ŠOLA, OTROCI IN KROKODILI

Danes je bil zelo zanimiv dan. Sicer je vsak dan nekaj posebnega ampak nekateri dnevi se ti še posebno vtisnejo v srce.

Zjutraj smo se najprej odpravili v državno šolo Jabang Lower School, ki je locirana v vasi Jabang. Ne tako daleč od mesta a vendarle je bila slika popolnoma drugačna.  Tista prava Afrika, kot iz filmov. Otroci peš hodijo v šolo po vroči rdeči mivki. Nekateri imajo torbe na rami, drugi samo svinčnik v roki. Eni v skupini tekajo po cesti in se igrajo na poti v šolo, drugi osamljeno počasi hodijo proti cilju. Na cesti ni veliko avtomobilov, tu pa tam srečate koga na kolesu, ženske hodijo peš s tovorom na glavi in dojenčki na hrbtu, otroci, ki ne obiskujejo šole, se brezbrižno igrajo v pesku.

Ob prihodu nas otroci prijazno povabijo v šolo in nam sledijo do učilnic. Pred poukom je potekalo kratko predavanje gospoda o tem, da mora vsak otrok v šolo prinesti 3 kose lesa (drva za kuhanje). Ker gre za šolo, ki je oddaljena od trgovin in prodajak hrane, si morajo kuhati sami. Nato so zapeli državno himno in odšli v razrede.

Ravnateljica nas je lepo sprejela in povabila k delu v razrede. Učilnice so polne otrok. V vsakem razredu je od 40 do 60 učencev. Šola poteka v dopoldanskem in popoldanskem času. Vsak razred ima svoj vrt za katerega so dolžni skrbeti in ga pridno zalivati. Samooskrba v vaseh je nekaj precej običajnega.

Po napornem delu v šoli, smo se odpravili na obisk varovancev od Nataše. Vsak trenutek preživet z njimi, je nepozaben za vsakega botra. Skočili so ji v objem in se borili za njeno pozornost. Vsak dotik, objem in beseda, jim ogromno pomeni.

Popoldne pa se je Nataša s svojo varovanko in njeno prijateljico, ki ima tudi botro v Sloveniji, odpravila v krokodilji park. Najprej so si ogledale muzej, nato pa se sprehodile med krokodili, jih božale in se z njimi slikale.

Dan smo zaključili s slastno in pekočo večerjo.

S KLIKOM TUKAJ SI OGLEJTE GALERIJO SLIK

Potuj kot prostovoljec