BOLNIŠNICA ali PORODNIŠNICA

Delo v bolnišnici ali porodnišnici nudimo tudi vsem študentom medicine in zdravstvenim delavcem (medicinske sestre & bratje, zdravniki, drugo), ki želijo svoje znanje deliti v zahodni Afriki.

Delo zdravnikov obsega preglede, dnevne vizite, sestanke, po potrebi operacije oz manjše posege za kar pogosto ni primernih instrumentov, pripomočkov, vendar so zdravniki in osebje zelo iznajdljivi. Študentje lahko jemljejo kri, vzamejo anamnezo in status, sodelujejo kot asistenti pri različnih posegi. Veliko je odvisno od samoiniciativnosti.

Delo medicinskih sester oz zdravstvenih tehnikov obsega vse negovalne intervencije kot jih zajema takšno delo v Sloveniji. Od intravenskega jemanja krivi, izvanja terapij, skrb za pacientovo okolico, merjenja vseh vitalnih funkcij in sodelovanja na viziti.

Bolniki imajo probleme s visokim krvnim pritiskom, urinskimi infekcijami, gastritisom, malarijo.  Veliko je tudi astmatičnih obolenj, rotavirusov  ter srečevanje s problematiko mladih, ki kadijo travo.

S sami duševnimi motnjami se ljudje ne srečujejo pogosto prav tako ne s prirojenimi kromosomskimi nepravilnostmi. Ljudje imajo strah pred smrtjo nekateri se v zadnjih trenutkih zatekajo k molitvi ali pa svojo žalost in strah izražajo s jokom ali celo kričanjem. Ljudje se  v večini bojijo zbadanja z iglami, ne glede na starost ali spol.

Delo v porodnišnici zajema asistiranje  pri porodu, tehtanje in merjenje novorojenčkov, asistiranje pri carskem rezu, izpolnjevanje porodne dokumentacije, itd.

Odnos zaposlenih do pacientov ter odnos samih delavcev med seboj, ne glede na položaj, je odličen. Zdravnik posluša ideje oz. nasvete medicinske sestre in ceni njeno znanje glede zdravljenja pacienta.

Foto: Miha Godec

Foto: Miha Godec