Priprava na potovanje

Ko ste uspešno zaključili postopek prijave na prostovoljsko delo, je čas, da se posvetite pripravi na potovanje.

ZDRAVJE

Pred odhodom morate poskrbeti za svoje zdravje in zavarovanje v tujini. Odpravljate se v malarično območje, kjer ste izpostavljeni tudi določenim boleznim, ki v Evropi niso prisotne. Prav tako je zdravstveni sistem v Gambiji slabše urejen, zato priporočamo, da za svoje zdravje poskrbite maksimalno. V nekaterih primerih zahtevajo posebne postopke za cepljenje otrok in nosečnic. Priporočamo, da prinesete zdravila za zdravljenje dehidracije, manj resnih bolezni, prebavnih motenj, pikov žuželk in vreznin, skupaj z repelenti proti komarjem in kremami za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem.

OBVEZNA IN DODATNA CEPLJENJA

Obvezno cepljenje za vstop v Gambijo je proti rumeni mrzlici, vendar samo v primeru, da v Gambijo potujete iz države, v kateri obstaja tveganje za okužbo z rumeno mrzlico. V potovalni ambulanti vam bodo priporočili tudi cepljenje proti tetanusu, tifusu, meningokoknemu meningitisu. Za katera se boste odločili, je odvisno od vas, kljub dodatnim stroškom pa vam priporočamo, da zagotovite, da se boste na potovanju počutili kar se da sproščeno in brez skrbi.


Potrdilo o cepljenju proti rumeni mrzlici (imenovano “International Certificate of Vaccination or Prophylaxis” ali “Yellow Card”) je od 15. januarja 2008 naprej ponovno obvezno za vstop v vse afriške države, vključno z Gambijo. Certifikat o cepljenju pa je obvezen, če v ciljno državo vstopa iz države z rumeno mrzlico. T.i. rumeno knjižico, ki jo boste prejeli ob cepljenju je torej potrebno vzeti s seboj na potovanje, saj je mogoče, da jo boste potrebovali ob vstopu v državo ali pri prečkanju meje s Senegalom (izleti). Cepivo deluje 10 let.


Priporočeno je tudi cepljenje proti hepatitisu A in B (več odmerkov v časovnih razmikih), tifusu in meningokoknemu meningitisu. Cepljenja niso obvezna in lahko za seboj potegnejo precej dodatnih stroškov, vendar pa so priporočljiva in v večini primerov trajajo doživljenjsko, kar pomeni, da se izplača premisliti o dodatnih cepljenjih, predvsem v primeru, da boste v bodoče še precej potovali po svetu. Priporočamo tudi, da se cepite proti tetanusu (brezplačno se lahko cepite pri vašem osebnemu zdravniku), saj v Gambiji v poletni obutvi in pri vsakdanjem stiku z zarjavelimi vozili lahko kaj hitro pride do kakšne manjše poškodbe.Hepatitis A – Kako poskrbeti za preventivo?

Skrbna higiena je zelo pomembna, saj so virusi najbolj koncentrirani v blatu in krvi okužene osebe, še preden ta kaže tipične simptome bolezni. Zato se bolezen hitro širi v okoljih s pomanjkljivo higieno in v težkih socialnih razmerah. Svoje zdravje lahko zaščitimo s tem, da si pred jedjo oz. preden se dotikamo ust, redno roke umivamo z milom in jih nato osušimo. Tveganje okužbe je najvišje pri skupnem uporabljanju sanitarij, zato je umivanje rok po uporabi stranišča ključnega pomena. Roke si moramo umivati tako pogosto, kot je le mogoče. Priporočamo uporabo mokrih robčkov za kraje, kjer ni dostopa do čiste vode.


Vsa hrana mora biti sveže pripravljena in dobro prekuhana. Priporočeno je, da jemo samo sadje in zelenjavo, ki jo lahko olupimo sami. Izogibamo se “mlačni hrani”, kot je neprekuhano mleko in pecivo, hranjeno pri sobni temperaturi; prav tako ne priporočamo uživanja surovih rib in školjk. Držite se pravila : Skuhaj, speči, olupi ali ne jej!

Pijte samo ustekleničeno vodo in pijače (industrijsko pakirane) ali vodo in pijače, ki so bile prekuhane. Ne dodajajte jim ledu. Ustekleničeno ali prekuhano vodo uporabljamo tudi za umivanje zob v nehigieničnih okoljih.

