DIŠI PO VELIKI NOČI

Kruh, potica, šunka, hren in pirhi so že pripravljeni! Vse to so jedi, značilne za velikonočni žegen, ki ga bodo blagoslavljali danes, na veliko soboto, na dan pred najpomembnejšim krščanskim praznikom, Veliko nočjo. Mize bodo obložene z velikonočnimi dobrotami, ob katerih se običajno zberejo vsi družinski člani. Pogosti so obiski prijateljev in sorodnikov, ki se jih v tem času obdaruje s pirhi in drugim dobrotami.

Tudi v Gambiji praznujejo velikonočne praznike. Šole, banke, državne ustanove in večina trgovin po državi je zaprtih že od četrtka, saj Kristjani v petek zaključijo 40 dnevni post in se nato posvetijo molitvi in obiskovanju cerkva, vse od petka do ponedeljka. Kljub temu, da je v državi le 10% Kristjanov, je med prazniki vse zaprto, tako se lahko verniki udeležijo maše in se v miru pripravijo na praznovanje. To je verska toleranca in pojasnilo o miru, ki ga prebivalci te države že dolgo uživajo. Vse to je mogoče zaradi prizadevanj predsednika Jammeha pri ustvarjanju vzdušja tovarištva in ljubezni med gambijskimi prebivalci, ne glede na etnične neenakosti. Predsednik Jammeh ohranja in vedno govori o verski strpnosti v državi.

Barvanje jajc v Gambiji ni običajno. V nekaterih cerkvah revnim prebivalcem jajca podarijo (vsak dobi eno do dve jajci). Ob sobotah priredijo razna velikonočna tekmovanja in ljudi blagoslavljajo z blagoslovljeno vodo, ki jo odnesejo tudi domov, da lahko z njo blagoslovijo hrano in dom. To je starodavni obred spomladanskega očiščevanja. Sladica, ki jo pripravijo za velikonočne praznike je gost napitek iz baobaba, riževe moke, riža in sladkorja, ki se imenuje Naan mburu. V znak miloščine ga delijo med vse sorodnike, sosede in prijatelje. Meso in druge dobrote se le redko znajdejo na jedilniku pri revnem prebivalstvu. Običajno čez dan, poleg napitka, ljudje jedo povsem običajno hrano. Otroci pa takrat dobijo nova oblačila in čevlje, v kolikor je mogoče.

Naj bo za vas, ki praznujete velikonočno praznovanje veselo, zadovoljno, polno sonca, smeha! Z njim naj se utrjuje verovanje v dobroto, ki naj se nikoli ne konča!

Naj imajo vsi otroci sveta velikonočne praznike blagoslovljene z mirom, upanjem in ljubeznijo!

Velika noč Gambija

Barvanje pirhov v Gambiji