PREDVIDENI STROŠKI

KAJ JE PROSTOVOLJSTVO?

Prvi in najpomembnejši vprašanji, ki si ju morate zastaviti sta, kaj za vas pomeni prostovoljno delo in kakšen je vaš glavni motiv. Definicija iz Etičnega kodeksa organiziranega prostovoljstva pravi: “Prostovoljsko delo je delo, ki ga po svoji svobodni odločitvi in brez materialnih koristi opravlja posameznica oziroma posameznik v dobro drugih ali za skupno javno korist.”  Motivi za prostovoljno delo pa izhajajo iz vsakega posameznika. Ljudje se za prostovoljsko delo odločamo na osnovi mešanice motivov. Najpogosteje je glavni (oziroma najbolj ozaveščen) motiv pomoč sočloveku, skupnosti oziroma pomoči potrebnim. Motivacija vsakega prostovoljca pa se mora skladati z vrednotami naše organizacije, saj v primeru neskladja lahko prostovoljno delo povzroča uporabnikom več škode kot koristi.

Torej je zelo pomembno, da poznate svoje lastne motive za prostovoljno delo v Gambiji, ki se morajo skladati z našimi načeli, ki so nastali na podlagi dolgoletnih izkušenj in delovanja na lokaciji ter so rezultat analize lokalnih potreb in problematike.

Pomembno pa je tudi, da veste kaj želite si s potovanjem spremeniti pri sebi. Takšna izkušnja vas bo v življenju izpopolnila, pomagala pri osebni rasti in omogočila iskreni vpogled v odnos do sebe. Prostovoljno delo ni nagrajeno z denarjem, temveč z novimi izkušnjami, znanjem in občutkom, da smo naredili nekaj dobrega za lepšo prihodnost. Prostovoljstvo nam pomaga, da razvijamo nove spretnosti, da se družimo, učimo novih jezikov in se zabavamo.

Prostovoljstvo je tudi učenje. Različne neprofitne organizacije ponujajo osnovno usposabljanje, kar je le začetek tega, česar se prostovoljec lahko nauči. Veliko več kot s teoretičnim znanjem, lahko pridobimo z neposrednimi izkušnjami. Skozi delo z ljudmi se naučimo tolerance in potrpežljivosti in izboljšamo komunikacijo. Pridobimo lahko različne praktične spretnosti, odvisno kaj nam ponuja organizacija, ki smo jo izbrali za sodelovanje.

dsc04679

ZAKAJ PLAČATI SVOJE POTOVANJE?

Študentom in dijakom pomagamo s pridobivanjem sredstev preko sklada RS za razvoj kadrov in štipendij. Za več informacij glede sofinanciranja študijskih obiskov, nas kontaktirajte na info@potujkotprostovoljec.si.

Če pogojev za sofinanciranje ne izpolnjujete, si morate potovanje v celoti plačati sami. Prav tako za opravljanje dela ne dobite plačila. Razlog, da morate sami kriti stroške vašega potovanja je, da projekt, za katerega delamo, nima sredstev, da bi financiral program prostovoljstva in vse kar to obsega. Dobro pa je vedeti, da v kolikor bi imeli na razpolago dodatna sredstva, bi za znesek ene letalske karte in enomesečnega bivanja enega prostovoljca, lahko v Gambiji za leto in pol zaposlili 2 Gambijca.

Lahko pa ste mirni, da bo vaš težko prislužen denar pomagal pri zadovoljstvu in razvoju vas samih in vseh tistih, ki ga najbolj potrebujejo. Včasih lahko pridobite celo več kot tisti, ki jim boste pomoč nudili. Prostovoljno delo nas navdihuje, obogati z novimi izkušnjami, nam da priložnost, da se učimo od drugih, pripomore k naši osebni rasti, pomaga pri spoznavanju naših interesov. Omogoči nam, da preizkusimo sebe in naše sposobnosti.

