KORISTNE INFORMACIJE

INFORMACIJE O VSTOPU V DRŽAVO IN VIZUMU

1. Za obisk Gambije potrebujete potni list, ki mora biti veljaven še najmanj šest mesecev po vstopu v državo. Vaša slika v potnem listu mora biti novejša (na njej si morate biti kar se da podobni). Potni list je veljaven, dokler ne poteče in dokler vsebuje še vsaj eno prazno stran – da je potni list veljaven, morata biti izpolnjena oba pogoja. Za vstop v državo je potreben vizum. Slovenski državljani dobijo vizum brezplačno na letališču ob prihodu. Prvi obisk Gambije je dovoljen za obdobje največ 28 dni. Podaljšanje je mogoče na podlagi zahteve  pri pristojnem državnem organu. Vizum je možno podaljšati po 28 dneh bivanja v državi. Stroški podaljšanja vizuma so cca 20€ + stroški prevoza.

Tujim državljanom je vizum potreben. Za več informacij se obrnite na Ministrstvo za Zunanje Zadeve v vaši državi.

Zgornji podatki so le informativne narave. Prosimo, da se za več informacij obrnete na nas ali na najbližji konzulat Gambije.

2. Potrdilo o cepljenju proti rumeni mrzlici (imenovano “International Certificate of Vaccination or Prophylaxis” ali “Yellow Card”) je od 15. Januarja 2008 naprej ponovno obvezno za vstop v vse afriške države, vključno z Gambijo.

Na letalu ali ob prihodu na letališče boste prejeli »vstopni« obrazec, ki ga je potrebno izpolniti takoj ob prihodu in ga predložiti ob prvi kontroli potnih listov. Če obrazca niste prejeli, ob prihodu v letališko stavbo takoj zaprosite osebje zanj. Izpolnite obrazec in nato nadaljujte proti izhodu. Obrazec je namenjen evidenci potnikov, ki pridejo in odidejo iz gambijskega letališča. Poleg osnovnih podatkov je potrebno vpisati številko potnega lista, poklic, kje ste nastanjeni v Gambiji, namen obiska, kje ste zvedeli za Gambijo,… Če obrazca ne boste znali izpolniti, vam bo prijazni uslužbenci pomagali. V primeru kakršnihkoli težav, smo vam vedno na voljo na številki +220 733 9747 ali +220 393 9748.

PREVOZ

Taksiji za turiste
Navadno so označeni z napisom “tourist taxi”. Ti taksiji imajo licenco GTA, ki jo podeljuje zavod za turizem v Gambiji – the Gambia Tourism Authority in je namenjen le za transport turistov. Običajno stojijo pred hoteli in letovišči. Delujejo po principu čakalne vrste in imajo določene cene za vse destinacije v in izven Gambije.

Rumeni in zeleni taksiji
So vozila rumene in zelene barve, običajno za štiri osebe. Nudijo deljeno taksi službo, kar pomeni, da si taksi lahko delite z drugimi potniki. Uporabljajo jih lahko tudi posamezniki za prevoz po mestu, imenovanem »town trip«.

Bush Taxi
Domačini se navadno prevažajo v velikih taksijih imenovanih bush taxi. To so večinoma vozila za sedem potnikov, vozila za dostavo, kombiji in avtobusi. Ta vozila niso označena z določeno barvo in jih uporabljajo za prevoz na dolge in kratke razdalje. Cene so določene, kljub temu pa priporočamo, da se pozanimate za ceno vozovnice preden vstopite. Ti taksiji se ustavljajo na poti, da lahko potniki vstopijo in izstopijo.
Glavne ceste so asfaltirane in urejene, med tem ko so stranske ceste lahko v slabem stanju. Zato je predvsem med deževno dobo težje voziti po stranskih cestah.

Če nameravate v Gambiji voziti, s seboj prinesite mednarodno vozniško dovoljenje v angleškem jeziku. Vendar se zavedajte, da je vožnja v Gambiji bolj hektična izkušnja kot je v Evropi. Načeloma ne priporočamo uporabe izposojenih vozil in ne odgovarjamo za odločitve naših prostovoljcev.

