ČESA SE JE TEŽKO PRIVADITI?

Ali veste česa se popotniki najtežje privadijo, ko pridejo v Gambijo? Hrane, vročega sonca, lokalnega prevoza, dela v šoli ali kliniki, barantanja, praha, spoznavanja novih ljudi in krajev, visokih morskih valov…? NE!

Najtežje se privadijo na to, da čas ni gospodar Gambijcem. V tej majhni angleško govoreči državi, ki je kot manjša zareza v veliki francosko govoreči državi Senegalu, ob Atlantskem oceanu, se zdi, kot, da se čas ustavi. Kot, da urini kazalci ne bijejo tako hitro kot v Evropi. Vse se odvija bolj počasi, brez stresa in panike. Kar se ne zgodi danes, se bo jutri ali nikoli. Svoja življenja nimajo postavljena v tabele, urnike in notesnike. Edino časovno opredeljena stvar po celotni državi je čas za kosilo, ki je ob 14.00 uri vsak dan. Nepismeni ljudje se še vedno orientirajo po soncu. Gambija ima sub-tropsko podnebje in dnevna svetloba se skozi celotno leto razlikuje le za približno dve uri.

Dogovori glede časa srečanja, pričetka ceremonije ali zaključne šolske zabave, so le okvirni. Če boste na poroko povabljeni ob 16.00 uri in nimate toliko potrpljenja, da bi na “dogajanje” čakali po nekaj ur, sedeč pod mango drevesom, se lahko povabilu odzovete s svojim prihodom ob približno 19.00 uri. V kolikor vmes zmanjka elektrike in po celi vasi iščejo agregat, nato pa še gorivo, lahko pridete tudi okoli 20.00 ure in garantiramo vam, da ne boste zamudili ničesar!

Težje se ljudje privadijo tudi na to, da pozdravljajo vse ljudi, ki jih srečujejo, se veliko smejijo in malce pokramljajo z vsakim, ki si tega želi. Vendar dobra volja in pozitivna energija domačinov vedno zelo hitro vpliva na naše prostovoljce in običajno s tem po kakšnih treh dneh nimajo več težav.

Njihovo veselje ob vsaki izrečeni besedi, toplemu objemu, skromnemu darilu, pa človeka postavi korak nazaj, tja, kamor se prične naše razmišljanje o tem kaj je v življenju zares pomembno. Ob vseh željah po materialnih dobrinah, človek pozabi na bistvo. Bistvo sreče, ki se je ne da kupiti z denarjem in, ki jih materialne dobrine ne prinašajo v naša življenja.

Potovanje z namenom v zahodno Afriko vam lahko spremeni življenje.

Vabimo vas, da si preberete rubriko POTUJ KOT PROSTOVOLJEC in se nam pridružite!

waiting-for-daily-catch