Potovanje se vam bo obrestovalo in kmalu boste prišli do spoznanja, da se vam je splačalo! Ob koncu prostovoljnega dela lahko prejmete potrdilo o opravljenih prostovoljnih urah, ki ga lahko uporabite pri iskanju nove zaposlitve. Delodajalci vedno bolj strmijo k temu, da zaposlujejo posameznike, ki imajo izkušnje tako doma kot tudi v tujini. In prostovoljno delo postaja vedno bolj priljubljen način navezovanja stikov s potencialnimi delodajalci.

Poleg tega kombinacija potovanja in prostovoljnega dela v Gambiji nudi:

1. Učenje, prilagajanje, poučevanje
2. Ogled mest in vasi, kamor ne sežejo turistične agencije
3. Življenje in druženje z lokalnimi prebivalci, sklepanje novih prijateljstev
4. Poskušanje lokalne hrane, izkušnja lokalnih navad
5. Varčevanje denarja – tako potovanje je cenejše, kot so nekatere ponudbe turističnih agencij
6. Izkušnja z javnim  prevozom, učenje neodvisnosti v tuji državi
7. Nudenje pomoči drugim in medkulturna izmenjava znanja
8. Višja stopnja družbenega zavedanja in družbene odgovornosti
9. Pridobitev mednarodnih delovnih izkušenj
10. Izboljšanje znanja angleščine in učenje osnovnih fraz v lokalnem jeziku

koliko stane

PREDVIDENI STROŠKI POTOVANJA

Torej kakšni so vaši predvideni stroški:

Usposabljanje in prijavnina
V naši organizaciji boste deležni informiranja in svetovanja. Ne samo, da boste pridobili nove izkušnje s prostovoljnim delom, ampak boste/bomo vplivali tudi na vašo osebno rast, pozitivno razmišljanje, osebne dosežke, itd. Usposabljanje vodijo izkušeni sodelavci, ki že vrsto let delujejo v mednarodnem okolju. Prijavnino v znesku 150 € je potrebno poravnati v osmih dneh od poslane prijavnice. V prijavnino je všteto mentorstvo, učenje, podporo, svetovanje, delovne majice, usposabljanje in potrdilo o opravljenem delu.

Cepljenja. Proti rumeni mrzlici je cepljenje obvezno le, če v Gambijo potujete iz letališča v državi, v kateri je možnost okužbe z rumeno mrzlico. Priporočeno je cepljene proti hepatitisu A in B (več odmerkov v časovnih razmikih), tifusu, tetanusu in meningokoknemu meningitisu. V kolikor boste jemali antimalarike, je cena oziroma količina tablet odvisna od vrste antimalarika, števila dni bivanja na malaričnem območju. S klikom TUKAJ najdete več informacij.

Nakup letalske karte.
Cene povratne letalske karte so odvisne od razpoložljivosti in datuma odhoda. Gibljejo se med 400€ in 900€.

– Za vstop v državo za slovenske državljane plačilo vizuma ni več potrebno, v kolikor potujete kot turist in v Gambiji ne boste ostali dlje kot en mesec. Podaljšanje je proti plačilu 1000 GMD (cca 20€) mogoče na podlagi zahteve pri pristojnem državnem organu v Gambiji. Pri tem vam lahko pomagamo mi.

– Od novembra 2020 je na letališču (ob vstopu v državo in pri odhodu) potrebno plačilo dodatne takse za varnost (t.i. Security fee) v višini 20$ oz. GMD 1000. Plačilo je mogoče le v omenjenih valutah. 

– V času epidemije Covid-19 je za vstop v Gambijo potreben negativni izvid testiranja na Covid-19, ki ne sme biti starejši od 72 ur od datuma začetka potovanja. Strošek testiranja v Sloveniji je odvisen od zdravstvene ustanove, v kateri boste opravili odvzem, v povprečju pa stane 100,00 €. 

Po povratku v Slovenijo je obvezna 10 dnevna karantena za vse potnike, ki se vračajo iz držav na rdečem seznamu, na katerem je trenutno tudi Gambija. V primeru, da predložite negativen Covid-19 test (ali ga opravite naknadno), ki je bil opravljen v Sloveniji, EU ali instituciji iz tretje države, ki je na seznamu NIJZ (trenutno na seznamu ni nobene institucije iz Gambije), lahko v državo vstopite brez karantene.  