CENE V GAMBIJI

Čeprav spada Gambija med države z najnižjimi prihodki, so cene določenih izdelkov primerljive z našimi. Hrana, ki smo je vajeni, je zelo draga za življenjski standard v Gambiji in zato mnogim ljudem ni dostopna. Jogurt, sveže mleko, jajca, sir, meso in podobni izdelki stanejo skoraj toliko kot v Sloveniji. Včasih so celo dražji, ker so uvoženi. Cene sadja in zelenjave so dokaj nizke. Za vse cene se je potrebno pogajati razen v urejenih trgovinah, kjer boste našli tudi blagajne in tehtnice. Hrana v lokalnih restavracijah in na ulicah je poceni vendar se je s prostovoljci ne poslužujemo, saj so lahko bakterije zaradi neurejenih razmer za nas smrtonosne. Cene v restavracijah s tujo hrano (indijska, italijanska, kitajska itd. hrana) so enake kot v Evropi.

Hrana: V trgovinah, kjer imajo elektriko in hladilnike, kupujemo živila, ki so varnejša za nas. Način shranjevanja in skladiščenja je drugačen, zato previdnost ni odveč. Potrebno je biti pazljiv pri rokih uporabe in pri zmrznjenih izdelkih. Cene so morda nekoliko višje kot v lokalnih trgovinah vendar živila za prostovoljce, ki v Afriki ostajajo le kratek čas, kupujemo v za nas varnejših trgovinah. Cene so podobne našim v Sloveniji.
Zelenjavo kupujemo pri lokalnih prodajalcih. Cene so za malenkost nižje kot pri nas vendar je zelenjava in sadje veliko okusnejše kot pri nas.
Gambija je majhna država, ki veliko nudi svojim obiskovalcem. Benechin, domoda, super-kanja, mbhal in piščančji Yassa je le nekaj priljubljenih gambijskih jedi, za katere priporočamo, da jih vseeno kdaj poskusite. V majhni lokalni restavraciji obrok stane le nekaj evrov. Hrana je dokaj pekoča, zato bodite previdni, ko naročate in vedno prosite za pomoč domačinov. Ti vam bodo pomagali izbrati gambijsko specialiteto, ki vam bo ustrezala.
V Gambiji obstaja veliko vrst restavracij, od preprostih barov na plaži, do gurmanskih restavracij, ki strežejo vse od italijanskih do libanonskih delikates. Pripravite se na kulinarično odisejo. Naj bo morska hrana ali večerja na plaži – odpravite se na raziskovanje novih kulinaričnih senzacij, ki so bile narejene, da zadovoljijo tudi najbolj zahtevne gurmane. Tudi za vegetarijance je dobro poskrbljeno, čeprav je izbira veliko manjša v manjših mestih in vaseh. Velikokrat strežejo piščančje meso, govedino ali ribe z rižem.
V restavracijah jemo le poredko, saj to ni v skladu z našim delom, ki ga opravljamo v Gambiji.

KAJ VZETI S SEBOJ

ZA OTROKE IN ODRASLE

Če bi želeli prinesti kaj za otroke ali odrasle vas prosimo, da upoštevate naša priporočila. Živimo in delamo z domačini, zato poznamo njihove potrebe. Plišasti medvedki in igračke na baterije niso uporabne, saj se otroci igrajo zunaj, v prahu in so igrače kar hitro zapuščene po dvoriščih. Prav tako revni prebivalci v večini nimajo denarja za nakup baterij, poleg tega pa se otroci niti ne znajo igrati z modernimi igračkami. V kolikor ste pripravljeni odrasle in otroke razveseliti, ne morete zgrešiti če s seboj prinesete sredstva za zniževanje telesne temperature (paracetamol) za otroke, tablete proti bolečinam, razne kreme, didaktične igrače, male črtaste zvezke, papir, škarje, lepilo, pobarvanke, barvice, krede, navadne svinčnike, pisala, radirke, angleške pesmice, pravljice itd.

ZA SEBE

Seznam priporočenih stvari najdete s klkom tukaj KAJ VZETI S SEBOJ.

Več časa za pripravo je potrebnega pri skupinskih odpravah, ki so običajno v času poletja – poletni tabor. Za posameznike, ki se odločite za potovanje preko program Potuj kot Prostovoljec izven skupinskih odprav, od vas ne zahteva veliko časa za pripravo na potovanje.

ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE Z MEDICINSKO ASISTENCO V TUJINI

Ne priporočamo, da potujete v Afriko brez zdravstvenega zavarovanja. Skoraj vse zavarovalnice jih ponujajo. Najcenejše je letno zavarovanje za tujino, ki ga lahko uporabljate v vseh državah, ki jih boste obiskali v tistem letu.
Za zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini se obrnite na zavarovalnico. Ne pozabite omeniti, da se odpravljate v Gambijo. Priporočamo, da si uredite tudi nezgodno zavarovanje v primeru, da se vam pri prostovoljnemu delu kaj zgodi.

MENJAVA DENARJA, KREDITNE KARTICE, POTOVALNI ČEKI

Uradna valuta v Gambiji je gambijski dalasi. Spremembe menjalnega tečaja so odvisne od trga. Tečaj se izrazito spreminja med večjimi prazniki.
1 EUR = cca. 37-53 GMD 1 USD = cca. 30 GMD
Najbolj razširjena je uporaba kreditne kartice Visa. Dvignete lahko dalasi, katerega vrednost ne presega 100€ ali na nekaterih mestih (cash points) 200€ na dan. Kreditne kartice sprejemajo le v večjih bankah, v samopostrežnih trgovinah in hotelih, vendar običajno zaračunajo visoko provizijo.

Priporočamo uporabo samo gotovine, kartico imate lahko s seboj za nujne primere (le VISA). Denar lahko menjate na bankah in v menjalnicah po celi državi. Nikoli ne menjujte denarja na ulici, čeprav vam morda ponujajo bolj ugodne menjalne tarife. Pomembno je, da vam ne zmanjka denarja, ko so menjalnice in banke zaprte (zvečer in popoldan, ob nedeljah in praznikih). Možno je plačati v evrih in dolarjih, vendar je v tem primeru menjalni tečaj manj ugoden. Na splošno se obrestuje, da uporabljate lokalno valuto. Občasno se je potrebno tudi v menjalnicah “pogajati” za boljši tečaj.

CEPLJENJA IN ZDRAVILA

Čeprav je obvezno le cepljenje proti Rumeni Mrzlici, priporočamo da se, preden odpotujete, posvetujete s svojim osebnim zdravnikom, ki vam bo svetoval o priporočenih cepljenjih in vam predpisal zdravila proti malariji (ta so na voljo tudi v Gambiji). V nekaterih primerih zahtevajo posebne postopke za cepljenje otrok in nosečnic. Priporočamo, da prinesete zdravila za zdravljenje dehidracije, manj resnih bolezni, prebavnih motenj, pikov žuželk in vreznin, skupaj z repelenti proti komarjem in kremami za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem.

Spolno prenosljive bolezni (vključno z AIDS-em) resno ogrožajo zdravje po celem svetu. Prosimo za previdnost med vašim obiskom. Aktualne nasvete lahko najdete tudi pri svetovni organizaciji za zdravje (the World Health Organization).

Rumena mrzlica – Od 15.1.2008 je ponovno obvezno dokazati cepljenje proti rumeni mrzlici ob vstopu v vse afriške države, vključno z Gambijo. Še posebej, če ste bili v katerem od predelov, kjer je povečana nevarnost rumene mrzlice v Afriki ali Južni Ameriki. Cepite se lahko na Zavodu za zdravstveno varstvo v vaši državi. Cepivo deluje 10 let.

Priporočljivo je tudi cepljenje proti hepatitisu A in B, vendar ni obvezno.
Preventiva – Skrbna higiena je zelo pomembna, saj so virusi najbolj koncentrirani v blatu in krvi okužene osebe, še preden ta kaže tipične simptome bolezni. Zato se bolezen hitro širi v okoljih s pomanjkljivo higieno in v težkih socialnih razmerah. Svoje zdravje lahko zaščitimo s tem, da si pred jedjo oz. preden se dotikamo ust redno roke umivamo z milom in jih nato osušimo. Tveganje okužbe je najvišje pri skupnem uporabljanju sanitarij, zato je umivanje rok po uporabi stranišča ključnega pomena. Roke si moramo umivati tako pogosto, kot je le mogoče. Priporočamo uporabo mokrih robčkov za kraje, kjer ni dostopa do čiste vode.

