Dan Samostojnosti Gambije

Bilo je 18. februarja leta 1965, ko se je spustila britanska zastava in se ponosno visoko v nebo dvignila rdeče belo modra belo zelena zastava, ki se vsak dan dviguje višje in višje.
To je bil dan, ko se je od povsod slišala narodna himna.
Dan, ko se je Gambija osvobodila 400-letne vladavine Velike Britanije.

Danes Gambija praznuje 49. Dan Samostojnosti ter socialno-ekonomskega razvoja.

Vsem Gambijcem in prijateljem Gambije čestitamo ob dnevu samostojnosti!

SPLOŠNO O GAMBIJI

Glavno mesto: Banjul
Površina: 11.295 km2
Jezik: angleščina in lokalni jeziki: wolof, mandika, fula
Valuta: dalasi (D) Število prebivalcev: cca 1.730.000
Gostota: 121km2
Nacionalna klicna koda: +220
Državna himna: For The Gambia, Our Homeland
Pewdsednik države: Yahya Jammeh (od 1994)
Ureditev države: Republika Gambija
Neodvisnost: od 18.02.1965

Gambija je najmanjša afriška država; na zahodu meji na Atlantik, na kopnem je iz vseh strani obkrožena s Senegalom. V dolžino meri 320 kilometrov, v širino od 20 do 30 kilometrov. Leta 1651 je postala angleška kolonija, čeprav je vsa zahodna Afrika pripadala Franciji. Angleži so meje Gambije določili tako, da so po istoimenski reki Gambiji pluli v notranjost; mejo s Senegalom so določili z dometom topovskih granat. Tako danes ta državica na zemljevidu zgleda kot prst, zarinjen v notranjost Senegala.

Kljub temu, da je Gambija River na robu Afrike, njene atrakcije po ničemer ne zaostajajo za drugimi. Prestolnica Banjul je s svojo ulično kulturo, ki prežene počitniški duh večjih turističnih mest, edinstvena afriška izkušnja. Banjul leži ob izlivu reke Gambije v Atlantik. Ima okoli 35.000 prebivalcev in je ena najmanjših prestolnic na svetu. Banjul se imenuje šele od leta 1973. Ker leži na polotočku, so Angleži mestece najprej poimenovali v Otok Sv. Marije. Pozneje je dobilo ime Bathurst, po tajniku urada britanske kolonije, Henryju Bathurstu.

Gambija je poznana po najbolj ugodnem podnebju v zahodni Afriki. Vreme je substropsko s suhimi in deževnimi dobami. Obalni predeli so sušni od sredine novembra do sredine maja, medtem ko traja deževna doba od junija do oktobra. V notranjosti je hladna doba krajša in od maja do junija so dnevne temperature zelo visoke. Večina dni je sončnih tudi med deževno dobo.

VABIMO VAS, DA SI OGLEDATE GALERIJO SLIK.
Foto: Jana Snuderl

Foto: Jana Snuderl