Hepatitis B – Kako poskrbeti za preventivo?

Hepatitis B je kužna bolezen, ki prizadene jetra. Največja koncentracija virusa je v krvi okužene osebe, prav tako v slini, semenski tekočini, vaginalnem izcedku predvsem, ko so ti pomešani s krvjo. V sledeh je lahko prisoten tudi v urinu, blatu, potu, solzah in mleku doječe matere. Najpogosteje se prenaša med nezaščitenimi spolnimi odnosi.

 

Večina okuženih oseb za okužbo ne ve, zato ne vedo, da so prenašalci bolezni. Da se izognete bolezni, je ključnega pomena odgovorno obnašanje. Predlagamo, da:

 • se med spolnimi odnosi ustrezno zaščitite (stalni partner, ki mu zaupate, uporaba kondoma),
 • se izogibate kontaktu s telesnimi tekočinami drugih oseb (akupunktura, piercingi, tetoviranje, zdravstveni posegi, igle za vbrizganje zdravil itd.),
 • imate in uporabljate svoje kozmetične pripomočke (britvice, zobne ščetke itd.),
 • okužena oseba poišče zdravniško pomoč, saj tako lahko prepreči zaplete in širjenje bolezni,
 • se testirate, če ste bili izpostavljeni okoliščinam, kjer bi se lahko okužili.

Več o priporočenih cepljenjih: http://www.zdravinapot.si/destinacije/afrika/gambija

Trenutno veljaven cenik cepljenj in ambulante, kjer lahko opravite cepljenje so na voljo na  povezavi: https://www.nijz.si/sl/ambulante

MALARIJA, PREVENTIVA in ANTIMALARIKI

Gambija je le ena od mnogih držav z visoko stopnjo tveganja za obolenje z malarijo, kar pomeni, da je priporočljiva preventivna zaščita proti malariji.


Pri preprečevanju bolezni je poleg zavarovanja pred piki komarjev (zaščitna obleka, insekticidi in repelenti) zelo pomembno tudi jemanje antimalarikov pred odhodom, med bivanjem na območju malarije in po odhodu. Z antimalariki ne moremo preprečiti okužbe, prepreči pa se razmnoževanje parazita in razvoj bolezenskih znakov malarije. Ker zaenkrat noben antimalarik ne zagotavlja stoodstotne varnosti, je uporaba osebnih zaščitnih sredstev vselej nujna (tudi zaradi preprečevanja drugih okužb, ki jih prenašajo insekti).


V kolikor boste jemali antimalarike, je cena oziroma količina tablet odvisna od vrste antimalarika, števila dni bivanja na malaričnem območju, same destinacije, narave potovanja in potnika. Pred potovanjem priporočamo pravočasen obisk v ambulanti za potnike (štiri do šest tednov pred potovanjem), saj se antimalarik lahko začne jemati že teden dni pred prihodom na območje malarije.


Malarija je kužna parazitska bolezen in je leta 2010 bila potrjena v 99 državah in območjih po vsem svetu. Prenaša se s komarjevim pikom, ki prenaša parazita malarije. Obstajajo štiri vrste malarije, ki prizadenejo človeka. Vse vrste so resne, najbolj smrtonosna pa je malarija falciparum. Zaradi tega se veliko ljudi ne zanese le na klasično zatiranje komarjev, kot so repelenti in spanje pod mrežami proti komarjem. Vsi komarji niso prenašalci malarije. Komarji z malarijo (genusa Anopheles) se pojavijo ponoči in ostanejo aktivni do jutra, zato je med spanjem zelo priporočljiva uporaba mrež proti komarjem.


Simptome malarije lahko zaznate od tedna do leta dni po okužbi in so zelo podobni gripi. Stanje bolnikov najhujše oblike malarije se lahko hitro poslabša, kar se kaže v oteženem dihanju, odpovedi ledvic, odpovedi jeter, epileptičnih napadih, halucinacijah, stanju šoka, komi in tudi smrti. Če čutite kakršenkoli znak malarije, čeprav mesece po potovanju, morate takoj poiskati zdravniško pomoč. Simptomi malarije so podobni simptomom gripe, kar zajema: povišano telesno temperaturo (vročino) 38 °C ali več, potenje in mrzlico, splošno slabo počutje, glavobole, kašelj in drisko. Če opazite katere od teh simptomov, morate takoj poiskati zdravniško pomoč v Gambiji ali v vaši domovini, če simptome opazite po vrnitvi domov.


