RECEPT ZA AFRIŠKO KOSILO

IDEJA ZA NEDELJSKO AFRIŠKO KOSILO – DOMODA ” PO SLOVENSKO”

Domoda je ena izmed mnogih okusnih tradicionalnih gambijskih jedi. Zelo bogata arašidova omaka, ki ji lahko dodate ribo, meso, zelenjavo ali pa jo jeste samo z rižem! V Gambiji jo največkrat jedo z ribo, saj živimo ob Atlantskem oceanu in je ribolov ena od najpomembnejših dejavnosti. Ponavadi dodajo korenje, rumen paradižnik, bučo in sladek krompir.

Tukaj je malce prilagojen recept.

Sestavine (za cca 4 osebe):
piščanjčja prsa (lahko tudi drugi deli piščanca)
druga zelenjava po okusu
1 svež paradižnik (lahko tudi 2)
2-3 veliki žlici paradižnikove mezge
česen, sol, chili, poper, ingver
jušna kocka
1 velika čebula
2 (ali več) veliki žlici arašidove paste oziroma masla (če imate možnost dobiti nesladkanega)
kokosovo maslo ali navadno maslo ali olivno olje ali navadno olje

Jed običajno pripravim z govedino, zato vam bom napisala recept za to. Če boste delali z ribo, piščancem ali brez mesa potem recept prilagodite svojim željam.

Najprej narežite govedino na manjše koščke kot za golaž in nasesekljajte čebulo. Skupaj dajte v lonec in skuhajte v slani vodi (voda naj sega do roba sestavin, ne čez). Dodajte jušno kocko in svež čili. (V Gambiji jo nekatere gospodinje s čebulo spečejo v olju (veliko olja)). Po nekaj minutah kuhanja dodajte arašidovo maslo. V drugi posodi na vročem olju/maslu/kokosu prepražite paradižnik in paradižnikovo mezgo, dodajte česen v prahu, malo ingverja v prahu in popra. Vse skupaj dušite nekaj časa in zalijete z malo juhe. Nato mešanico dodajte v lonec, kjer se kuha govedina in vse skupaj kuhajte še cca 1 uro. Po okusu lahko dodate še druge začimbe in zelenjavo. V Gambiji zelenjavo najprej popečejo v večjih količinah olja in nato dodajo k omaki.
Zelo okusno je tudi s pečenim piščancem. Omako naredite posebej s paradižnikom, mezgo, začimbami in arašidovo pasto/maslom ter nato z omako prelijete pečenega piščanca.
Najboljša priloga je riž.

Jed servirate tako, da na krožnik naložite riž in v sredini naredite luknjo, kamor nato polijete omako in zelenjavo (kot na sliki). Za tiste, ki obožujete arašidovo maslo, bo jed fenomenalna! Pa dober tek!

Če  potrebujete še recept za afriško sladico, jo najdete s klikom TUKAJ.

Lep pozdrav iz Gambije!

Domoda