ČISTA VODA ZA CELO VAS!

Voda je vir življenja. Stavek, ki smo ga slišali že tolikokrat, da se pravega pomena ne zavedamo več. Na srečo živimo v vodno bogati državi, kjer oskrba nikoli ni povzročala večjega problema. Povsem samoumevno je, da za vsako splakovanje WC školjke porabimo 5 litrov vode, da pustimo odprto pipo, ko si umivamo zobe, da lahko pijemo vodo iz pipe in da to isto, pitno vodo, porabimo še za pranje avtomobila. Tako iz povprečno 150 litrov vode na dan, kaj hitro preidemo na 450 litrov vode, ki jo, ne da bi sploh razmišljali, razvajeno zlivamo stran.

Sedaj pa si predstavljajte, da bi vsak dan imeli na voljo le 20 litrov vode za celo družino, da bi to vodo vsak dan morali hoditi iskati vsaj 1 kilometer stran, da bi na vodo čakali v vrsti skupaj še z 20 ali več ženskami, saj je vodovod reguliran s strani države in tako večkrat zaprt, da ta voda niti ni pitna in jo bo potrebno še prekuhati, česar pa si zaradi visokih cen drv in oglja ne morete privoščiti vsak dan in tako večkrat tvegate okužbo svojih otrok, ki lahko pripelje tudi do smrti.

Foto: Nika Šinigoj, poletni tabor 2017

Foto: Nika Šinigoj, poletni tabor 2017

Predstavljajte si, da vaša družina šteje 10 članov, za katere je potrebno vsak dan skuhati, nato pomiti posodo, oprati perilo, ki se veliko hitreje umaže in ga nimate na pretek, da potrebujete vodo za umivanje in ne nazadnje za pitje.

Kljub temu, da je vode v Gambiji na večino področij dovolj, pa je problematičen dostop do nje. Vodovod večinoma poteka le v urbanih predelih, za izkop vodnjaka pa je potrebno odšteti precej denarja, zato v oddaljenih vaseh navadno s skupnimi močmi izkopljejo le en vodnjak za celo skupnost. Ta vodnjak seveda ni ustrezno zaščiten. Pokrit je z valovito pločevino ali slamo, ki jo za ročno zajemanje vode z vedrom navezanim na vrv, odkrijejo. Dostikrat se tako v vodi znajdejo smeti, insekti, manjše živali. V nešteto primerih tako pride do okužb, ki so v 20% vzrok za smrt otrok pred 5. letom starosti. Vzrok za okužbe so tudi stranišča, saj enostavno ni dovolj vode za izplakovanje.

Foto: Jana Šnuderl

Foto: Jana Šnuderl

Čista voda je ključna za zagotavljanje zdravega okolja in zdravja ljudi.

Veseli smo, da smo lansko leto s pomočjo botrov, prostovoljcev in donatorjev uspeli kupiti zemljo v nekoliko odročnem predelu Gambije. Vendar pa je to šele začetek zgodbe.

V začetku julija bodo na zemlji začela potekati gradbena dela, pri katerih bodo sodelovali mentorji in študentje Fakultete za arhitekturo iz Univerze v Ljubljani in študentje gambijskega GTTI inštituta. Vendar se, tako kot na vseh, tudi na naši poti občasno znajde kakšna ovira.

Po izdanemu naročilu za napeljavo elektrike in vodovoda, smo bili deležni slabe novice. Najbližji vodovod je od zemljišča oddaljen več kot 1 km, zato je najboljša in trenutno najcenejša možnost, da zagotovimo vodni vir na zemlji pred pričetkom gradnje, izkop vodnjaka. Brez dostopa do vode, bo začetek gradnje praktično nemogoč oziroma bi delo potekalo bistveno počasneje, saj bi morali vodo ročno zajemati iz vodnjaka in jo v vedrih nositi na gradbišče.

Vodnjak pa ne bo vir življenja samo za naše prostovoljce, sodelavce, otroke in odrasle, ki bodo del našega karierno-izobraževalnega centra, temveč tudi za vse sovaščane, ki bodo lahko do čiste pitne vode dostopali na našem dvorišču in ne več pri najbližjem vodovodu.

Foto: Tadej Košmerl, prvomajski tabor 2018

Foto: Tadej Košmerl, prvomajski tabor 2018

Foto: Jana Šnuderl

Foto: Jana Šnuderl

Zato nujno potrebujemo vašo pomoč.

Izgradnja vodnjaka in postavitev črpalke na solarne celice, zaščita vodnjaka in filter za vodo stanejo okvirno 13.000,00 €. Z velikim ponosom vam lahko sporočimo, da se sredstva že zbirajo. 4.500,00 € nam je poklonila šola iz Velike Britanije, 700,00 € so poklonili člani prvomajskega tabora iz svojega fonda donacij, za pomoč se je prav tako že odločilo nekaj botrov. Še vedno pa potrebujemo preostanek sredstev, ki nam bo omogočil postaviti temeljni kamen na poti do izgradnje karierno-izobraževalnega centra.

Prosimo vas torej, da našo zgodbo delite naprej in nam pomagate, da sredstva čim prej zberemo. Če se vam ni težko odreči večerji v restavraciji, masaži ali novim ležalnikom za teraso, pa lahko ta denar namenite za nekaj, kar bo olajšalo življenje celi vasi.

O poteku dela vas bomo redno obveščali. Poleg slovenskih študentov arhitekture, bodo v Gambiji tudi študentje novinarstva in fotografije, ki bodo skrbeli, da boste redno obveščeni o aktivnostih na lokacji. Gradbena dela naj bi se predvidoma pričela 3.7.2018.

Vsak euro šteje!

Že vnaprej hvala za vašo pomoč in podporo.
Trudili se bomo, da s skupnimi močmi dosežemo naš cilj v najkrajšem možnem času.

DONIRATE lahko preko spletne plaforme s klikom TUKAJ, ki omogoča plačilo s pomočjo kreditnih in plačilnih kartic ali z nakazilom na naš TRR račun.

Podatki za vašo donacijo:
DRUŠTVO ZA OTROKE SVETA
Kunaverjeva ulica 9, 1000 Ljubljana, SLOVENIJA
IBAN (TRR): SI 56 2900 0005 0687 692
Referenca: SI 99
Koda namena: CHAR
Namen: VODNJAK

Tudi na naši facebook strani POTUJ KOT PROSTOVOLJEC se s pomočjo izdelkov iz Gambije trudimo zbrati del sredstev za vodnjak. V kolikor vam bo kateri izmed izdelkov všeč, vas vabimo, da ga licitirate.