Na srečo od samega začetka izvajanja prostovoljskega tabora nismo imeli primera obolenja za malarijo, kljub temu, da se naši prostovoljci za preventivno zaščito proti malariji (antimalariki) odločijo le v 50% primerov.

OSTALE ZDRAVSTVENE NEVARNOSTI V GAMBIJI

Večjih zdravstvenih zapletov do sedaj nismo imeli, se pa zaradi slabših higienskih razmer in spremembi diete lahko pojavi diareja ali želodčno trebušne težave. Priporočamo torej, da s seboj vzamete ustrezna zdravila, ta pa se lahko, kot tudi antimalariki, kupijo tudi v Gambiji.


Prav tako je v Gambiji prisotnih dosti insektov ali zajedavcev, ki sicer niso smrtno nevarni, vendar lahko privedejo do neprijetnih dogodkov. Eden takih je mango worm (mango komar) ali sand fly (peščena muha).


Težavam se izognete tako, da se zaščitite z ustreznimi repelenti, se ne zadržujete na območjih izpostavljenosti ter nosite ustrezna oblačila. Repelente lahko kupite tudi v Gambiji, vendar je cena teh precej višja, zato priporočamo, da za nakup poskrbite že v Sloveniji.


Spolno prenosljive bolezni (vključno z AIDS-em) resno ogrožajo zdravje po celem svetu. Prosimo za previdnost med vašim obiskom. Aktualne nasvete lahko najdete tudi pri svetovni organizaciji za zdravje (the World Health Organization).

ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE Z MEDICINSKO ASISTENCO V TUJINI

Priporočamo, da v Afriko ne potujete brez zdravstvenega zavarovanja za tujino (svet), ki jih ponujajo skoraj vse zavarovalnice. Najugodnejše je letno zavarovanje za tujino, ki ga lahko uporabljate v vseh državah, ki jih boste obiskali v tistem letu.

 

 

Za zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini se obrnite na zavarovalnico. Vsaka zavarovalnica ima svoje pogoje, zavarovalne vsote in cenik, pomembno pa je, da upoštevate tudi samo odzivnost zavarovalnice in pogoje paketa. Ne pozabite omeniti, da se odpravljate v Gambijo. Zavarovalna vsota naj ima dvojno kritje, saj so stroški zdravljena tujcev v Gambiji lahko izredno visoki.

PREVOZ

NAKUP LETALSKE KARTE

Glede na pretekle izkušnje priporočamo, da si letalsko karto rezervirate čimprej, saj so cene običajno ugodnejše v “first minute” ponudbi. Cene letov v Gambijo so precej odvisne od termina potovanja. Navadno so ugodnejše v zimskem času in dražje v poletnem. Karto lahko rezervirate direktno preko spleta ali cene preverite preko katerekoli slovenske turistične agencije.

 

 

 

Spletne strani ponudnikov letov iz Evrope v Gambijo so dostopne na sledečih povezavah:

V oklepajih so navedene najbolj pogoste in najhitrejše linije z enim prestopom. Let iz Benetk v Barcelono traja 2 uri, iz Barcelone v Banjul pa dobrih 5 ur. Let iz Benetk do Casablance traja tri ure in pol in enako iz Casablance do Banjula. Let iz Benetk do Lizbone traja dobre 3 ure, iz Lizbone do Banjula pa dobre 4 ure. Turkish Airlines ponuja tudi let iz Ljubljane, preko Istanbula v Banjul, vendar je cena leta precej visoka. Ta let traja slabih 13 ur brez vključenega časa za prestop.

 

V času epidemije Covid-19 je na voljo manj prevozov kot navadno. Najbolj zanesljivi ponudniki so Turkish Airlines, Brussels Airlines  in Royal Air Maroc. Priporočamo, da si za letalsko karto uredite riziko odpovedi. To lahko storite pri katerikoli zavarovalnici v roku 24 ur od nakupa letalske karte. Cena je navadno v višini 4,1 do 4,3% od vrednosti nakupa letalske karte.

 

 

 

Za iskanje mednarodnih letalskih kart si lahko pomagate z tudi s spodnjimi spletnimi stranmi, priporočamo pa, da rezervacijo opravite neposredno na spletni strani letalskega ponudnika.

 

Cene povratnih letalskih kart se gibljejo od 400,00 € do 900,00 €. Odvisne so od časa rezervacije, števila prostih mest in datuma odhoda.

