10. POLETNI TABOR in MALICE ZA VSE OTROKE

Naslednji mesec se v Gambiji začenja tradicionalni poletni tabor, to leto že 10. po vrsti!

Prvi poletni tabor smo izvedli leta 2014 v sodelovanju z našim botrom in prostovoljcem, Amirjem Crnojevićem, študentk specialne pedagogike ter ostalih prostovoljcev, ki so naredili vse, da otroci še danes, 10 let kasneje, znajo zapeti pesmi, ki so se jih naučili na našem prvem poletnem taboru.

Iz tritedenskega potovanja znotraj enega poletnega tabora se je s pomočjo prostovoljcev in donatorjev tradicija razvila tako močno, da je poletni tabor sedaj razdeljen na tri ekipe, poletni tabor 1, 2 in 3 in poteka od začetka šolskih počitnic v sredini julija pa do konca septembra. Skupno se nam bo letos pridružilo 35 prostovoljcev samo v sklopu poletnih taborov, svoje delo pa bodo opravljali na različnih področjih (vrtec, fotografija, grafični dizajn, kulturna dediščina, bolnišnica, okoljevarstvo, psihologija, prostovoljstvo na vasi, laboratorij, fizioterapija in več).

Glavni fokus poletnih taborov pa kljub raznolikosti področij še vedno ostajajo poletni tabori za otroke, ki jih že od leta 2018 izvajamo v karierno-izobraževalnem centru v Brufutu, ki smo ga zgradili s pomočjo vseh prostovoljcev in donatorjev, in ki danes omogoča brezplačno izobrazbo s pomočjo botrstev več kot 100 otrokom iz okoliških vasi. Med poletnimi tabori pa center odpre svoja vrata tudi za otroke v starosti od 4 do 8 let, ki nimajo možnosti šolanja in ne obiskujejo rednega pouka v vrtcu skozi šolsko leto.

 

Naši prostovoljci v vrtcu aktivno pripravljajo različne dejavnosti, ki pa imajo poudarek na športu in kreativnosti, česar otroci niso deležni v tolikšni meri med rednim poukom. V sproščenem in kreativnem vzdušju malčki pridobivajo nove izkušnje, znanje in prijatelje.

 

 

Prostovoljci pa pred odhodom na poletni tabor predano zbirajo donacije, da lahko v času poletnih taborov organizirajo malico za vse udeležence taborov.

Veliko staršev teh otrok ne more zagotoviti redne prehrane za svoje družine, zato je organizirana prehrana še toliko bolj pomembna in dostikrat razlog, da se nam otroci pridružijo pri aktivnostih.

 

Podhranjenost je zelo razširjena v vasi. Vsako leto do sedaj so na poletni tabor hodili otroci tudi iz sosednjih vasi, saj za marsikoga kos kruha s sadjem pomeni dodatni obrok, ki ga sicer ne bi imeli. Kot že veste v Gambiji ljudje ne umirajo od lakote, vendar je podhranjenost zelo razširjenja.

 

10€ je dovolj za en obrok na dan za enega otroka za obdobje celega meseca. V kolikor lahko prispevate za malico za enega otroka, bomo izredno veseli.

 

Če bomo donacij zbrali dovolj, bomo za otroke morda lahko organizirali celo izlet ali zabavo! Verjemite nam, to za njih pomeni nepozabno doživetje!

 

Vsak euro šteje!

 

Na naših socialnih omrežjih bomo objavljali fotografije in video posnetke iz poletnega tabora, šli bomo “v živo” neposredno iz vasi, tako, da boste lahko spremljali naše dejavnosti. Sledite nam lahko na:

 

Za Otroke Sveta (Botrstvo): FB

Potuj kot Prostovoljec (Prostovoljstvo): FB in IG

Volunteer Trails (Gambijska organizacija): FB in IG

 

Podatki za nakazilo:

Društvo Za Otroke Sveta

SI56 2900 0005 0687 692

Koda namena: CHAR

Namen: MALICA POLETNI TABOR

 

Hvala, ker vam je mar.