KURBAN BAJRAM 2020

Koenc meseca bodo muslimani po celem svetu praznovali Kurban Bajram.

Gre za enega izmed najpomembnejših praznikov, ki skozi oči otroka v Gambiji pomeni kos novega oblačila in obrok z več mesa. V kolikor si starši to seveda lahko privoščijo.

Botri nas velikokrat vprašate kdaj je najbolj primeren čas za obdarovanje. Zagotovo je manjši prispevek za nakup novega kosa oblačila za otroka ali prispevek za družino pred tako velikim praznikom izrednega pomena. Še celo bolj kot za rojstni dan, čeprav ni otroka, ki se ne bi razveselil rojstnodnevnega darila.

Družinam bomo pred praznikom razdelili vaše donacije za mesec julij, zato vas prosimo, da jih nakažete do 18.7.2020. Denar bomo v Gambijo poslali v torek 21.7.2020. Nakazila, ki jih bomo prejeli po 20.7.2020, bodo prišla v roke družin konec avgusta.

V kolikor želite dodatno prispevati za vašega varovanca ali varovanko, lahko to storite skupaj z botrstvom in nas o tem prosimo obvestite. Če ne veste koliko poslati, naj vam povemo, da se bodo razveselili vsakega prispevka. Tudi če ne nakažete dodatne donacije, je že “samo” vaša redna mesečna pomoč bolj dragocena kot si lahko predstavljate. Ogromno, ogromno družin v Gambiji trenutno ne prejema nobenega prihodka. Zaradi vas, je več kot 500 otrok priskbljenih za osnovo.

Med botri imamo tudi veliko muslimanov, ki ste nas že spraševali za cene kurbanov. Nekateri ste tudi že nakazali vaše donacije, za katere se vam v imenu družin zahvaljujemo. Za tiste, ki vas zanima nakup kurbana za celotno družino, se cene začnejo od cca 150€.

Vsem botrom bomo, ko družine opravijo nakup, posredovali fotorgafije.

Praznik je poznan tudi pod imenom hadžijski bajram, zanj sta namreč značilna hadž (romanje v Meko) in kurban (žrtev). Vsak musliman naj bi se na romanje v sveto mesto Meka v Savdski Arabiji, ki velja za rojstni kraj preroka Mohameda in za najpomembnejšo romarsko pot muslimanov, odpravil vsaj enkrat v življenju. Zbiranje muslimanov v svetem mestu pa simbolizira predanost bogu in njihovo edinost v veri v enega boga.

Priprave na praznik že potekajo. Ljudje hitijo po opravkih in nakupih. Krojači šivajo tradicionalna oblačila noč in dan, ker si vsi želijo biti urejeni za ta praznik. Ženske čistijo domove poskrbijo za nove pričeske, otrokom kupijo (če imajo možnost) nova oblačila.

Posebnost oziroma simboličen pomen predanosti božji volji je žrtvovanje. Praznovanje kurban bajrama je tako v deželah, kjer ne obstaja prepoved klanja živali izven klavnic, tradicionalno vezano na žrtvovanje živali, katerih meso nato delijo z reveži.

1/3 mesa ostane doma, 1/3 se deli s sosedi in 1/3 se da najbolj ravnim prebivalcem. Obred žrtvovanja ima korenine v zgodbi o veliki veri Abrahama in njegovi pripravljenosti, da bogu žrtvuje svojega sina – namesto sina sicer kasneje žrtvuje žival.

Praznik verniki obeležijo tudi s posebno molitvijo, h kateri se zberejo že zgodaj zjutraj, po sončnem vzhodu. Ob molitvi se srečajo, voščijo drug drugemu ob prazniku, obenem pa je to priložnost, da odpravijo nerešene sporazume in si oprostijo.

Za vse naše prostovoljce in botre je bilo praznovanje praznika v Gambiji izredno zanimiva in bogata izkušnja. Še posebno za tiste, ki še nikoli niso imeli priložnosti spoznati okolja in države, kjer živi približno 90% muslimanov.

V 9 letih delovanja, smo bili večkrat priča začudenju obiskovalcev, saj so bili izredno presenečeni nad prijaznostjo in gostoljubnostjo prebivalcev, izredno močno kulturo deljenja hrane, medsebojno pomočjo in življenjem v sožitju ter prijateljstvu s pripadniki druge vere.

Vsem muslimanom želimo lepe prihajajoče praznike!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *