PREDVIDENI STROŠKI

KAJ JE PROSTOVOLJSTVO?

Prvi in najpomembnejši vprašanji, ki si ju morate zastaviti sta, kaj za vas pomeni prostovoljno delo in kakšen je vaš glavni motiv. Definicija iz Etičnega kodeksa organiziranega prostovoljstva pravi: “Prostovoljsko delo je delo, ki ga po svoji svobodni odločitvi in brez materialnih koristi opravlja posameznica oziroma posameznik v dobro drugih ali za skupno javno korist.”  Motivi za prostovoljno delo pa izhajajo iz vsakega posameznika. Ljudje se za prostovoljsko delo odločamo na osnovi mešanice motivov. Najpogosteje je glavni (oziroma najbolj ozaveščen) motiv pomoč sočloveku, skupnosti oziroma pomo- či potrebnim. Motivacija vsakega prostovoljca pa se mora skladati z vrednotami naše organizacije, saj v primeru neskladja lahko prostovoljno delo povzroča uporabnikom več škode kot koristi.

Torej je zelo pomembno, da poznate svoje lastne motive za prostovoljno delo v Gambiji, ki se morajo skladati z našimi načeli, ki so nastali na podlagi dologoletnih izkušenj in delovanja na lokaciji ter so rezultat analize lokalnih potreb in problematike.

Pomembno pa je tudi, da veste kaj želite si s potovanjem spremeniti pri sebi. Takšna izkušnja vas bo v življenju izpopolnila, pomagala pri osebni rasti in omogočila iskreni vpogled v odnos do sebe. Prostovoljno delo ni nagrajeno z denarjem, temveč z novimi izkušnjami, znanjem in občutkom, da smo naredili nekaj dobrega za lepšo prihodnost. Prostovoljstvo nam pomaga, da razvijamo nove spretnosti, da se družimo, učimo novih jezikov in se zabavamo.

Prostovoljstvo je tudi učenje. Različne neprofitne organizacije ponujajo osnovno usposabljanje, kar je le začetek tega, česar se prostovoljec lahko nauči. Veliko več kot s teoretičnim znanjem, lahko pridobimo z neposrednimi izkušnjami. Skozi delo z ljudmi se naučimo tolerance in potrpežljivosti in izboljšamo komunikacijo. Pridobimo lahko različne praktične spretnosti, odvisno kaj nam ponuja organizacija, ki smo jo izbrali za sodelovanje.

dsc04679

ZAKAJ PLAČATI SVOJE POTOVANJE?

Študentom in dijakom pomagamo s pridobivanjem sredstev preko sklada RS za razvoj kadrov in štipendij. Za več informacij glede sofinanciranja študijskih obiskov, nas kontaktirajte na info@potujkotprostovoljec.si.

Če pogojev za sofinanciranje ne izpolnjujete, si morate potovanje v celoti plačati sami. Prav tako za opravljanje dela ne dobite plačila. Razlog, da morate sami kriti stroške vašega potovanja je, da projekt, za katerega delamo, nima sredstev, da bi financiral program prostovoljstva in vse kar to obsega. Dobro pa je vedeti, da v kolikor bi imeli na razpolago dodatna sredstva, bi za znesek ene letalske karte in enomesečnega bivanja enega prostovoljca, lahko v Gambiji za leto in pol zaposlili 2 Gambijca.

Lahko pa ste mirni, da bo vaš težko prislužen denar pomagal pri zadovoljstvu in razvoju vas samih in vseh tistih, ki ga najbolj potrebujejo. Včasih lahko pridobite celo več kot tisti, ki jim boste pomoč nudili. Prostovoljno delo nas navdihuje, obogati z novimi izkušnjami, nam da priložnost, da se učimo od drugih, pripomore k naši osebni rasti, pomaga pri spoznavanju naših interesov. Omogoči nam, da preizkusimo sebe in naše sposobnosti.

Potovanje se vam bo obrestovalo in kmalu boste prišli do spoznanja, da se vam je splačalo! Ob koncu prostovoljnega dela lahko prejmete potrdilo o opravljenih prostovoljnih urah, ki ga lahko uporabite pri iskanju nove zaposlitve. Delodajalci vedno bolj strmijo k temu, da zaposlujejo posameznike, ki imajo izkušnje tako doma kot tudi v tujini. In prostovoljno delo postaja vedno bolj priljubljen način navezovanja stikov s potencialnimi delodajalci.

Poleg tega kombinacija potovanja in prostovoljnega dela v Gambiji nudi:

1. Učenje, prilagajanje, poučevanje
2. Ogled mest in vasi, kamor ne sežejo turistične agencije
3. Življenje in druženje z lokalnimi prebivalci, sklepanje novih prijateljstev
4. Poskušanje lokalne hrane, izkušnja lokalnih navad
5. Varčevanje denarja – tako potovanje je cenejše, kot so nekatere ponudbe turističnih agencij
6. Izkušnja z javnim  prevozom, učenje neodvisnosti v tuji državi
7. Nudenje pomoči drugim in medkulturna izmenjava znanja
8. Višja stopnja družbenega zavedanja in družbene odgovornosti
9. Pridobitev mednarodnih delovnih izkušenj
10. Izboljšanje znanja angleščine in učenje osnovnih fraz v lokalnem jeziku

koliko stane

PREDVIDENI STROŠKI POTOVANJA

Torej kakšni so vaši predvideni stroški:

Usposabljanje in prijavnina
V naši organizaciji boste deležni informiranja in svetovanja. Ne samo, da boste pridobili nove izkušnje s prostovoljnim delom, ampak boste/bomo vplivali tudi na vašo osebno rast, pozitivno razmišljanje, osebne dosežke, itd. Usposabljanje vodijo izkušeni sodelavci, ki že vrsto let delujejo v mednarodnem okolju. Prijavnino v znesku 100€ je potrebno poravnati v osmih dneh od poslane prijavnice. V prijavnino je všteto mentorstvo, učenje, podporo, svetovanje, delovne majice, usposabljanje in potrdilo o opravljenem delu.

Cepljenje proti rumeni mrzlici, ki je obvezno. Če ste že cepljeni, potem tega stroška nimate. Pred boleznijo ščiti 10 let. Priporočeno je cepljene proti hepatitisu A in B (več odmerkov v časovnih razmikih), tifusu in meaningkoku. V kolikor boste jemali antimalarike, je cena oziroma količina tablet odvisna od vrste antimalarika, števila dni bivanja na malaričnem območju. S klikom TUKAJ najdete več informacij.

Nakup letalske karte.
Cene povratne letalske karte so odvisne od razpoložljivosti in datuma odhoda. Gibljejo se med 300€ in 900€.

– Za vstop v državo je potreben vizum. Slovenski državljani lahko po najnovejših informacijah vizum kupijo na letališču. Strošek vizuma je 60€ in velja za 1 mesec. Podaljšanje je proti plačilu 1000 GMD (cca 20€) mogoče na podlagi zahteve pri pristojnem državnem organu v Gambiji. Pri tem vam lahko pomagamo mi.
Za naše botre, študente in prostovoljce se ob pravočasni prijavi potrudimo uredit brezplačen vstop v državo. Prošnjo s podatki pošljemo na “immigration office”, kjer nam, v kolikor je to mogoče, uredijo oprostitev plačila vizuma.

– Za prevoz do letališča in nazaj priporočamo podjetje Go Opti. Cene so odvisne od termina in razpoložljivosti ter od razdalje od letališča (od 20€ do 25€ če pravočasno rezervirate).

– Prevoz iz letališča Banjul – strošek je vštet strošek programa, ki ga poravnate v Gambiji.

– Strošek namestitve: cene so različne in so odvisne kakšno nastanitev izberete. Več o možnostih si lahko preberete s klikom TUKAJ.

Preko lokalnega partnerja vam pomagamo pri rezervaciji sobe, kjer je dobro poskrbljeno za varnost, tako za varnost pred morebitimi krajami in vlomi, kot tudi za varnost pred boleznimi, ki so značilne za to območje.  Po našem mnenju morajo biti življenjski pogoji podobni tistim, ki ste jih vajeni v Evropi. Navsezadnje je to vaše potovanje in hkrati tudi dopust, kjer je priporočljivo, da spite in živite v za vas sprejemljivih pogojih.  Popolna preprečitev vsega naštetega ni mogoča.

Možnost bivanja pri domačinih vam lahko naknadno uredimo za kakšen dan ali dva. Za daljše obdobje pa tega več ne podpiramo, saj smo imeli več slabih izkušenj kot dobrih. Poleg tega, da so nekateri prostovoljci ostali brez telefona, računalnika in denarja, je imela večina težave pri prehrani (driska), nenavadne (lahko nevarne) pike žuželk, bili so brez dostopa do elektrike in vode ter splošno nezadovoljni s higieno v bivališčih. Vse to bi načeloma še sprejeli, če bi prostovoljci pač želeli biti v takih razmerah, vendar smo s takimi odločitvami začeli spravljati v neprijetne (nevarne) situacije tudi domačine. In to je tudi glavni razlog, da tega preko naše organizacije ne ponujamo več, saj je sodelovanje domačinov za nas izredno pomembno. S tem, da Evropejcem ponujamo prostovoljno delo, jih ne želimo spravljati v situacije, ki vodijo v vlome v bivališča, ker mislijo, da so jim belci prinesli ogromno denarja in drugih stvari. Naši sodelavci so že ostali brez edinega telefona, ki je bil pri hiši in brez denarja za hrano za naslednji dan. Prav tako oni sami nimajo velikih bivališč v katerih bi imeli sobe za goste. V resnici imajo zelo malo bivalnih prostorov, kjer običajno spi po več ljudi v eni sobi. V primeru, ko so naši prostovoljci želeli bivati pri njih, so drugi spali na hodnikih, po tleh in pri sosedih. Problem nastane tudi pri plačilu za bivanje in prehranjevanje. Pričakovanja domačinov so velika, prostovoljci pa za take pogoje niso pripravljeni plačati pričakovanih zneskov. Vse to vodi v nezadovoljstvo obeh stranI, kar pa ni naš namen.

– Strošek prevoza odvisen od izbranega prevoznega sredstva, števila potnikov in pogostost vaših prevozov.

– Dodatni stroški so povezani z vašo osebno porabo (telefon, internet, hrana, razni nakupi, izleti, vstopnina za lokalni koncert, pijača).

Torej, v kolikor ste že cepljeni, se pravočasno prijavite na potovanje in se odločite, da živite skromno na svoje potovanju ter se odločite tudi za kakšen izlet ali nakup, lahko takšno potovanje za 3 tedne stane od cca 1.000€ naprej. 


Informativni izračun za 3 tedne:

– 3-tedenski program od 487€, ki vključuje:
– Pripravljalne online aktivnosti
– Izobraževalno usposabljanje
– Priročnik z vsemi nasveti in koristnimi informacijami
– Potrdila in ostala dokumentacija
– Dve majici – obvezna uniforma pri prostovoljskem delu
– Pomoč in svetovanje pri pridobitvi študijskih sredstev
– Pomoč in svetovanje pri organizaciji potovanja
– Ureditev brezplačnega vstopa v državo (brez plačila vizuma)
– Prevoz iz in na letališče v Gambiji
– Paket dobrodošlice ob prihodu v Gambijo
– Nastanitev v prostovoljski vasi v sobi skupaj z največ 3 prostovoljci za 3 tedne (21 dni)
– Redno čiščenje sobe, menjava brisač, wc-papir, menjava posteljnine 1 x na teden, varovanje, elektrika, voda, wifi.
– Koordinacija v Gambiji in usmeritvene informacije
– Uvodni sprehod po okolici
– Zajtrk (kombinacija gambijskih in evropskih) – možna izbira vegetarijanskega ali veganskega
– Kosilo (kombinacija evropejsko gambijske kuhinje, ki je prilagojena europejskim navadam) – možna izbira vegetarijanskega ali veganskega
– Gambijska SIM kartica
– Pomoč pri organizaciji prostočasnih aktivnosti in izletov s strani lokalnih članov organizacije
– Vključevanje v aktualne lokalne aktivnosti (ceremonije, wrestling, nedeljska maša, praznovanje praznika,…)
– Certifikat o opravljenem delu

– povratna letalska karta med 350 in 900€ (povprečje = 550€)
– prevoz iz/do letališča v EU cca 40€ (povprečje)
– dodatni stroški (večerja, sadje, voda) cca 120€
– zavarovanje v tujini cca 45€

= SKUPAJ STROŠKI 1.242€ – če dobite ugodno letalsko karto, je skupni strošek lahko tudi 1.000€ ali pa več kot 1.400€. 

– obvezno cepljenje 35€ (strošek nastane, če še niste cepljeni)
– izleti (po izbiri) od 15€ do 300€ (običajno se prostovoljci udeležijo vseh izletov)

V kolikor se dodatno cepite, greste na vse izlete, občasno jeste v restavracijah, uporabljate taxi in kupite dražjo karto, pa so lahko stroški do 1.700€ za 3 tedne. Ob dodatnih nakupih in aktivnostih, lahko stroški znašajo tudi 2.000€.

dsc05683