O NAS

Društvo Za Otroke Sveta je nevladna, prostovoljna, neprofitna in humanitarno usmerjena organizacija, katere temeljni cilj je dvig kakovosti življenja otrok, mladostnikov in družin ter vključitev otrok v proces izobraževanja, obenem pa pomoč in zaščita na poti do uspešne in produktivne prihodnosti.

 

NAŠE POSLANSTVO

Omogočanje izobrazbe revnejšim otrokom v Gambiji in pomoč na njihovi poti do samostojnosti.

 

KDO SMO

Smo prostovoljci, ki smo v zgodbo društva vpleteni z močno osebno izkušnjo. Na naše delo gledamo s srcem; na otroke, katerim pomagamo pa gledamo kot na del velike družine. Smo kombinacija ljudi različnih kultur, veščin in značajev, ki si med seboj pomagajo in izmenjujejo znanje za čim boljše doseganje skupnih ciljev.

 

NAŠE VREDNOTE

Otroci. Enakopravnost. Spoštovanje. Poštenost. Transparentnost. Predanost.

 

NAŠA ZGODBA

Začelo se je z željo, da pomagamo. Leta 2011 smo se zato pridružili eni izmed dobrodelnih organizacij in se sami preizkusili v prostovoljnemu delu. Na naši poti smo se spoznali z Gambijo in ugotovili, da našo vizijo delijo tudi nekateri domačini in da lahko s skupnimi močmi naredimo več in bolje. Avgusta 2012 smo uresničili ideje in želje ter se formirali v humanitarno društvo. Začeli smo s programom botrstvo v tesni povezavi s tem pa se je razvila tudi ideja o programu potuj kot prostovoljec, preko katerega so se v Gambijo sprva odpravili botri varovancev, danes pa se programu pridružuje vse več tistih, ki želijo svoj dopust preživeti drugače; potovati z namenom in narediti nekaj dobrega za sočloveka. Leta 2014 smo izvedli prvi poletni tabor, leta 2016 smo z zbranimi donacijami kupili zemljo za izgradnjo našega največjega projekta do sedaj; karierno-izobraževalnega centra, leta 2018 smo z botrstvom pomagali 350. otroku. Želimo si, da bi bilo teh mejnikov še ogromno.

 

KAKO DELUJEMO?

Svoje aktivnosti izvajamo v treh sklopih, ki so med seboj močno povezani. Prvi je program Botrstvo, katerega glavni namen je iskanje denarne pomoči za otroke iz socialno najšibkejših družin in zagotavljanje brezplačnega šolanja s pomočjo botrov. Drugi je program Potuj kot prostovoljec, preko katerega pomagamo pri organizaciji prostovoljnega dela na različnih področjih v Gambiji. Tretji sklop pa predstavljajo razni projekti, ki jih izvajamo poleg prostovoljstva in botrstva. Trenutni projekt je izgradnja prvega karierno-izobraževalnega centra v Gambiji, ki bo osnova našega nadaljnjega delovanja in velik dejavnik za še bolj učinkovito delo.

 

PO ČEM SE RAZLIKUJEMO OD OSTALIH?

 

OMOGOČANJE OSEBNEGA STIKA Z VAROVANCI

Otroci za nas niso številka. Vsakega otroka, ki ima danes svojega botra, osebno pozna vsaj en član društva. Botrom omogočamo, da svojega varovanca obiščejo in z njimi razvijejo osebni stik. Prizadevamo si za čim močnejšo komunikacijo med botri in varovanci (pošiljanje podatkov o družini, daril, slik, letnih spričeval …).

 

EDINSTVENA LOKACIJA DELOVANJA

Gambija je najmanjša afriška celinska država, prav tako pa je na lestvici najslabše razvitih držav. Morda je ravno to razlog, da so se v državi ohranile vrednote, na katere v zahodnem svetu pozabljamo. Gambija je dežela nasmejanih, moralno bogatih, prijaznih, vernih, spoštljivih, skrbnih ljudi. Obisk te države prav ti ljudje narediljo drugačen in nepozaben.

 

ŽIVIMO IN DELAMO V GAMBIJI

Stalno smo prisotni na lokaciji delovanja, saj lahko le tako spremljamo naše varovance, prostovoljce in napredek naših projektov. S tem zagotavljamo, da botrstva in donacije za naše projekte pridejo v prave roke. Svoje delo opravljamo s srcem, saj smo v zgodbo društva tudi osebno vpleteni.

 

TEMELJIMO NA IZKUŠNJAH IN POZNAVANJU OKOLJA

Vsi naši programi so prilagojeni lokalnim razmeram in temeljijo na analizi potreb lokalnih prebivalcev v želji, da oblikujejo temelje nadaljnjega razvoja. Močno sodelujemo z domačini in z njimi izmenjujemo mnenja in znanja. Vse prostovoljce pred odhodom spoznamo z novo kulturo, načinom življenja, spoznamo jih z našimi vrednotami in načinom delovanja.