KORONA IN SPRIČEVALA 2020

“Corona Season”, kot ji pravimo v Gambiji, se podaljšuje in dosega nove posledice.

Že ko smo mislili, da bo vsega konec, je v Gambiji pristalo repatriacijsko letalo, ki je povzorčilo kar nekaj novih težav v državi. Zaradi slabe organiziranosti, je nekaj potnikov brez pregleda in karantene zapustilo hotele v katerih naj bi ostali 14 dni. Med potniki na letalu je bilo nekaj okuženih in sedaj število narašča.

Statistika na dan 9.7.2020 pravi, da so skupaj zabeležili 64 primerov (44 moških, 20 žensk v starosti od 6. do 86. let), med njimi 3 smrtne žrtve in 34 ozdravljenih.

“Lockdown” se sedaj podaljšuje za 7 dni. Ne vemo kaj nas čaka v prihodnjih dneh. Govorice in napovedi so različne. Nekateri pravijo, da se bodo vse meje odprle z 22.7.2020, drugi napovedujejo konec stanja šele proti koncu leta 2021.

“Splošno stanje” večine Gambijcev je bilo do sedaj še nekako vzdržno, v zadnjem mesecu pa se že občutno spreminja. Ljudje prodajajo vse kar imajo, da lahko preživijo. Marsikomu pa je že zmanjkalo za tekoče, osnovne življenjske stroške.

Ogromno ljudi je bilo tako ali drugače odvisnih od prihodkov iz naslova turizma. Turistične atrakcije samevajo (parki, muzeji, zgodovinske točke,….). Lastniki nastanitvenih kapacitet so v večini že odpustili vse delavce. Nekateri lastniki restavracij odpirajo vrata čeprav uradno ni dovoljeno. Večina pa je zaprla poslovanje in odpustila delavce. Drugi turistični delavci, taxisti, vodiči, itd., prav tako nimajo nobene podpore. Prepuščeni so sami sebi in družinskim članom v Evropi in Ameriki. Seveda pa ne smemo pozabiti še vseh ostalih, ki so posredno povezani s prihodom obiskovalcev (prodajalci sadja & zelenjave, frizerji, peki, učitelji bobnanja, umetniki, prevozniki, tržnice rokodelcev,…).

Problem s prihodki pa nimajo samo v turizmu ampak tudi v šolstvu, še posebno v vseh zasebnih izobraževalnih institucijah. Ogromno vzgojiteljev in učiteljev ne prejema več mesečnih prihodkov. Gre za ogromno število delavcev, ki niso podprti s strani države. Zasebne šole pa se soočajo s problemom neplačanih šolnin.

Hvaležni in ponosni smo, da preko naše organizacije s pomočjo botrov, uspevamo izplačevati plače vsem našim zaposlenim. Verjemite, da so nam in vam izredno hvaležni. Poleg tega, nam število otrok v programu botrstva narašča, kar trenutno “rešuje” življenja. Hvala vam. Upamo, da se zavedate, da prav vsak vaš prispevek šteje!

Država zaenkrat svojim prebivalcem ne nudi nobene finančne podpore.

Glede na zgoraj opisano, verjamemo, da razumete, da so šole še vedno zaprte. Pouk obiskujejo samo učenci devetih razredov.

S starši, zaposlenimi v šolstvu in ostalimi domačini smo v vsakdnanjem stiku. Zaenkrat še nimamo nobene informacije ali bodo institucije sploh izdale spričevala za letošnje šolsko leto, kdaj naj bi se šole ponovno odprle, kako in kaj bodo naredili z “izgubljenim” šolskim letom. Online izobraževanje je skorajda nemogoče izvajati – za večino.

V naši organizaciji smo se odločili, da bomo vsem botrom poslali najnovejše fotografije otrok s kratkim opisom trenutne situacije. Začeli smo že na področju Brufuta, nadaljujemo v Barri in Dippa Kundi, nato ostala področja. Vse naše koordinatorje smo aktivirali in nekateri botri ste že prejeli fotografije in sporočila.

V kolikor izobraževalne institucije ne bodo izdale spričeval za letošnje šolske leto, lahko pričakujete, da bomo zbirali vmesne rezultate v novem šolskem letu in vam le te posredovali v najkrajšem možnem času. Za otroke, ki obiskujejo šole, ki ne izdajajo vmesnih rezultatov, se bomo poskusili dogovoriti z vodstvom, da izdajo neke vrste potrdil, da so otroci vpisani in da obiskujejo šolo.

Zaradi razmer in velikega števila otrok (več kot 500) ter dejstva, da delamo ena-na ena, vas prosimo za potrpežljivost in razumevanje pri časovnem uskljajevanju.

Za vsa dodatna vprašanja in pojasnila smo vam na voljo na info@zaotrokesveta.com ali na WhatsApp številki +2205393744.

Hvala za razumevanje!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *