PAMETNA DARILA

Kolo za lažjo pot v šolo

Otroci v Gambiji pogosto živijo v vaseh, ki so oddaljene do šole tudi do 10 km. To povzroča veliko težavo in trpljenje otrok, ki morajo hoditi v šolo peš, večkrat brez čevljev in šolske torbe (knjige nosijo v rokah). Kolo lahko prihrani veliko izgubljenih razrednih ur, prepreči zamujanje in izboljša izobraževalne možnosti – da ne govorimo o prihranku dragocenega časa, ki bi jih lahko uporabili za študij. Kolo stane 60€ in je izjemno dragoceno darilo za otroke iz revnih družin v Gambiji.

Šolska torba, obutev in oblačila

Želje in potrebe gambijskih otrok so skromne. Večina zvezke in knjige nosi v rokah, zato si želijo šolsko torbo. Nekateri nimajo čevljev, zato hodijo bosi, spet drugi si želijo novih oblačil; deklicam so všeč uhani, barvaste lasnice in elastike, fantje pa radi igrajo nogomet, zato si želijo nogometno žogo in nogometni dres.Društvo Za Otroke Sveta s pomočjo donatorjev uresničuje skromne želje otrokom in jim s tem daje nov zagon, upanje, moč in veselje.

Podarite hrano – riž je osnovno živilo Gambijcev

Če bi vam rekli, da otroci v Gambiji na ulicah umirajo zaradi lakote, bi se vam zlagali. Če pa bi vam rekli, da je pest riža edini dnevni obrok najbolj revnih ljudi v Gambiji, pa bi vas soočili z dejstvom. Riž je osnovno živilo za večino Gambijcev. 50-kilogramska vreča nahrani večjo družino skoraj za mesec dni. Gambijski kmetje ne pridelajo dovolj riža v deževni dobi, zato riž uvažajo. Cene so za marsikoga nedosegljive. Najbolj revni si lahko kupijo le ostanke riža, ki so ostali od strganih vrečk med prevozom z ladjo.

V Gambiji si ljudje hrano med seboj delijo. Če ne bi imeli takih kulturnih običajev, potem bi vam iz Gambije postregli s slikami hude lakote, ki ste jih morda vajeni iz različnih medijskih virov. Dejstvo je, da v Gambiji ni tako, vendar to ne pomeni, da ni lakote in podhranjenosti. Otroci iz najbolj revnih družin hodijo v šolo brez malice, kar pomeni, da ta otrok ni imel zajtrka, malice in niti kosila. Njegov edini obrok je pozno kosilo, ko si cela družina deli zgolj skledo riža. Le kako se lahko lačen otrok uči in kako lahko tega otroka prepričamo, naj čim dlje hodi v šolo, da bo prišel do poklica in imel možnost zaposlitve, ko pa lačen otrok razmišlja samo o tem, kako priti do denarja za hrano.

Nihče ne dobi svojega krožnika! Ko je obrok pripravljen, postavijo skledo na dvorišče in vsi, ki so navzoči, so deležni tega obroka. Ker živijo v velikih skupnostih in so med seboj zelo povezani, je število “jedcev” vedno veliko, ženske, moški, otroci, sorodniki, sosedje. Skoraj nemogoče je videti jesti iz sklede samo enega človeka. Torej, umrljivosti zaradi lakote v Gambiji skorajda ni, le redki so taki primeri na podeželju in v vaseh, ki so precej oddaljene od civilizacije.

Morda to dejstvo lahko zavaja tiste, ki želijo pomagati šele, ko vidijo grozljive prizore iz Afrike. Lakota in podhranjenost je vsakdanji problem revnih v Gambiji. Vreča riža, ki nahrani družino za skoraj en mesec stane cca 35€. Podhranjenost vpliva na fizični in duševni razvoj otrok in v kolikor ne bomo ukrepali, nam tudi vsa za izobraževanje ne bodo prinesla želenih rezultatov. Lakota ima lahko trajne posledice za otroke, ki so se rodili v državi, ki jim poleg vseh drugih ovir, s katerimi se soočajo, dodatno otežujejo pridelovanje hrane za svoje lastne potrebe njihove klimatske razmere.

OTROCI POTREBUJEJO RIŽ, NE DRAGIH DARIL IN MODERNIH IGRAČ!

Koza za revne družine v vaseh

Koza zagotavlja revnim družinam v Gambiji mleko, sir, spretnosti in odgovornost za pašo ter družbo v dolgih nočeh brez televizije ali radia ter jim pomaga preživeti v življenju brez strojev. Toda zelo pomembno je, da poznamo okoliščine družine kateri želimo podariti kozo. Obubožani ljudje si ne morejo privoščiti krme za svoje živali ali nimajo ustreznega prostora. Kozo podarimo glede na ocenjeno družinsko situacijo. Prvo leto je zelo priporočljiv tudi prispevek za krmo.

Če želite pomagati, nas kontaktirajte na info@zaotrokesveta.com ali na telefonsko številko +386 41 353 204.