DEKLICA OSTALA BREZ POMOČI!

Vsaka deklica ima pravico do izobrazbe, vendar je zelo žalosten podatek, da 65 milijonov deklic ne more obiskovati šole, še več pa se jih bori, da bi lahko ostale tam, kamor spadajo – v učilnici. Vsak dan deklice jemljejo iz šol, jih premlade poročijo ali pa postanejo žrtev nasilja v šoli. Vendar pa je veliko ovir, zaradi katerih se ne morejo izobraževati: zgodnja in prisilna poroka, revščina, slabo zdravje in prehrana, skrb za družino in za gospodinjstvo, nasilje v šoli, dolga razdalja do šole, šolnine in drugi s šolanjem povezani stroški in pomanjkanje ločenih sanitarij.

DEKLICE V GAMBIJI

V Gambiji so na ravni osnovne šole uspeli doseči enako razmerje med dečki in deklicami. Šolo obiskujejo 103 deklice na 100 dečkov, vendar pa to število začne upadati z vsakim dodatnim letom šolanja. Osnovno šolo dokonča le 74 deklic na 100 dečkov. V povprečju deklice svoje izobraževanje končajo po 6 letih nižje osnovne šole. Srednjo šolo obiskuje 87 deklet na 100 fantov.
Pri izobraževanju se srečujejo s podobnimi ovirami kot druge vrstnice v državah v razvoju: revščina, šolnine in s šolo povezani stroški, skrb za družino in družinska opravila, zgodnja poroka, zgodnja nosečnost … Med odraslimi ženskami je tako trenutno pismenih le okrog 25%. Pred dopolnjenim 18. letom se v Gambiji poroči 46.5 % deklet. Možnosti za vrnitev v šolo in dodatno učenje s tem nimajo več.

BOTRSTVO DEKLICAM V GAMBIJI

Mesečni znesek za botrstvo je 17€, letna šolnina 45€. Če vam ta znesek ne predstavlja veliko in veste kako pomembna je izobrazba, lahko deklici v Gambiji omogočite znanje. Ker znanje je prihodnost.

Za več informacij o tem kako poteka botrstvo, koliko denarja prejmejo družine vsak mesec in kako z vašimi prispevki vplivate na življenje otrok iz Gambije, si lahko preberite na naši spletni strani www.zaotrokesveta.com.Če želite svojega varovanca ali varovanko obiskati, preberite rubriko OBIŠČITE VAROVANKO/CA.

Za vsa dodatna vprašanja kliknite TUKAJ ali nam pišite na e-naslov info@zaotrokesveta.com.

Isatou Sowe NUJNO potrebuje pomoč

Isatou Sowe NUJNO potrebuje pomoč