PRVA FAZA NAMESTITVE SOLARNIH LUČI V KEREWAN SAMBA SIRA JE BILA USPEŠNO IZVEDENA!

Od ideje do realizacije je minilo zelo malo časa. In vsa pohvala gre vsem vam botrom in donatorjem, ki ste se ponovno hitro in v velikem številu odzvali na našo prošnjo za podporo projekta solarnih luči.

Posebna zahvala gre g. Kenanu Bajriću (in njegovi družini), ki je bil pobudnik akcije in glavni donator. Poleg donacije za luči, je prispeval tudi za pogostitev za celotno vas, saj je bilo praznovanje ob prelomnem dogodku v zgodovini vasi veliko in toliko lepše, ko so vaščani lahko uživali v svoji najljubši hrani.

Hvala tudi Tini Mele, naši botri in aktivni prostovoljki, ki je velik del zbranih donacij prispevala tudi za solarne luči.

———– 

Zelo radi bi vam opisali občutke, ki smo jih doživljali vse od trenutka, ko smo vas obvestili, da nam je zbiranje sredstev uspelo in do trenutka, ko so vaščani skupaj s poglavarjem vasi in pomembnimi gosti simbolično sodelovali pri postavitvi prve solarne luči. 

Priprave so tako v vasi kot tudi v mestu potekale v pričakovanju zgodovinskega dogodka za vas. Med tem ko smo v mestu skrbno analizirali ponudbo solarnih luči na trgu, iskali primernega ponudnika drogov in varilca, se dogovarjali za prevoz, inštalacijo, organizacijo, itd., so tudi v vasi potekale priprave na naš prihod. Otroci, ženske, moški; vsi so želeli biti del tega dogodka. Organizirali so čistilno akcijo, pripravljali program za dobrodošlico, mladi fantje so kopali luknje za luči, v mošejah so vsak dan potekale molitve za donatorje, v osnovni šoli so pripravili prostor pod drevesom za prvi uvodni sestanek… Skratka, projekt je vas, v kateri v sožitju prebivajo pripadniki dveh etničnih skupin (plemen), Fula in Mandinka, še močneje povezal. 

————

V petek, 28.4.2023 smo se člani organizacije v Gambiji in aprilska ekipa prostovoljcev ob 5.uri zjutraj odpravili na pot v vas Kerewan Samba Sira, ki je oddaljena skoraj 300 km od glavnega mesta. Približno 5 km pred vasjo nas je čakal veličasten sprejem, ki ga nihče od nas ne bo nikoli pozabil. Vaščani so nas pričakali z motorji, avtomobili, glasbo in plesom ter nas tako spremljali vse do vasi, kjer nas je na cesti dobesedno pričakala cela vas. Z nasmehi na obrazih, odprtimi rokami, v ritmih bobnov in obilico plesa pod vročim soncem (ta dan je bilo 46°C) smo zares lahko začutili hvaležnost in veselje vaščanov, ki si ga doživljali zaradi projekta solarnih luči.

Sprejemni sestanek je bil v znamenju zahval donatorjem in izvajalcem projekta. Pomembni gostje so v svojih govorih poudarjali pomembnost projekta za razvoj vasi in se preko molitev zahvaljevali vsem, ki so prispevali in donirali. Prostovoljcem so postregli tradicionalni zajtrk (mono) v posebnih posodah narejenih iz  kalabaša (vinske buče) in s priborom, ki je prav tako izrezljan iz njega. 

Ravnatelj šole je z odprtimi rokami pozdravil idejo o prostovoljnem delu v Kerewan Samba Sira Lower Basic School. Prav tako bo v naš program prostovoljstva vključen vaški vrtec.

Po uvodnem sestanku smo se odpravili do točke, kjer smo skupaj s pomembnimi gosti in vaščani simbolično postavili prvo solarno luč. To je bil trenutek, ki bo ostal v spominu vseh vpletenih, prostovoljcev in gostov. Čeprav je bilo čakanje pod vročim soncem zelo naporno, je bil to zelo veličasten in zgodovinski dogodek, še posebno za poglavarja vasi, ki je pred kratkim prevzel funkcijo po smrti svojega očeta. To je bil definitivno zelo emocionalni dan za brata Saidy, ki so ju čustva ob misli, da očeta na ta dan ni več med njimi, v danem trenutku popolnoma prevzela.    

