NAČRTOVANJE SE JE PRIČELO!

Z velikim ponosom izrekamo dobrodošlico ekipi iz Fakultete za arhitekturo iz Ljubljane. Na naša prizadevanja za izboljšanje izobraževalnih in poklicnih možnosti za prebivalce Gambije in otroke, ki so vključeni v naš program botrstev, so se odzvali tudi na obeh univerzah, tako na Fakulteti za arhitekturo kot tudi na Fakulteti za gradbeništvo. Skupaj z gambijskih tehničnem inštitutom bomo v prihodnjih dneh preučili vse značilnosti gradnje v Gambiji, izvedle vse potrebne mere in določili kje bo stal vodnjak. Mentorji bodo po prihodu v Slovenijo začeli z intenzivno pripravo načrta skupaj s slovenskimi študenti arhitekture in gradbeništva. Na Univerzi za arhitekturo imajo veliko izkušenj s tovrstnimi projekti, zato se sodelovanja s strokovnjaki še toliko bolj veselimo.

Glavni razlog za sodelovanje je združitev moči, znanja in izkušenj. Študentje bodo  pod nadzorom mentorjev teorijo spremenili v prakso, ki je ključnega pomena pri iskanju zaposlitve in pri pridobivanju dodatnih znanj, ki jih delodajalci zahtevajo. V mednarodnem projektu bodo študenti vključeni v projekt »od načrta do objekta« in bodo hkrati pomagali ljudem, domačinom,  ki si arhitekta/izvajalca/projekta sami ne morejo privoščiti. Poleg same izgradnje objekta, želimo v izvedbo projekta vključiti še ostale dijake in študente, ki bi se vključevali v različne faze od začetka do konca (mizarji, agronomi, gradbeniki, strojniki,…). Tukaj ima veliko vlogo praktično usposabljanje in tudi izmenjava znanj, oziroma podajanje znanj prebivalcem in študentom v Gambiji.

Na fakultetah se “riše” in “piše” veliko projektov, ki za vedno ostanejo le na papirju, zato je verjetna želja tako študentov kot tudi profesorjev, da bi se vendarle nekateri objekti dejansko realizirali, še posebej taki, ki bi spremenili življenje otrokom in tudi celotni lokalni skupnosti. Študentje s tem, ko pomagajo, pridobijo veliko izkušenj. Tak projekt ima poleg arhitekturnih ali gradbenih tudi dodane vrednosti – pomagati sočloveku, naučiti se solidarnosti, spremeniti odnos do sočloveka, odpraviti predsodke, povečati toleranco med mladimi, izmenjati znanje z domačini, itd.

Glavni koncept centra bo iskanje dolgoročnih rešitev zaposlovanja in razvijanja malega gospodarstva, s pomočjo analize lokalnih potreb in lokalne in mednarodne izmenjave znanj.

90% gradbenih del bodo izvajali domačini glede na načrt in znanje, ki ga že imajo in ki ga bodo pridobili pri izmenjavi znanj in izkušenj študentov ter mentorjev. Naša želja je, da so domačini vključeni v vse faze od začetka do konca, saj je namen celotnega projekta namenjen njim.

Do konca junija moramo zbrati dovolj sredstev, da se bo gradnja lahko pričela. Zidake bodo izdelovali domačini. Cena zidaka in izdelava le tega stane 0,20€. Za vsak euro lahko izdelamo 5 zidakov.

Vsak zidak šteje!

Podatki za nakazilo za Slovenijo:
DRUŠTVO ZA OTROKE SVETA
KUNAVERJEVA ULICA 9, 1000 LJUBLJANA, SLOVENIJA
IBAN (TRR): SI 56 2900 0005 0687 692
Referenca: SI 99
Namen: IZGRADNJA IZOBRAŽEVALNEGA CENTRA
Koda namena: CHAR
SWIFT: BACXSI22
Račun odprt pri Uni Credit Bank
Identifikacijska matična številka: 4046498000
Davčna številka: 90262557

V kolikor ne želite, da se vaše ime objavi na spletni strani donatorjev in vgravira na steno donatorjev v karierno-izobraževalnem centru v Gambiji, nam morate to sporočite na info@zaotrokesveta.com

Hvala, ker skupaj z nami spreminjate življenja posameznikom

#BeTheChange

 

Gambija center