KAJ ŠE ČAKATE?

Moje popotovanje v Afriko se je začelo že leta 2014, ko sem prvič slišala za možnost prostovoljega dela v šoli v zahodni Afriki. Od takrat naprej mi ta ideja več nikakor ni šla iz glave. Ko sem se odločila vpisati  v absolventski staž in leto izkoristiti tudi za potovanja ter odkrivanje neznanega, pa je bilo vsem že kristalno jasno, da se bo moja pot na črno celino zagotovo zgodila. Že pol leta pred odhodom sem razmišljala, kako bo, ko pridemo tja. Kakšni so ljudje tam, kakšna je njihova kultura in na kaj se moram pripraviti, ter kaj lahko, oziroma kaj moram pričakovati. In seveda je, na moje presenečenje, šla v Afriki le redko katera stvar po mojih predhodnih predvidevanjih.

Potuj kot prostovoljec v Gambijo

Potuj kot prostovoljec

Prvo presenečenje je bil vroč veter, ki mi je takoj ob izhodu iz letališča zapihal skozi lase. Seveda vsakdo ob omembi besede Afrika pomisli na visoke temperature, puščavo in sonce, zato sem vročino pričakovala. Ampak vsak dan znova, ko mi je znoj tekel od vspovsod, kjer je sploh možno, sem se zavedla, da si dela v takšnih razmerah niti približno nisem predstavljala. Z Barbaro sva vsako noč skoraj dobesedno molili za nekaj kapljic dežja, da bi dobili vsaj nekaj uric spanca pri nižjih temperaturah. Cenim vse ženske, ki tam nosijo po več kril oz. tradicionalnih oblek ali celo hlače pod krili, ter rute in druga ogrinjala, saj je meni bilo vroče že samo v kopalkah.

Potuj kot prostovoljec v Gambijo

Potuj kot prostovoljec v Gambijo

Drugo presenečenje me je čakalo v lokalni šoli, kjer so otroci neustavljivi in ves čas v pogonu. Pouk poteka drugače kot pri nas, saj imajo vmes le en enourni odmor, kjer se igrajo, pojejo, plešejo in včasih tudi pošteno stepejo. Najbolj nepričakovani so bili žulji, ki sem jih staknila, ko sem vsak dan šilila 50-70 svinčnikov, saj je v enem razredu s 45 otroci na voljo le en sam samcat šilček. Po prihodu v Afriko v mesecu oktobru, ko se je šolsko leto šele prav začelo, sem pomagala učiteljici Amie s snovjo, ki jo je predvidela za učence stare od šest do sedem let. Verjamem, da se vsakemu od nas zdita fotokopirni stroj in tiskalnik nekaj čisto samoumevnega, a če bi na dan v 45 zvezkov 3x napisali naloge za reševanje med poukom in potem še domače naloge, bi naše sodobne napravice začeli zelo, zelo ceniti. Doma nisem niti pomislila, da tamkajšnje učiteljice vse »delovne liste« pišejo na roke. Zaslužijo si vse moje spoštovanje, saj krotenje učencev, razlaganje snovi, šiljenje pisal za vse in pisanje nalog obenem res ni mačji kašelj (preizkušeno na lastni koži).

Potuj kot prostovoljec v Gambijo

Potuj kot prostovoljec v Gambijo

V času bivanja v Gambiji sva z Barbaro obiskali tudi park s krokodili, ki sva jih (po pol ure prepričevanja) upali celo pobožati. Doživeli sva vožnjo (z zelo majavim) kanujem sredi džungle in hranjenje opic, kar mimogrede, na poti na plažo. Jedli sva baobab in kokose, ki so jih direktno iz kokosove palme pred najinimi očmi stresli domačini in pili njihov značilen čaj z številno družino, ki je svojo skledo (zelo, zelo, zelo pekočega) riža z največjim veseljem podelila z nama.

Doživetja in razsvetljenja, ki sem jih izkusila na tem zanimivem popotovanju, bi lahko naštevala v nedogled, ampak še vedno vam jih ne bi mogla približati niti za trohico, saj po mojem mnenju vsak človek doživi Afriko čisto po svoje. Vsem, ki to berete in se odločate za obisk te, ne tako zelo oddaljene, a zelo drugačne celine, lahko rečem le: »Kaj še čakate?!«.

Potuj kot prostovoljec v Gambijo

Potuj kot prostovoljec v Gambijo

Hvaležna sem Urši in Musi Faal ter sami organizaciji Za Otroke Sveta (program Potuj kot prostovoljec), da so mi sploh omogočili to enkratno in vsekakor neponovljivo izkušnjo. Hvaležna sem domačinki Ani, ki me je naučila kuhati afriške jedi in me je vedno znova nasmejala s svojim nalezljivim smehom, ki mu nikdar ni bilo konca. Najbolj pa sem hvaležna Barbari, saj se je namesto mene spopadla z marsikaterim pajkom in ostalo mrgolaznijo (kuščarji pink barve?!), še posebej pa zato, ker je bila najboljša družba, kar bi si jo v Afriki lahko želela.

Laura Perčič

Potuj kot prostovoljec v Gambijo

Potuj kot prostovoljec v Gambijo