12 OTROK OSTALO BREZ POMOČI

6 DEKLIC IN 6 DEČKOV JE OSTALO BREZ MESEČNE POMOČI! NUJNO POTREBUJEMO POMOČ PRI ISKANJU NOVIH BOTROV!
Danes smo prejeli kratko sporočilo, da bo v mesecu avgustu 12 otrok, ki je imelo eno botro iz Slovenije ostalo brez pomoči. Zelo nas je šokiralo, saj tega nismo pričakovali. Gospa se je popolnoma prostovoljno odločila za tako veliko število otrok. Vsi otroci prihajajo iz revnih družin. Če želimo, da bodo otroci nadaljevali s šolanjem v novem šolskem letu, moramo nujno poiskati nove botre. Iz vsega srca vas lepo prosimo, da nam pomagate poiskati nove botre za vse te otroke, ki pričakujejo našo in vašo pomoč in podporo. Hvala vsem, ki se boste odločili za prevzem botrstev, ali če boste delili to objavo.

Ljudje v Gambiji ne umirajo od lakote, vendar pa mnoge družine nimajo niti za 3 obroke hrane na dan, kaj šele za šolanje in s tem povezane stroške. Za najbolj revne sta kruh in maslo prevelik strošek, zato ne jedo ničesar do poznega kosila, ki je za nekatere tudi en in edini dnevni obrok. Tipičen zajtrk za tiste Gambijce, ki si to lahko privoščijo sta ravno kruh in maslo (marmelada ali jam – če si lahko privoščijo) ter čaj ali mleko.

Meteorološko gledano, bi morala v Gambiji sedaj potekati deževna doba, vendar dežja nismo imeli niti en cel dan, kar pa zelo močno vpliva na pridelovanje zelenjave, sadja in riža. Če se vreme kmalu ne bo spremenilo, bo t.i. hungry season trajala še dlje in bo prizadela še večje število že tako revnih ljudi.

Cene hrane so vsak dan višje in družina, ki šteje 6 članov, dva starša in štiri otroke, bi na dan porabila več kot 1€ samo za kruh, če bi si to lahko prvoščila. To pomeni več kot 30€ na mesec za kruh. Če družina porabi skodelico sladkorja dnevno, pomeni, da bi morali porabiti še dodatnih 8€ mesečno. Če družina kupi še maslo, bi mesečno porabili 6€. Strošek bi se zvišal še za 10€, če bi vsak dan kupili vrečko čaja za vsakega člana ali “vrečko” najcenejšega mleka.
Strošek zajtrka (kruh, maslo in čaj) za družino, ki šteje šest članov, bi glede na današnje cene mesečno znašal 56€. To je plača učitelja ali medicinske sestre v Gambiji. Čuvaji, vzdrževalci ali vozniki zaslužijo pol toliko. Zaradi visokih cen, si tega ne morejo privoščiti.

Življenjski stroški so daleč višji nad sposobnostjo zaslužka povprečnega Gambijca. V kolikor se lahko vsak mesec odrečete kavici ali dvema in s tem denarjem pomagate otroku v Gambiji, razmislite! Mesečno botrstvo za otroka v Gambiji je le 17€. Strošek za šolnino, uniformo in učbenike znaša 45€ na leto! Vreča riža, ki nahrani 6-člansko družino skoraj za mesec dni stane 35€ (skupaj z vsemi stroški).

Botrstvo je pravi način, da otrokom iz revnih družin zagotovimo stabilno in varno otroštvo, jim nudimo dostop do zdravstvenega varstva in kvalitetnega izobraževanja.

O tem, kako botrstvo spreminja življenja gambijskih otrok in družin, si lahko preberete tudi v naši resnični zgodbi o Mariami.