NADALJEVANJE GRADNJE V SODELOVANJU S FAKULTETO ZA ARHITEKTURO

Konec januarja 2019 se skupina študentov in mentorjev Fakultete za arhitekturo ponovno odpravlja v Gambijo, kjer bodo skupaj z domačini nadaljevali gradnjo karierno-izobraževalnega centra. Če nam uspe zbrati dovolj sredstev, v tej fazi načrtujemo gradnjo razredov, greznice, sanitarij, nadstrešnice in hiške, kjer bodo obiskovalci prejemali informacije o naših aktivnostih ter bodo imeli možnost nakupa izdelkov, ki jih bodo v našem centru izdelali domačini.

Izobraževanje, osnovna človekova pravica, se zdi v razvitem svetu nekaj povsem samoumevnega, dosegljivega, običajnega. Žal pa to ne velja za otroke, ki živijo v eni izmed najbolj revnih držav na svetu in prihajajo iz revnih družin.

Izobraževanje v zgodnjem otroštvu, ki je temelj nadaljnjega šolanja, je plačljivo. Država se sicer trudi in izboljšuje razmere tudi na tem področju, vendar trenutno ne nudi in ne zagotavlja brezplačnih državnih vrtcev. Otroci, ki se nimajo možnosti izobraževati v zgodnjem otroštvu, kasneje napredujejo v šoli le, če so izredno talentirani in inteligentni, saj pouk na gambijskih šolah poteka v angleškem jeziku, ki pa ni materni jezik otrok. Starši se z otroki pogovarjajo v različnih plemenskih jezikih (wolof, mandinka, jola, fula …). Veliko staršev je nepismenih, angleško pa ne govorijo. Socialnih transferjev ne poznajo, prav tako ne prejemajo nobenih subvencij za plačilo vrtca. Letna šolnina za enega otroka in letni strošek malice, uniforme, potrebščin, prevoza v šolo in drugih stroškov, povezanih z izobraževanjem, znaša okrog 249,00 € na leto, kar pomeni 10 povprečnih plač v Gambiji. To bi v Sloveniji pomenilo cca 10.000,00 € za izobraževanje enega otroka na leto. Si predstavljate?

To je glavni razlog, da bo del aktivnosti karierno-izobraževalnega centra namenjenih izobraževanju otrok v zgodnjem otroštvu.

V poletnem času bomo v učilnicah, ki jih bodo konec januarja pričeli graditi študenti in mentorji Fakultete za arhitekturo iz Ljubljane skupaj z domačini, organizirali brezplačne izobraževalne tabore za otroke iz vasi Brufut in okoliških vasi.

Oktobra 2019 pa v naših učilnicah načrtujemo pričetek brezplačnega izobraževanja na prvi stopnji, dodatno učno pomoč za otroke, ki imajo težave pri učenju, delavnice za starejše otroke (krojači, šivilje) in program za ženske (solarne pečice).

Da se bodo načrti za otroke realizirali, potrebujemo vašo finančno pomoč.

gradnja centra

ŽELITE PODPRETI IZOBRAŽEVALNI CENTER? 
Če želite podpreti naš projekt dolgoročnih in pametnih rešitev za prebivalce Gambije, lahko to storite z nakazilom vaše donacije za izgradnjo centra na TRR našega društva:

DRUŠTVO ZA OTROKE SVETA
Kunaverjeva ulica 9, 1000 Ljubljana, SLOVENIJA
IBAN (TRR): SI 56 2900 0005 0687 692
Referenca: SI 99
Koda namena: CHAR
Namen: GRADNJA CENTRA
SWIFT: BACXSI22

Vsak euro šteje!

Zahvalili bi se vsem, ki ste del te zgodbe.

Vse vaše donacije bodo tudi v bodoče skrbno porabljene za dolgoročne rešitve in izboljšave.

Vsa vaša imena bodo vgravirana na zidake, s katerimi bomo postavili del centra. O vseh aktivnostih vas bomo sproti obveščali.

Začne se pri meni. Začne se pri tebi.

prva-faza-zakljucena-1