Dan se je nadaljeval s tradicionalnim kosilom – benachin pri Saidy-vih in kasneje ogledom riževih polj in kamnitega kroga. Zaradi hude vročine smo do večernega programa počivali pod ventilatorji. Do mrzlega tuša nismo prišli, saj je v vasi tako vroče, da so vse cevi pregrete in voda, v zbiralnikih vode je dobesedno vroča.

Pred večerjo so nas obiskali še člani nogometne akademije, saj sta jim naša botra, Darja in Rafko, darovala žoge.

Za večerjo so nam postregli tradicionalno jed – piščančjo Yasso. Nato pa smo se odpravili na praznovanje, ki je potekalo pod solarno lučjo. Predstavniki obeh etičnih skupin so pripravili kulturno-glasbeni program, ki je vključeval tudi ples kankuranga (tradicionalna maska, ki pripada plemenu Mandinka). Glasbeniki plemena Fula pa so nam pričarali nepozabno vzdušje z inštrumentom, ki se imenuje »reati« in je podobno violini. Bilo je nepozabno, zabavno in zanimivo.

Naslednji dan je del skupine nadaljeval z raziskovanjem podeželja, divjih živali, zgodovine, avtentičnih vasi in njihovega načina življenja. Del skupine pa je ostal v vasi, kjer so spremljali zaključek postavite luči, obiskali nogometno akademijo in opravili kar nekaj intervjujev z vaščani o večeru oziroma noči, ko vas prvič ni bila popolnoma v temi oziroma odvisna le od svetlobe mesečine. Njihove besede in molitve nas niso pustile ravnodušnih. Navdušenje, sreča in veselje so žareli v očeh.

Zvečer je potekalo praznovanje pod solarnimi lučmi, kjer so vaščani ponovno izkazali navdušenje, srečo in veselje skozi ples in glasbo kot je to v Afriki običaj.

ODZIV DRUGIH DRŽAVLJANOV

Že med našim obiskom v vasi smo prejeli prošnjo za osvetlitev 22 sosednjih vasi v regiji. Po objavah fotografij na socialnih omrežjih in lokalnih platformah, ne mine dan, da ne bi prejeli vsaj ene prošnje vaščanov drugih vasi, ki bi želeli, da projekt razširimo še v njihove vasi. Čeprav smo se tudi mi na začetku spraševali, zakaj so dali vaščani pobudo ravno za solarno ulično razsvetljavo, nam je sedaj popolnoma jasno, da, če želimo zares pomagati brez vsiljevanja svojih prepričanj in mnenj, moramo poslušati domačine in njihove potrebe. In takšen odziv iz sosednjih vasi in drugih prebivalcev Gambije je znak, da smo skupaj z vaščani Kerewan Samba Sira sprejeli pravilno odločitev.   

DRUGA FAZA

Ker je vas kar precej velika, je nekaj ulic ostalo brez luči. Prav tako so razdalje med lučmi prevelike, da bi lahko trdili, da je vas popolnoma razsvetljena, zato nujno potrebujemo zbrati dovolj sredstev, da postavimo še 150 dodatnih luči. Vaščani vsak dan molijo, da bi nam uspelo zbrati dovolj za drugo fazo.

Poleg ponovne prošnje, da podrete naš projekt, vas srčno vabimo, da se nam v Gambiji tudi pridružite in doživite izvedbo projekta skupaj z nami. Nihče ne more ubesediti občutkov, ki jih boste doživeli ob tem dogodku. Čeprav vemo, da donatorji ne pričakujete ničesar v zameno, verjamemo, da je veselje, sreča in molitev vaščanov najlepši dar, ki ga donatorji lahko prejmejo od ljudi, ki jim finančno tega morda nikoli ne morejo povrniti. In ja, dobrodelnost je nekaj, kar prinaša koristi in občutek sreče vsem – tistim, ki podarijo in tistim, ki prejmejo. 

Če želite biti del tega čudovitega projekta, lahko svoj prispevek nakažete na transakcijski račun Društva Za Otroke Sveta.

Vabimo tudi podjetja, da se nam pridružite v dobrodelni akciji za osvetlitev vasi Kerewan Samba Sira. V kolikor želite, da se vašemu podjetju tudi javno zahvalimo, vas prosimo, da nam pošljete vaš logo (in fotografije podjetja/izdelkov) ter kontaktne informacije skupaj s socialnimi omrežji. 

Kakšne so prednosti osvetlitve vasi Kerewan Samba Sira?

 1. Najpomembnejše je, da lahko osrečimo preko tisoč vaščanov, še posebno otrok, ki ne zahtevajo veliko, kajne? Osvetljena vas jim bo spremenila življenje.
 2. Ulična razsvetljava bo izboljšala vaško gospodarstvo in prispevala k razvoju, ki jim bo v zelo kratkem času spremenilo življenje na bolje.
 3. Varnost se bo izboljšala v trenutku namestitve solarne luči.
 4. Boljša vidljivost bo zmanjšala število nesreč in poškodb, ki vključujejo tako voznike kot tudi potnike in pešce.
 5. Sončna energija proizvaja čist in povsem obnovljivi vir energije. Je odlična alternativa in bolj zelena možnost za naše okolje, saj prispeva k zmanjšanju toplogrednih plinov, ki bi jih sicer proizvajal lokalni vir energije.
 6. Solarne luči potrebujejo minimalno vzdrževanje – menjava baterij, ko je potrebno, in čiščenje, ko postanejo prašne. Ker bodo solarni paneli nameščeni na prostem z neposrednim dostopom do sončne svetlobe, potrebujejo občasno čiščenje, da ohranijo kakovost in funkcionalnost.
 7. Luči ne proizvajajo nobenega hrupa, tako da vasi zagotavljajo mirno okolje.
 8. Stroškovno gledano so solarne luči najbolj ugodna rešitev, saj vključuje samo začetne stroške nakupa in namestitve. Sončna energija je v celoti brezplačna, solarne plošče pa lahko delujejo desetletja. Baterije imajo življenjsko dobo med 5 in 25 let.

Podatki za nakazilo:

DRUŠTVO ZA OTROKE SVETA
Trg komandanta Staneta 8, 1000 Ljubljana, SLOVENIJA
IBAN (TRR): SI 56 2900 0005 0687 692
Referenca: SI 99
Koda namena: CHAR
Namen: SOLARNE LUCI
SWIFT: BACXSI22
Račun odprt pri Uni Credit Bank

KOLIKO DONACIJ POTREBUJEMO?

STROŠKI:
150 SOLARNIH LUČI: 6,500€
150 ŽELEZNIH DROGOV: 3,500€
150 ŽELEZNIH PLOŠČIC (za namestitev luči): 185€
VARJENJE (+ off-loading, loading) 150 DROGOV: 425€ 
MONTAŽA: 400€
PREVOZI (v mestu, do vasi, v vasi): 600€
CEMENT, PESEK, PROD: 500€
250 ZAŠČIT ZA LUČI: 1,450€
SKUPAJ: 13,560€

 

Nakup in namestitev solarnih luči bomo spremljali z našimi kamerami in vse objavili na naših socialnih omrežjih.

 

Vas Kerewan Samba Sira bo vključena tudi v trajnostne turistične dejavnosti in programe prostovoljstva (medicina, izobraževanje, kmetijstvo itd.)   

 

DONATORJI 1. FAZE: 

 • Kenan Bajrić
 • Tina Mele 
 • 3A INTERNATIONAL d.o.o.
 • David in Mirjana Ornik
 • Monika Radič
 • Marjana in Andrej Pušnik
 • Bilon d.o.o.
 • Edita Jusić
 • Urška Čurič
 • Lidija Kovač
 • Primož Bizjak 
 • Darja Podlipnik
 • Marko Lukek
 • Polona Čadež
 • Daniela in Sašo Stanojević 
 • Ferida Ibradžić
 • Andreja Fridman Vidovič
 • Tatjana Lampreht in Nejc Konjedic
 • Brigita Pakiž 
 • Hazim Čizmić 
 • Martina Švelc
 • ostali