PREVENTIVA, KI SE JE MORATE DRŽATI V ZVEZI S HRANO:
Vsa hrana mora biti sveže pripravljena in dobro prekuhana. Priporočeno je, da jeste samo sadje in zelenjavo, ki jo lahko olupimo sami.
Izogibamo se “mlačni hrani” kot je neprekuhano mleko in pecivo hranjeno pri sobni temperaturi; prav tako ne priporočamo uživanja surovih rib in školjk.
Držite se pravila : Skuhaj, speči, olupi ali ne jej!

VODA in ostala pijača:
Pijte samo ustekleničeno vodo in pijače (industrijsko pakirane) ali vodo in pijače, ki so bile prekuhane. Ne dodajajte jim leda.
Ustekleničeno ali prekuhano vodo uporabljamo tudi za umivanje zob v nehigieničnih okoljih.

HEPATITIS B
Hepatitis B je kužna bolezen, ki prizadene jetra.

Prenašanje
Največja koncentracija virusa je v krvi okužene osebe, prav tako v slini, semenski tekočini, vaginalnem izcedku predvsem, ko so ti pomešani s krvjo. V sledeh je lahko prisoten tudi v urinu, blatu, potu, solzah in mleku doječe matere.
Najpogosteje se prenaša med nezaščitenimi spolnimi odnosi.

PREVENTIVA
Večina okuženih oseb za okužbo ne ve, zato ne vedo, da so prenašalci bolezni. Da se izognete bolezni, je ključnega pomena odgovorno obnašanje.

Predlagamo, da:
se med spolnimi odnosi ustrezno zaščitite (stalni partner, ki mu zaupate, uporaba kondoma)
se izogibate kontaktu s telesnimi tekočinami drugih oseb (akupunktura, piercingi, tetoviranje, zdravstveni posegi, igle za vbrizganje zdravil itd.)
imate in uporabljate svoje kozmetične pripomočke (britvice, zobne ščetke itd.)
okužena oseba poišče zdravniško pomoč, saj tako lahko prepreči zaplete in širjenje bolezni.
se testirate, če ste bili izpostavljeni okoliščinam, kjer bi se lahko okužili.

MALARIJA
Gambija je le ena od mnogih držav z visoko stopnjo tveganja za obolenje z malarijo, vendar lahko okužbo preprečite, če se držite primernih preventivnih ukrepov. Preden rezervirate svoje potovanje, priporočamo, da se posvetujete s svojim osebnim zdravnikom, ki vam bo predpisal primerna zdravila proti malariji. Priporočamo tudi, da uporabljate učinkovit repelent proti žuželkam, da bi se zaščitili pred okužbo. Poleg tega jemljite zdravila ves čas vašega obiska in tudi potem, ko se vrnete v Evropo.
Malarija je kužna parazitska bolezen in je leta 2010 bila potrjena v 99 državah in območjih po vsem svetu. Prenaša se s komarjevim pikom, ki prenaša parazita malarije. Obstajajo štiri vrste malarije, ki prizadenejo človeka. Vse vrste so resne, najbolj smrtonosna pa je malarija falciparum.
Zaradi tega se veliko ljudi ne zanese le na klasično zatiranje komarjev, kot so repelenti in spanje pod mrežami proti komarjem. Vsi komarji niso prenašalci malarije. Komarji z malarijo (genusa Anopheles) se pojavijo ponoči in ostanejo aktivni do jutra, zato je med spanjem zelo priporočljiva uporaba mrež proti komarjem.

Simptome malarije lahko zaznate od tedna do leta dni po okužbi in so zelo podobni gripi. Stanje bolnikov najhujše oblike malarije se lahko hitro poslabša, kar se kaže v oteženem dihanju, odpovedi ledvic, odpovedi jeter, epileptičnih napadih, halucinacijah, stanju šoka, komi in tudi smrti.
Če čutite kakršenkoli znak malarije, čeprav mesece po potovanju, morate takoj poiskati zdravniško pomoč. Simptomi malarije so podobni simptomom gripe, kar zajema: povišano telesno temperaturo (vročino) 38 °C ali več, potenje in mrzlico, splošno slabo počutje, glavobole, kašelj in drisko. Če opazite katere od teh simptomov, morate takoj poiskati zdravniško pomoč v Gambiji ali v vaši domovini, če simptome opazite po vrnitvi domov.

POTOVALNI BONTON IN NASVETI ZA PRIJETNO POTOVANJE
 • Bodite strpni do javnih uslužbencev. Če se vznemirjate, vas bodo še slabše razumeli in delali še počasneje.
 • Nikoli ne kritizirajte stanja države pred uradniki.
 • Vedno pijte samo ustekleničeno vodo.
 • Zaščitite se pred soncem z uporabo kreme za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem in nosite primerna oblačila ter klobuk.
 • Prinesite oblačila za toplo vreme in topla oblačila.
 • Spoštujte lokalni način življenja, navade, tradicije, religijo itd. Pomnite, da ste gost v njihovi državi.
 • V Afriki čas mineva počasneje kot v Evropi. Avtobusi in lokalni vodiči so velikokrat pozni (čeprav postaja to manj običajno).
 • Vedno vprašajte za dovoljenje, preden nekoga fotografirate in ne zamerite, če vas zavrnejo ali če za to zahtevajo plačilo.
 • NIKOLI ne slikajte državnih ustanov (vojaške ustanove, letališča, ambasade, mostove, itd.). Če vas ujamejo, vam lahko brez obrazložitve odvzamejo fotoaparat.
 • Oblačite se spoštljivo in se izogibajte oblačilom, ki veliko razkrivajo, saj je večina ljudi muslimanske vere;
 • Pokažite, da skrbite za okolje in ga ne onesnažujte z odpadki.
 • Nikoli ne dajajte denarja otrokom.
 • Če kupite sladkarije ali sadje za otroke, le to razdelite, če imate dovolj za vse.
 • Izogibajte se raznim rasističnim vicem in šalam o seksu.
 • Ne razlagajte koliko denarja imate s seboj, koliko zaslužite, kaj si lahko privoščite.
 • Upoštevajte vrednote in moralna načela našega društva.
 • Ne poskušajte spremeniti način življenja domačinov in jim ne vsiljujete svojega mnenja.
 • Spoštujte ljudi pri katerih ste na obisku kljub temu, da ste jim prišli pomagati.
 • Zvečer in ponoči ne hodite ven sami.

DOKUMENTI
Doma pustite naslednje:

 1. Kopijo vašega potnega lista
 2. Kopijo letalske karte
 3. Kopijo mednarodnega potrdila o cepljenju
 4. Telefonsko številko članov dobrodelne organizacije v Evropi in Gambiji

Prav tako imejte kopijo vseh zgoraj navedenih dokumentov vedno s seboj. Za primer kraje spravite vedno kopije ločeno od originalnih dokumentov. Če vam ukradejo tudi kopijo, lahko prosite nekoga doma, da vam pošlje faks z novo kopijo. Druga možnost je, da dokumente skenirate in jih pošljete na svoj email naslov, ki ga lahko preverite kjerkoli. Kopija vašega potnega lista lahko služi kot osebni dokument na ulici, ali ko želite zamenjati denar na banki oziroma v menjalnicah, tako da lahko varno shranite originalni dokument.

NEKAJ KORISTNIH INFORMACIJ

Uradni jezik: Angleščina in lokalni jeziki wolof, mandika in fula
Časovna razlika: GMT + 01:00
Napitnine pričakujejo v mestih, na turističnih območjih, na izletih itd. Napitnine sprejemajo kot nagrado za dobro opravljeno delo. Dajajte razumno nizke napitnine.

Nakupovanje: Tržnice, kjer prodajajo razne ročne izdelke in tradicionalne spominke, so najbolj priljubljene destinacije za nakupovanje. Najbolj priljubljene stvari, ki jih prodajajo, so izdelki narejeni s tehniko vezanja in barvanja , starinske maske in ostali leseni predmeti, izdelki iz usnja, nakit, obarvan pesek in pletene košare.

»Tie-dye« je proces, pri katerem zvežejo in pobarvajo oblačilo, pleteno oz. tkano ruto ali kos blaga, večinoma iz bombaža. Je moderna oblika tradicionalnega načina barvanja, ki jo uporabljajo različne kulture po vsem svetu.

Med nakupovanjem bodite previdni in se pogajajte za pravično ceno, kot je v Afriki navada. Najbolj priporočamo obisk glavnih tržnic v Banjulu, Serekundi, Bakau in Brikami. Ni stvari, ki je imetniki teh stojnic ne bi prodajali.
Prosimo, zavedajte se, da je izvažanje izdelkov iz kož divjih živali, slonovine ali perja zaščitenih živali nezakonito. Kršitelji so kaznovani z visokimi globami, nelegalne izdelke pa zasežejo.

Samopostrežne trgovine: Dobro založene samopostrežne trgovine lahko najdete v Banjulu, Bakau, Serekundi in na območju s trgovinami in stanovanjskimi naselji Kairaba Avenue.
Večina trgovin je odprta od 9:00 do 17:00, nekatere trgovine so odprte tudi do polnoči. Večina trgovin je ob nedeljah zaprta.
Voda NI pitna, zato vedno kupite in pijte ustekleničeno vodo.
Elektrika – 230 V; standardne britanske vtičnice s tremi luknjami so najbolj pogoste.

Komunikacija:
Klici iz Gambije v Evropo so dokaj dragi. Priporočamo, da kupite lokalno SIM kartico pri gambijskih operaterjih in kupon, s katerim boste lahko napolnili SIM kartico na vašem telefonu. Tako boste lahko ceneje klicali iz Gambije v Evropo ter znotraj Gambije. SIM kartice in kupone lahko kupite kjerkoli. Številni internet cafeji se nahajajo v večjih mestih, kjer lahko uporabljate internet za le nekaj evrov na uro. Mobilni internet je najcenejša opcija, če imate gambijsko SIM kartico. Za dostop do interneta preko računalnika se uporabljajo USB ključi, ki so, tako kot uporaba interneta, dokaj dragi (približno 65€). Mesečna naročnina za neomejen dostop do interneta stane približno 85€. Izbirate lahko med različnimi paketi. Na razpolago je tudi omejen dostop, ki je cenejši.

Ljudje so zelo prijazni, vendar je možno, da jih bo vaša barva kože spodbudila, da se vam bodo približali bolj pogosto kot sicer. Nekateri bodo vas hoteli na nek način izkoristiti, med tem ko bodo vam drugi sramežljivo sledili ali le zrli v vas. Če ljudje gledajo v tla, ne pomeni, da vas nočejo spoznati ali govoriti z vami. Izogibanje direktnega očesnega kontakta je znak spoštovanja in ponižnosti. Načeloma bodo ljudje želeli z vami govoriti, če ste komunikativni in prijazni.

Stereotipna predstava, da so belci »tavajoče denarnice«, je še vedno prisoten, zato otroci in odrasli velikokrat pristopijo in prosijo za denar. NIKOLI ne sezite po denarnici na ulici ali v avtu z odprtimi okni. Imejte pripravljen drobiž (ne v torbici) v primeru, da boste želeli podariti nekaj denarja.

Intimna razdalja se razlikuje od kulture do kulture in je v Afriki veliko krajša kot v Evropi. To je najbolj občutno na javnih prevoznih sredstvih, v trgovinah in na uradih. Ne pričakujte, da bodo ljudje čakali v vrsti in strpno počakali, da bodo prišli
na vrsto. V večin primerov velja princip »močnejši zmaga«.

Tržnice so malenkost manj hektične kot tiste v državah Severne Afrike (Egipt, Maroko, itd.) Prodajalci vam ne vsiljujejo svojih izdelkov niti vam ne prirejajo zabave, med tem ko z njimi pijete čaj. Zavedajte se, da se je potrebno za ceno pogajati.

Toubab je beseda, ki jo boste pogosto slišali. Ljudje jo uporabljajo, ko se sklicujejo na belce in pomeni »oseba s svetlo poltjo«. Beseda ni žaljivka. V bistvu ima pozitivno konotacijo in se navezuje na vse belce. Otroci bodo včasih za vami vpili “Toubab! Toubab!”, ampak se boste tega hitro navadili.
Zelo priporočamo, da se naučite nekaj osnovnih fraz v jeziku wolof (pozdrave, kako se zahvaliti, itd.). Priporočljivo je, da ljudi pozdravite, preden začnete pogovor. Rokovanje običajno spremlja fraza “As Salamu Aleikum”, kar pomeni, »naj bo mir z vami«. Večina Gambijcev je muslimanske vere. Med obiskom njihove države je potrebno spoštovati njihovo vero in navade. Ko sprejemate ali podarjate darove ali druge predmete, vedno za to uporabljajte desno roko. Gambijci so izredno gostoljubni, zato se ne bojte sprejeti njihovega gostoljubja.