 

 

 

Priporočamo vam, da pregledate vse opcije, tudi enosmerne vozovnice. V zadnjem času so bili nakupi dveh enosmernih vozovnic bolj ugodni kot povratna vozovnica pri enemu ponudniku.

 

 

 

Na primer odhod iz Benetk preko Barcelone v Banjul v Vuelingom. Prihod iz Banjula preko Casablance v Benetke z Royal Air Maroc-om.

 

 

 

Pri nakupu bodite pazljivi, da:

 • cena vključuje prtljago,
 • cena vključuje takse in pristojbine,
 • so leti povezani (z nakupom letalskih kart v eno smer z dvema ali tremi prevozniki bistveno povečate tveganje za zamudo in dodatne stroške. Če na primer kupite letalsko karto iz Benetk do Barcelone z xx prevoznikom in iz Barcelone do Banjula z xy prevoznikom, lahko v primeru eno-minutne zamude prvega prevoznika, ostanete brez letalske povezave do končne destinacije, kar v praksi pomeni, da morate kupiti novo karto, ki pa je lahko na voljo šele čez en teden… ali pa kupite karto za domov… ).

V kolikor boste karte rezervirali dosti časa pred samim odhodom, vam priporočamo, da pri katerikoli zavarovalnici v Sloveniji v roku 24 ur plačate riziko odpovedi. To pomeni, da v primeru, da na potovanje ne morete iz tehtnih razlogov (pod pogoji zavarovalnice), dobite denar nazaj.

PREVOZ DO LETALIŠČA

Za prevoz do letališč v Evropi priporočamo naslednje ponudnike:

Avtobusni prevozi so navadno cenejši vendar dobro preverite, ali se obe časovnici ujemata in boste na letališče prispeli pravočasno (vsaj dve uri pred vkrcanjem na letalo).  

 

Ko boste prispeli v Gambijo, vas bo na letališču čakal predstavnik partnerske organizacije.

POTNI LIST

Za obisk Gambije potrebujete potni list, ki mora biti veljaven še najmanj šest mesecev po vstopu v državo. Vaša slika v potnem listu mora biti novejša (na njej si morate biti kar se da podobni). Potni list je veljaven, dokler ne poteče in dokler vsebuje še vsaj eno prazno stran – da je potni list veljaven, morata biti izpolnjena oba pogoja.

UREJANJE VIZUMA

Za vstop v državo je potreben vizum. Slovenski državljani lahko vizum za 1 mesec dobijo brezplačno ob prihodu na letališče. Podaljšanje je mogoče na podlagi zahteve pri pristojnem državnem organu v Gambiji. Pri tem vam pomagamo mi. Vizum je možno podaljšati po 28 dneh bivanja v državi. Stroški podaljšanja vizuma so cca 20€ + stroški prevoza.

 

 

Tujim državljanom je vizum potreben. Za več informacij se obrnite na Ministrstvo za Zunanje Zadeve v vaši državi.

Zgornji podatki so le informativne narave. Prosimo, da se za več informacij obrnete na nas ali na najbližji konzulat Gambije.

NEGATIVNI IZVID za Covid-19

Kljub temu, da je število okuženih v Gambiji zelo nizko in da večina ukrepov za zajezitev pandemije koronavirusa ne veljajo več, je ob vstopu v državo še vedno potrebna predložitev negativnega izvida testiranja na novi korona virus. Test ne sme biti starejši od 72 ur od datuma in ure začetka potovanja. Odvzem brisa je mogoče opraviti skoraj v vsakem zdravstvenem domu po predhodnem naročilu. Poskrbite, da boste izvid prejeli pravočasno. Rezultat si lahko prenesete tudi iz portala zvem.ezdrav.si, vendar le, če imate digitalno potrdilo.

OBVEZNO USPOSABLJANJE

Ko imate urejeno vso dokumentacijo, cepljenja in zavarovanja, pomeni, da vas do odhoda v Gambijo loči le še izobraževanje o državi v katero potujete ter prebiranje literature o prostovoljstvu, načelih društva, raznih priročnikov, ki vam jih bomo posredovali.

