OBISK VAROVANKE V BARRI

Teja Samsa in njena varovanka Ndey CoCo Sarr

Teja Samsa in njena varovanka Ndey CoCo Sarr

Za botrstvo preko vaše organizacije sem se določila predvsem zaradi tega, ker botrom omogočate obisk varovancev in s tem dajete možnost, da spoznamo in se prepričamo, komu dejansko pomagamo. Pri nekaterih drugih organizacijah je tako, da ne veš niti imena in priimka otroka, kateremu pomagaš”, je povedala Teja.

Teja Samsa, botra in prostovoljka, je v torek, 21.10.14 zvečer prispela v Gambijo.
Za botrstvo se je določila pred letom in pol. Letos se je odločila, da svojo deklico obišče. Zaradi želje po druženju z domačini in otroki, je izbrala naš program Potuj Kot Prostovoljec, ki omogoča vsakodnevno druženje z otroki in domačini. Njena želja po spoznavanju pristnega življenja v Afriki, šolskega sistema, bivalnih razmer domačinov in pogled v vsakdanjik preprostih ljudi, se ji izpolnjuje.

Včeraj je preživela nepozaben dan v vasi Barra. Že zgodaj zjutraj se je odpravila v glavno mesto Banjul in od tam na trajekt, ki je eden izmed “najhitrejših” načinov prečkanja reke/morja. Najhitrejših v navednicah zato, ker včasih ni vse tako hitro. Na voljo je tudi prevoz z lokalnimi čolni, vendar jih, od kar so popravili trajekt, uporabljamo le v primeru, če trajekt ne vozi.

Okoli devete ure zjutraj je prispela v toplo vasico Barra. Najprej je šla na obisk k svoji varovanki Ndey Coco Sarr. Družina jo je sprejela z odrptim srcem in nasmehom na obrazu. Skrbnik Ndey Coco se je osebno zahvalil Teji, ki že dolgo časa z mesečnimi prispevki skrbi za deklico. Povedal ji je, da njena pomoč pozitivno vpliva na dekličino življenje in brez njene pomoči ne bi mogla hoditi v šolo. Znesek 17€ na mesec deklici omogoča en obrok na dan v šoli, nakup osnovnih šolskih potrebščin, zdravila v primeru bolezni, itd. Deklica je tudi najstarejša med bratci in sestricami, zato je še toliko bolj pomembno, da prejema redno pomoč, drugače jo čaka enaka usoda, kot njene vrstnice – ostati doma, kuhati, prati perilo, itd.

Teja je deklici prinesla tudi darilo, ki ga deklica ni spustila iz rok! Družini je dala tudi nekaj denarja, da si nakupijo hrano. Družina je bila neizmerno vesela!

“Čutila sem neko posebno toplino in kar mravljinci so mi šli po celem telesu, ko sem jih spoznala,” je dodala Teja.

Z deklico sta se odpravili do njene šole. Deklica je Teji pokazala svoj razred in ji zaupala, da je njen najljubši predmet angleščina. Na vprašanje, kaj si želi za rojstni dan, je odgovorila, da kolo. Sanje vsakega otroka so, da bi imeli kolo, zato je Teja obljubila, da ji bo željo izpolnila za njen rojstni dan.Nato sta se odpravili do hiše, kjer deklica živi in Ndey je malce sramežljivo pokazala sobo, v kateri spi. Zelo skromne razmere in težki živlljenjski pogoji so Tejo pretresli.

Amet jo je pospremil v muzej v Barri, kjer so ji na kratko opisali zgodovino suženjstva. V hiši, kjer živi družina našega sodelavca Muse Faala pa jih je že čakalo kosilo. Domoda, tradicionalna jed z rižem, piščancem in arašidovo omako. Teja je bila navdušena nad gostoljubjem in okusno hrano.

“Domačini in otroci so me zelo lepo sprejeli, mi dovolili pogled v njihove bivalne prostore, mi pokazali, da so hvaležni in mi dali občutek, da sem del njihove velike družine. Preživela sem krasen dan z njimi in naslednji vikend se bom tja zopet vrnila. Med tople in nasmejane ljudi”, je na koncu povedala Teja.

GALERIJA SLIK

 

botrstvo

Teja Samsa in njena varovanka Ndey Coco Sarr