GAMBIJA, SKRITI BISER AFRIKE

Gambija, najmanjša država na afriški celini, ponuja obiskovalcem obilo pozitivne energije, nasmehov srčnih ljudi, prijaznih pozdravov, toplih stiskov rok, sončnih žarkov, peska v očeh in vetra v laseh, za katere ni potrebno dodatno plačati.

Gambija je mali skriti biser Afrike, čudovita pokrajina, rajske plaže, živali, bogata glasbena in kulturna tradicija, različna plemena in jeziki, pestra kulinarična ponudba ter neverjetni ljudje, ki so vedno nasmejani! In prav ljudje so tisti, ki naredijo to državo tako zelo posebno!

Država je cenovno dosegljiva širši množici ljudi, saj je poleg zgoraj naštetega, ponudba letalskih kart, namestive, hrane in izletov, v primerjavi z drugimi afriškimi državami cenovno zelo ugodna. Mnogokrat se zgodi, da so pričakovanja obiskovalcev o cenah v državah t.i. tretjega sveta napačna. Nekaj stvari je precej dražjih, kot na primer v Evropi, nekaj pa cenejših. Tako, kot povsod po svetu. Vse to je povezano z državno ekonomijo, uvozom in infrastukturo.

Kakorkoli, mi imamo za vas nekaj idej o tem, kako lahko raziskujete deželo nasmejanih ljudi, ne da bi zapravili več kot 10€.

Foto: Jana Šnuderl

Foto: Jana Šnuderl

SPREHODI PO DOLGIH PEŠČENIH PLAŽAH

Gambijo s treh strani obdaja Senegal, na vzhodu pa Atlantski ocean. Preživljanje časa na plaži je lahko za vas koristno, sproščujoče in zabavno. Vedno lahko prinese nepričakovane in prijetne izkušnje. Dolge peščene plaže so prostor za veliko ljudi, ki uživajo v dolgih sprehodih, teku in telovadbi na plaži. Večkrat boste lahko videli skupino mladih moških, ki se usposabljajo za tekmovanje v rokoborbi, saj je “wrestling” zelo priljubljen šport, tako v Gambiji, kot v Senegalu.

Med hojo po plaži boste lahko opazovali številne ptice. Na majhnem pasu Gambije in Senegala so zabeležili že več kot 500 vrst ptic, vseh barv, velikosti in značilnosti. Za mnoge ptice selivke je Gambija prva zelena postojanka na dolgi poti čez ocean in zaradi majhnega števila plenilcev, veliko ptic preživi zimo kar v Gambiji.

Poleg ptic pa boste seveda lahko videli tudi kakšno meduzo, sipino kost, školjke in drugo naravno morsko dekoracijo na pesku. Včasih lahko naletite tudi na mrtvo ribo. Priporočamo vam, da se ničesar ne dotikate.

Na plaži je tudi ogromno prodajalcev sadja, sokov, oblačil, nakita, itd. Obisk plaže je za vas popolnoma brezplačen, vendar boste z nakupom sadja, okusnega soka iz tropskega sadja, manjšega kosa nakita ali spominka za prijateljico ali mamo, morda nekomu omogočili obrok hrane za družino za tisti dan. Za 1€ ali 2€ imate lahko korist vi in prodajalec. Če boste v Gambiji ostali mesec dni in boste vsakič, ko obiščete plažo, nekaj kupili, boste zapravili bistveno manj, kot če bi v Sloveniji preživeli en dan na morju, plačali parkirnino, najeli ležalnik in senčnik ter nekaj pojedli. Kar pa je še najbolj pomembno pri tem, da boste z nakupom omogočili preživetje za tisti dan enemu ali več osebam.

Peščena plaža je dolga 50km in vzdolž jo krasijo številne palme. Kljub temu boste imeli občutek, da ste sami in imate plažo in udobne ležalnike samo zase. Je zagotovilo za intenzivno doživljanje narave. Vsakodnevni čudoviti razgled na morje, uživanje ob šelestenju palminih velikih listov in zvokih morskih valov, občudovanje sončnih zahodov in svež morski vetrič, ki prihaja naravnost iz Atlantskega ocena, to so trenutki, ki vam bodo za vedno ostali v spominu!