 

 

V naši organizaciji boste deležni informiranja in svetovanja. Ne samo, da boste pridobili nove izkušnje s prostovoljnim delom, ampak boste vplivali tudi na vašo osebno rast, pozitivno razmišljanje, osebne dosežke, itd. Usposabljanje vodijo izkušeni sodelavci, ki že vrsto let delujejo v mednarodnem okolju. Za skupine organiziramo usposabljanja med vikendi v Ljubljani oziroma preko spletnih seminarjev. Po prijavi vam sporočimo datum usposabljanja. Individualne prostovoljce poskušamo priključiti skupinam. Če to ni izvedljivo, potem pošljemo na e-mail gradivo, ki ga morate predelati sami. 

 

Usposabljanje je obvezno za vse prostovoljce.

 

 

Obvezna literatura za pripravo na prostovoljno delo je tudi:

 

PRIPRAVA PRTLJAGE

DARILA ZA DOMAČINE

Če bi želeli prinesti kaj za otroke ali odrasle vas prosimo, da upoštevate naša priporočila. Živimo in delamo z domačini, zato poznamo njihove potrebe. Plišasti medvedki in igračke na baterije niso uporabne, saj se otroci igrajo zunaj, v prahu in takšne igrače kaj kmalu zavržejo, ker zanje niso zanimive. Prav tako revni prebivalci v večini nimajo denarja za nakup baterij, poleg tega pa se otroci niti ne znajo igrati z modernimi igračkami. V kolikor ste pripravljeni odrasle in otroke razveseliti, ne morete zgrešiti če s seboj prinesete sredstva za zniževanje telesne temperature (paracetamol) za otroke, tablete proti bolečinam, razne kreme, didaktične igrače, male črtaste zvezke, papir, škarje, lepilo, pobarvanke, barvice, krede, navadne svinčnike, pisala, radirke, angleške pesmice, pravljice, nogometne žoge, kolebnice itd. Ker se vedno nabere kaj materialnih donacij, vas prosimo, da del prostora v vaši prtljagi rezervirate tudi za zbrana sredstva.


VAŠA PRTLJAGA

Za vas smo pripravili seznam stvari, ki jih priporočamo, da jih vzamete seboj na prostovoljno delo v Gambijo. V Gambiji ne potrebujete veliko stvari; to velja še zlasti za oblačila, če jih pravilno uskladimo.


POMEMBNI DOKUMENTI:

 • osebni dokument – veljaven potni list,
 • mednarodna knjižica o cepljenju,
 • zavarovalna polica zdravstvenega / nezgodnega zavarovanja v tujini,
 • majhna torbica za denar in dokumente, ki se skrije pod majico ali všit žep pod oblačilom.

ZA BIVANJE IN DELO:

 • Pribor za osebno higieno.
 • Eno ali dve svoji brisači (za plažo). Ostalo (brisačo in posteljnino) dobite v kraju, kjer boste nastanjeni. 
 • Papirnati robčki (lahko jih kupite tudi v Gambiji).
 • Potovalna lekarna: zdravila proti vročini in bolečinam, alergiji (sončni), potovalni slabosti, zdravilo proti prebavnim težavam – zaprtje ali diareja (samo oglje ni dovolj, priporočamo še antibiotike, probiotike in rehidracijske praške ter odvajalo), antimalariki (če ste se odločili, da jih boste jemali), zdravila proti želodčni kislini (če imate s tem težave) obliži, repelenti (priporočamo Autan tropical), zaščitna krema proti soncu, sterilne obveze in gaze, sredstvo za čiščenje/razkuževanje ran, zdravilna sredstva, ki jih uporabljamo po pikih insektov, losjon za lajšanje sončnih opeklin.
 • Vsakodnevna zdravila (če redno jemljete zdravila).
 • Tekočina za leče (če jih nosite).
 • Repelenti proti komarjem (lahko jih kupite tudi v Gambiji, vendar so dražji), priporočamo tudi električne repelente za uporabo v nastanitvenih prostorih, saj se lahko zgodi, da je komarnik na oknu poškodovan ali so bila odprta balkonska vrata.
 • Damski vložki/tamponi (lahko jih kupite v Gambiji vendar so slabše kvalitete).
 • Živila brez katerih težko zdržite. Skoraj vse lahko kupite v Gambiji v trgovinah, ki so namenjene turistom in tujcem, vendar so cene nekoliko višje kot v EU. Cedevite, “turške” kave, paštet, suhih salam, čokolina, ipd, se v Gambiji ne da kupiti.
 • Druge stvari, ki jih ni na seznamu in jih potrebujete.

OBLAČILA / OBUTEV / ZAŠČITA:

 • Uniforma Za Otroke Sveta – Kids Are The World (2 zeleni majici).
 • Lahka poletna oblačila (majice s kratkimi rokavi, 3/4 hlače ali dolge lahke hlače, kos oblačila z dolgimi rokavi za vsak slučaj).
 • Kopalke & kopalna brisača (po želji).
 • Kapa s ščitnikom proti soncu, ruta, zaščitno pokrivalo, sončna očala.
 • Športni copati za izlete, natikači.
 • Dežnik ali palerina (po želji).
 • Manjši nahrbtnik.

ZA POUK IN RAZVEDRILO:

 • zvezek, pisalo, različni materiali za ustvarjanje,
 • družabne igre,
 • fotoaparat ter baterije, polnilec,
 • prenosnik ali tablica.

DENAR

V Gambiji lahko dvignete denar na redkih mestih, vendar je znesek dviga omejen na 40,00 eur. Pri tem je provizija za dvig cca. 2,00 eur. Podobno je tudi pri dvigu s kreditnimi karticami. Priporočamo, da ves denar, ki ga boste potrebovali v Gambiji, s seboj odnesete v gotovini. Po prihodu v Gambijo boste poravnali večino svojih stroškov, ki so znani vnaprej, v evrih (nastanitev, prevoz oziroma strošek paketa, stroški izletov). Denarja ni potrebno menjati v Sloveniji, saj je v Gambiji ogromno menjalnic, kjer lahko denar zamenjate po dobrem menjalnem tečaju.


KAJ PUSTITE DOMA:

 • Kopijo vašega potnega lista,
 • Kopijo letalske karte (ko prejmete letalsko karto, takoj preverite datume, čas odhoda in svoje ime),
 • Kopijo mednarodnega potrdila o cepljenju,
 • Telefonsko številko članov dobrodelne organizacije v Evropi in Gambiji,

Prav tako imejte kopijo vseh zgoraj navedenih dokumentov vedno s seboj (lahko tudi elektronsko). Za primer kraje spravite vedno kopije ločeno od originalnih dokumentov. Če vam ukradejo tudi kopijo, lahko prosite nekoga doma, da vam pošlje novo kopijo. Druga možnost je, da dokumente skenirate/slikate in jih pošljete na svoj e-mail naslov, ki ga lahko preverite kjerkoli. Kopija vašega potnega lista lahko služi kot osebni dokument na ulici, ali ko želite zamenjati denar na banki oziroma v menjalnicah, tako da lahko varno shranite originalni dokument.

 

Preden se odpravite od doma: pustite vredne predmete doma in vse, kar ni nujno potrebno na vašem potovanju (verižice, zapestnice, uhane, drage naprave, itd.)

 

Skriti žepi: Zašijte majhne, neopazne žepe na več mest na notranji strani svojih oblačil. Tako boste lahko skrili skrbno prepognjene bankovce. Razen skritih žepov je tudi dobro, da nosite denarnico za okrog pasu.


Nahrbtniki s ključavnico: priporočamo uporabo nahrbtnikov z dvojno zadrgo, ki jo lahko zaklenete z majhno ključavnico.


V ročni prtljagi ne prenašajte ostrih predmetov 

Prtljaga, ki jo boste odnesli s seboj na letalo ne sme vsebovati nobenih nevarnih ali ostrih predmetov kot so seti za manikiro nohtov s škarjami, veliki in majhni noži, ostala rezila, kovinske pilice za nohte itd.

Dovoljena teža prtljage je običajno 20-23 kg na osebo + ročna prtljaga (10kg). Pred potovanjem preverite dovoljene mere potovalnih kovčkov in dovoljene težo, saj so predpisi odvisni od letalske družbe. 

 

SVOJO PRTLJAGO PREDHODNO OBVEZNO OZNAČITE Z NASLOVOM V GAMBIJI NA VIDNEM MESTU! (ko se vračate napišite svoje podatke in svoj naslov)


KIDS ARE THE WORLD – THE GAMBIA
P.O. BOX 2902
LATRIKUNDA GERMAN,SEREKUNDA
THE GAMBIA, WEST AFRICA
Musa Faal, founder & president of the organization
Tel: +220 733 9747, +220 393 9748
e-mail: info@kidsaretheworld.com


V kolikor predsednika organizacije ni v Gambiji, za številko kontaktne osebe prosite koordinatorko prostovoljstva.

 

Prepovedane stvari, ki jih ne smete odnašati iz države: droge, rastline, živali, semena, kosi arheoloških izkopanin, minerali…