– Za prevoz do letališča in nazaj priporočamo podjetje Go Opti. Cene so odvisne od termina in razpoložljivosti ter od razdalje od letališča (od 40 € če pravočasno rezervirate). Preverite tudi ponudbo drugih prevoznikov, kot so Flixbus, Nomago …

– Prevoz iz letališča Banjul – strošek prevoza je 10,00 €. Prevoz organiziramo mi. 

– Strošek namestitve: cene so različne in so odvisne kakšno nastanitev izberete. V povprečju je cena nastanitve 15,00 € na osebo na noč, sobo pa si delite še z nekom. 

Preko lokalnega partnerja vam pomagamo pri rezervaciji sobe, kjer je dobro poskrbljeno za varnost, tako za varnost pred morebitnimi krajami in vlomi, kot tudi za varnost pred boleznimi, ki so značilne za to območje.  Po našem mnenju morajo biti življenjski pogoji podobni tistim, ki ste jih vajeni v Evropi. Navsezadnje je to vaše potovanje in hkrati tudi dopust, kjer je priporočljivo, da spite in živite v za vas sprejemljivih pogojih.  Popolna preprečitev vsega naštetega ni mogoča.

Možnost bivanja pri domačinih vam lahko naknadno uredimo za kakšen dan ali dva. Za daljše obdobje pa tega več ne podpiramo, saj smo imeli več slabih izkušenj kot dobrih. Poleg tega, da so nekateri prostovoljci ostali brez telefona, računalnika in denarja, je imela večina težave pri prehrani (diareja), nenavadne (lahko nevarne) pike žuželk, bili so brez dostopa do elektrike in vode ter splošno nezadovoljni s higieno v bivališčih. Vse to bi načeloma še sprejeli, če bi prostovoljci pač želeli biti v takih razmerah, vendar smo s takimi odločitvami začeli spravljati v neprijetne (nevarne) situacije tudi domačine. In to je tudi glavni razlog, da tega preko naše organizacije ne ponujamo več, saj je sodelovanje domačinov za nas izredno pomembno. S tem, da Evropejcem ponujamo prostovoljno delo, jih ne želimo spravljati v situacije, ki vodijo v vlome v bivališča, ker mislijo, da so jim belci prinesli ogromno denarja in drugih stvari. Naši sodelavci so že ostali brez edinega telefona, ki je bil pri hiši in brez denarja za hrano za naslednji dan. Prav tako oni sami nimajo velikih bivališč v katerih bi imeli sobe za goste. V resnici imajo zelo malo bivalnih prostorov, kjer običajno spi po več ljudi v eni sobi. V primeru, ko so naši prostovoljci želeli bivati pri njih, so drugi spali na hodnikih, po tleh in pri sosedih. Problem nastane tudi pri plačilu za bivanje in prehranjevanje. Pričakovanja domačinov so velika, prostovoljci pa za take pogoje niso pripravljeni plačati pričakovanih zneskov. Vse to vodi v nezadovoljstvo obeh strani, kar pa ni naš namen.

– Strošek prevoza odvisen od izbranega prevoznega sredstva, števila potnikov in pogostost vaših prevozov.

– Dodatni stroški so povezani z vašo osebno porabo (telefon, internet, hrana, razni nakupi, izleti, vstopnina za lokalni koncert, pijača).

Torej, v kolikor ste že cepljeni, se pravočasno prijavite na potovanje in se odločite, da živite skromno na svoje potovanju ter se odločite tudi za kakšen izlet ali nakup, lahko takšno potovanje za 3 tedne stane od cca 1.250€ naprej. 


Informativni izračun za 3 tedne:

Izračun je informativne narave. Stroški so odvisni od mnogih dejavnikov in se lahko od posameznika do posameznika razlikujejo. 

dsc05683