Foto: Jana Šnuderl

Foto: Jana Šnuderl

CRAFT MARKET

Senegambia craft market, kjer lahko kupite spominke, oblačila, nakit, bobne, afriško igro s kamenčki, torbice, ročno izdelane izdelke iz afriškega lesa, izdelke iz usnja, denarnice, brisače in še več, je oddaljen le 5 min peš od kapacitet, kjer bivajo naši prostovoljci. Prodajalci vas bodo na začetku vabili v svoje trgovine na vsakem koraku. Če boste oblečeni v naše zelene majice in vsakemu povedali, da boste v Gambiji ostali dlje kot en teden, se bo vzdušje sprostilo in nastala bodo nova prijateljstva. S tem pa boste imeli tudi dovolj časa, da se odločite, kaj boste kupili in pri kom. Cene izdelkov bodo vsak dan nižje, saj bodo prijateljstva vedno trdnejša. Če boste želeli kupiti več izdelkov, lahko vaš nakup razporedite med prodajalce. Tega se tudi oni vedno bolj razveselijo, “business for all.”

Craft market pa ni samo mesto nakupov, ampak je tudi prijeten prostor, kjer se vedno kaj dogaja. Prodajalci zelo radi klepetajo z obiskovalci. Če si boste vzeli čas za njih, boste izvedeli marsikatero zanimivo zgodbo iz njihovega življenja. V zelo kratkem času vam bodo zaupali podrobnosti svojega življenja, svojo vizijo, težave s katerimi se soočajo, del svoje kulture in običajev. Naj vas ne presenti, da bodo, v času molitve, zapustili svoje trgovinice (odprte) in odšli moliti. Molijo kar tam na tržnici. Moški spredaj in ženske zadaj. Naj vam ne bo neprijetno, saj so oni vajeni, da molijo med ljudmi in jih vaša prisotnost ne moti. Pomembno je samo to, da v času molitve z njimi ne poskušate govoriti ali jih kako prestopiti. Muslimani molijo 5 x na dan.

Prijazni prodajalci vam bodo tudi vedno ponudili čaj in hrano, če jih boste obiskali v času kosila. Če ste siti, jih lahko vljudno zavrnete z besedami “I am OK”, kar pomeni, “ne hvala”. Zelo malokrat boste slišali, da bi kdo ob povabilu k hrani uporabil frazo “no, thank you”. Rajši rečejo, da so vredu in siti.

Povabili bodo tudi k igranju afriške igre s semeni (kamenčki, fižolčki). Igra je zelo enostavna, zato se jo lahko hitro naučite. Zelo so veseli in ponosni, če vas lahko premagajo!

Obisk tržnice je brezplačen, prav tako ves čas, ki ga boste preživeli z domačini, vse zgodbe, ki jih boste slišali in vsa prijazna povabila na čaj. Svoje nepozabne trenutke jim lahko poplačate z nakupom njihovih izdelkov. Cene izdelkov so od 1€ naprej. Zelo bodo veseli vašega nakupa! Nikoli pa jim nič ne obljubite, saj obljuba dela dolg in oni tega ne pozabijo. Prav tako priporočamo, da se ne pogajate za stvari, ki jih ne nameravate kupiti.

prostovoljstvo

SEREKUNDA TRŽNICA

Če boste prostovoljno delo opravljali v lokalni šoli, potem boste zelo blizu glavne tržnice v Serekundi, ki je največja taka tržnica. Pred prazniki je to najbolj obiskana lokacija v državi. Če vas zanima življenje domačinov, potem je tržnica definitivno pravi kraj za raziskovanje. Obisk tržnice je zanimiva izkušnja in vsekakor vam priporočamo, da si vzamete malce več časa in uživate v opazovanju. Pravo gambijsko življenje se dogaja prav tam, na tržnici.