Gambija je relativno varna Afriška država, vendar turistične destinacije ne privlačijo le turistov. Žeparji so najbolj aktivni na turistično zanimivih krajih, kot so avtobusne postaje in tržnice, zato pazite na svoj denar in dokumente. Ne uporabljajte mobilnega telefona med vožnjo avtomobila z odprtimi okni, saj vam ga lahko ukradejo. Stopnja kriminala v Gambiji je na splošno nižja kot v drugih državah v tej regiji. Najpogostejši zločini so manjše kraje in vlomi.

Bodite pazljivi, kar se tiče hrane : Možno se je cepiti proti hepatitisu A in nekaterih drugih boleznih črevesja, vendar cepivo ni sto odstotno zanesljivo, niti ni pogoj za vstop v Gambijo. Preden se odločite, se posvetujte se s svojim osebnim zdravnikom. Uživajte le oprano in dobro prekuhano hrano. Izogibajte se hladno pripravljenim jedem. Ko nakupujete, vedno preverite rok uporabe na prehrambnih izdelkih. Če dobite drisko, pijte veliko tekočine, da se izognete dehidraciji.

Na vsak način morate piti ustekleničeno vodo: Pazite, da boste pili industrijsko pakirano ustekleničeno vodo.

Zaščita proti soncu: Sonce je zelo močno. Temperatura lahko preseže 30°C, zato ne pozabite na pokrivalo, sončna očala in kremo za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem. Prinesite tudi losjon za lajšanje sončnih opeklin.
Zaščita proti komarjem: Prinesite repelente proti komarjem, skupaj z dolgimi hlačami in tankimi majicami z dolgimi rokavi.

Prepovedane stvari, ki jih ne smete odnašati iz države : droge, rastline, živali, semena, kosi arheoloških izkopanin, minerali….

Ponoči ali zgodaj zjutraj nikoli ne hodite zunaj sami.

Pravila oblačenja: Sprehajanje v kopalkah, bikinijih, ali zgoraj brez sprejemajo kot neprimerno izven plaž in območja hotelov. Priporočamo nošenje lahkih bombažnih oblačil, majic s kratkimi ali dolgimi rokavi in kratke hlače. Pomembno je,
da ne nosite oblek, v katerih ste preveč razgaljeni, in da spoštujete kulturo in religijo v državi. V Gambiji lahko obleke tudi kupite po zelo ugodnih cenah.

Preden se odpravite od doma : Pustite vredne predmete doma : Pustite doma vse, kar ni nujno potrebno na vašem potovanju (verižice, zapestnice, uhane, drage naprave, mobilne telefone, itd.)

Skriti žepi: Zašijte majhne, neopazne žepe na več mest na notranji strani svojih oblačil. Tako boste lahko skrili skrbno prepognjene bankovce in potovalne čeke. Razen skritih žepov je tudi dobro, da nosite denarnico za okrog pasu.
Nahrbtniki s ključavnico: Priporočamo uporabo nahrbtnikov z dvojno zadrgo, ki jo lahko zaklenete z majhno ključavnico.
Označena prtljaga: Vsi kosi prtljage morajo biti označeni na vidnem mestu z etiketo z vašimi osebnimi podatki (ime, priimek, naslov). Na enak način označite tudi žepe znotraj vaše prtljage.

V ročni prtljagi ne prenašajte ostrih predmetov (Prtljaga, ki jo boste odnesli s seboj na letalo ne sme vsebovati nobenih nevarnih ali ostrih predmetov kot so seti za manikuro nohtov s škarjami, veliki in majhni noži, ostala rezila, kovinske pilice za nohte itd.)
Dovoljena teža prtljage je navadno 20-23 kg na osebo.

Ko prejmete letalsko karto, takoj preverite datume, čas odhoda in svoje ime.