PO POTEH SUŽENJSTVA

Enodnevni izlet

 

V jutranjih urah se odpravimo proti Banjulu, od koder bomo s trajektom prečkali reko Gambijo do Barre. Sprehodimo se po vasi do trdnjave, ki si jo bomo ogledali.

 

Fort Bullen so zgradili angleži v zgodnjem 19. stoletju z namenom prekinitve suženjstva, ki je bilo zaradi samega geografskega položaja na reki Gambija močno prisotno. Barra je bila ena izmed glavnih točk, kamor so pripeljali sužnje iz notranjosti dežele, od tod pa na otok Kunta Kinteh, ki je bila zadnja postojanka pred plovbo v Ameriko in Evropo. Fort Bullen je opomnik na angleško kampanjo prekinitve toka suženjstva v zahodni Afriki. Leta 1970 je bila trdnjava razglašena za državni spomenik in leta 2003 dodana na UNESCOv seznam svetovne dediščine. Znotraj trdnjave se danes nahaja manjši muzej zgodovine.

 

Iz Barre nadaljujemo pot po prašnih rdečih cestah do vasic Jufurreh in Albreda, kjer nas že čaka okusno gambijsko kosilo. Po kosilu nas družina Jabang varno odpelje na otok Kunta Kinteh, ki je ena izmed najbolj znanih točk iz zgodovine suženjstva. Včasih zadnja postojanka pred plovbo suženjskih ladij v Evropo in Ameriko je danes pogrezajoči se dom mogočnim baobabom in ruševinam trdnjave, v kateri so trgovci s sužnji svoj človeški tovor izmučili in ukrotili za dolgo pot. Vodič nas bo popeljal po otoku in nam predstavil ta temačni del zgodovine. Po povratku z otoka obiščemo še muzej suženjstva v vasici Juffureh. Majhen, vendar zanimiv muzej prikazuje močno sporočilo o temačni zgodovini in posledicah tega obdobja v današnjem svetu.

 

Domov se vračamo v večernih urah.