodo za popust.

Ko boste prispeli v Gambijo, vas bo na letalšču čakal predstavnik partnerske organizacije, mentor na terenu pa vam bo predstavil vaše delo. Za vse naše prostovoljce uredimo prevoz, ne glede na uro prihoda na letališče. Cena prevoza je 10€ na smer.

4. UREJANJE VIZUMA

Za vstop v državo je potreben vizum. Slovenski državljani lahko po najnovejših informacijah vizum za 1 mesec dobijo brezplačno ob prihodu na letališče. Podaljšanje je mogoče na podlagi zahteve pri pristojnem državnem organu v Gambiji. Pri tam vam pomagamo mi.

Za obisk Gambije potrebujete potni list, ki mora biti veljaven še najmanj šest mesecev po vstopu v državo. Vaša slika v potnem listu mora biti novejša (na njej si morate biti kar se da podobni). Potni list je veljaven, dokler ne poteče in dokler vsebuje še vsaj eno prazno stran – da je potni list veljaven, morata biti izpolnjena oba pogoja.

VSTOPNI OBRAZEC
Na letalu ali ob prihodu na letališče boste prejeli »vstopni« obrazec, ki ga je potrebno izpolniti takoj ob prihodu in ga predložiti ob prvi kontroli potnih listov. Če obrazca niste prejeli, ob prihodu v letališko stavbo takoj zaprosite osebje zanj. Izpolnite obrazec in nato nadaljujte proti izhodu. Obrazec je namenjen evidenci potnikov, ki pridejo in odidejo iz gambijskega letališča. Poleg osnovnih podatkov je potrebno vpisati številko potnega lista, poklic, kje ste nastanjeni v Gambiji (Senegambia), namen obiska (tourism and volunteering), kje ste zvedeli za Gambijo (Charity Pearl The Gambia).

5. CEPLJENJE

Potrdilo o cepljenju proti rumeni mrzlici (imenovano “International Certificate of Vaccination or Prophylaxis” ali “Yellow Card”) je od 15. Januarja 2008 naprej ponovno obvezno za vstop v vse afriške države, vključno z Gambijo.

Čeprav je obvezno le cepljenje proti Rumeni Mrzlici, priporočamo da se, preden odpotujete, posvetujete s svojim osebnim zdravnikom, ki vam bo svetoval o priporočenih cepljenjih in vam predpisal zdravila proti malariji (ta so na voljo tudi v Gambiji).

Več o tem si preberite tukaj http://www.zdravinapot.si/

6. ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE Z MEDICINSKO ASISTENCO V TUJINI

Priporočamo, da v Afriko ne potujete brez zdravstvenega zavarovanja. Skoraj vse zavarovalnice jih ponujajo. Najcenejše je letno zavarovanje za tujino, ki ga lahko uporabljate v vseh državah, ki jih boste obiskali v tistem letu.
Za zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini se obrnite na zavarovalnico. Ne pozabite omeniti, da se odpravljate v Gambijo. Naj ima zavarovalna vsota dvojno kritje, saj so stoški zdravljena tujcev v Gambiji izredno visoki.
Priporočamo, da si uredite tudi nezgodno zavarovanje v primeru, da se vam pri prostovoljnemu delu kaj zgodi.

V kolikor boste imeli kakršnakoli vprašanja v zvezi z organizacijo potovanja, se obrnite na koordinatorje prostovoljstva na e-naslov info@potujkotprostovoljec.si. Svetovali vam bodo glede obveznih cepljenj in zdravstvenih zahtev, pomagali pri iskanju kart in urejanju ostalih zadev v zvezi s potovanjem v Gambijo.

7. NASTANITEV V V ČASU BIVANJA V GAMBIJI

Preko lokalnega posrednika vam pomagamo pri rezervaciji stanovanja, kjer je dobro poskrbljeno za varnost, tako za varnost pred morebitimi krajami in vlomi, kot tudi za varnost pred boleznimi, ki so značilne za to območje.  Po našem mnenju morajo biti življenjski pogoji podobni tistim, ki ste jih vajeni v Evropi. Navsezadnje je to vaše potovanje in hkrati tudi dopust, kjer je priporočljivo, da spite in živite v za vas sprejemljivih pogojih.  Popolna preprečitev vsega naštetega ni mogoča, vendar sta v »boljših« in s tem tudi dražjih predelih tako higiena kot tudi varnost na veliko višjem nivoju. Tudi dostop do elektrike, interneta, vode in sanitarij je v takih predelih boljši, v primerjavi z drugimi revnejšimi in za nas težje sprejemljivimi pogoji. Cene takih stanovanj običajno znašajo od 15€ na noč/apartmajsko naselje ali individualni objekti. Nastanitev je potrebno poravnati 1 dan po prihodu v Gambijo.

Možnost bivanja pri domačinih vam lahko nakdnadno uredimo za kakšen dan ali dva. Za daljše obdobje pa tega več ne podpiramo, saj smo imeli več slabih izkušenj kot dobrih. Poleg tega, da so nekateri prostovoljci ostali brez telefona, računalnika in denarja, je imela večina težave pri prehrani (driska), nenavadne (lahko nevarne) pike žuželk, bili so brez dostopa do elektrike in vode ter splošno nezadovoljni s higieno v bivališčih. Vse to bi načeloma še sprejeli, če bi prostovoljci pač želeli biti v takih razmerah, vendar smo s takimi odločitvami začeli spravljati v neprijetne (nevarne) situacije tudi domačine. In to je tudi glavni razlog, da tega preko naše organizacije ne ponujamo več, saj je sodelovanje domačinov za nas izredno pomembno. S tem, da Evropejcem ponujamo prostovoljno delo, jih ne želimo spravljati v situacije, ki vodijo v vlome v bivališča, ker mislijo, da so jim belci prinesli ogromno denarja in drugih stvari. Naši sodelavci so že ostali brez edinega telefona, ki je bil pri hiši in brez denarja za hrano za naslednji dan. Prav tako oni sami nimajo velikih bivališč v katerih bi imeli sobe za goste. V resnici imajo zelo malo bivalnih prostorov, kjer običajno spi po več ljudi v eni sobi. V primeru, ko so naši prostovljci želeli bivati pri njih, so drugi spali na hodnikih, po tleh in pri sosedih. Problem nastane tudi pri plačilu za bivanje in prehranjevanje. Pričakovanja domačinov so velika, prostovoljci pa za take pogoje niso pripravljeni plačati pričakovanih zneskov. Vse to vodi v nezadovoljstvo obeh stran, kar pa ni naš namen.

8. PRIPRAVE NA ODHOD

Ko pridete do koraka osem, pomeni, da vas do odhoda v Gambijo loči le še zbiranje idej za aktivnosti v šoli in šolskega materiala, izobraževanje o državi v katero potujete ter prebiranje literature o prostovoljstvu, načelih društva, raznih priročnikov, ki vam jih bomo posredovali.

Na spletu lahko najdete tisoč in eno idejo za aktivnosti. Pri izboru izločite le najbolj enostavne aktivnosti, take,  ki za izvedbo ne zahtevajo uporabo materialov, ki v šoli niso na voljo. Kaj pa je v šoli na voljo? Skoraj ničesar! Torej pridejo v poštev aktivnosti in igre pri katerih lahko otroci uporabijo svoje telo, glas, kretnje oziroma svinčnik in papir (morda barvice). Pantomima, igra Volk, koliko je ura?, hoja po črti, gnilo jajce, tekmovanje v premagovanju ovir, štetje, prepoznavanje barv v okolici, pisanje črk, pojmovanje delov telesa, itd. Poleg tega vam bomo tudi mi poslali ideje za aktivnosti, ki so jih prostovoljci izvajali v Gambiji.

V kolikor želite svoje delo zagotovo uspešno izvajati, priporočamo, da pred odhodom zberete nekaj šolskih potrebščin vendar pri tem pazite, da se vam ne bo nabralo polno stvari, ki ne bodo uporabne in jih poleg tega ne boste zmožno odpeljati v Gambijo, saj je dovoljena teža prtljage omejena. Priporočamo, da zbiranje omejite na čisto navadne svinčnike, radirke, šilčke in barvice. Morda kakšne škarje in ravnilo. Papir, zvezke in lepilo lahko kupite v Gambiji. Cene so primerjive slovenskim.

Prosimo, da si preberete tudi naslednje informacije:
Načela društva Za Otroke Sveta
Priročnik za uporabo Kodeksa oblikovanja podob in sporočil na področju razvojnega sodelovanja in izobraževanja
Etični kodeks
– Zakaj Gambija?
– Koristne informacije
Splošne informacije