Je prostor, kjer lahko dobesedno kupite vse. Od pravega ponaredka Rolex ure, do rabljenih oblačil, čevljev, zelenjave in sadja, kuhinjskih pripomočkov, mesnih izdelkov, živih živali, rib, začimb, metrskega blaga, nakita, torbic, …

Domačini, največkrat ženske na tržnico hodijo vsak dan po svojih dnevnih nakupih. Zaradi razmer, v katerih živijo, so gospodinje primorane tržnico obiskati dnevno, da nakupijo svežih sestavin za kosilo,saj običajno nimajo hladilnikov, v katerih bi lahko shranjevale izdelke. Ponudba mesa, zelenjave in sadja je prilagojena razmeram, kar pomeni, da je potrebno sestavine, ki jih nakupijo, isti dan uporabiti, drugače niso več primerne za uživanje.

Ženske se za obisk tržnice vedno lepo uredijo. Včasih se zdi, kot da je to nekakšna promenada, kjer lahko pokažejo svoje nove čevlje, torbico, obleko ali frizuro. Kljub temu, da jih večina živi zelo skromno in revno življenje, so rade urejene. Ni pomembno ali je “nova” obleka izsposojena, iz najcenejšega blaga ali da čevlji tiščijo, ali imajo vrtoglavo visoke pete, pomembno je samo to, da so urejene. Večina jih je pripravljenih tudi stradati za voljo nove pričeske.

Običajno je na tržnici gneča. Na predelu, kjer prodajajo sveže in dimljene ribe, boste zaznali različne vonjave. Zraven je tudi manjši craft market (tržnica rokodelskih izdelkov), ki ponuja različne izdelke za turiste.

Na tržnici lahko tudi vi kupite kar potrebujete, saj so običajno cene ugodnejše, kot v predelih ob obali. Po nakupu vam priporočamo, da nekam sedete in opazujete dogajanje. Ne ustrašite se, če boste slišali glasno pregovarjanje med trgovci in kupci, saj je to način komunikacije in njihovega pogajanja. Ali ne bodite presenečni, če boste priča prizoru ob opravljenem nakupu koze, ko jo ponosni kupec odpelje v prtljažniku avtomobila. Na trenutke je poleg množice ljudi v središču gneča avtomobilov, ki spuščajo dizelske hlape, nerazumljivo hupajo, iz različnih stojnic prihaja glasna glasba, fantje s samokolnicami dirjajo med ulicami in potiskajo težek tovor za svoje stranke. Vse skupaj na prvi pogled zgleda zelo neorganizirano, vendar so nepisana pravila, delovni čas, lastništvo stojnic in ostala organizacija jasna vsem, tako prodajalcem kot tudi domačinom.

Trgovsko središče in srce mesta naj bi se po pripovedovanjih pričelo s postavljanjem stojnic ob poti, manjše skupine žensk, ki so prodajale nekaj sveže zelenjave in dimljene ribe. Sčasoma so se jim pridružili drugi lokalni prodajalci hrane, in tako je tržnica postala to, kar  danes je, živahno trgovsko središče, kjer lahko kupite vse, kar potrebujete. Zdaj je dejansko tako razširjeno, da zajema skoraj vse bližnje ceste, ki vodijo v območje trga in ogromno število stranskih ulic. Pločniki so se skupaj s peščci združili v cestnem prometu in na obeh straneh zavzemajo polovico ali pa kar celo cesto. Z vozilom lahko peljete mimo le občasno.

Sam obisk tržnice je brezplačen. Če želite podpreti “male” trgovce pa le opravite kakšen nakup. Bodo veseli!

prostovljstvo

ATTAYA Z DOMAČINI

V Gambiji morate obvezno poskusiti attayo. To ni le tradicionalni topli napitek, ampak je pomemben del družabnega življenja, ki povezuje ljudi. Priprava čaja vzame kar nekaj časa, ki ga lahko izkoristimo za pogovor s prijatelji oziroma obiskovalci. Attaya je vrsta zelenega čaja, ki ga pripravljajo na poseben način in je najbolj pogost v Gambiji, Senegalu in Mavretaniji. Serviran naj bi bil z veliko sladkorja, za drugačen okus pa lahko uporabimo vse od ingverja, jasmina, vaniljevega sladkorja do sveže mete. Skoraj 80% odraslih pije attayo. Ta čaj se navadno postreže po obroku, ob obiskih in ob druženju s prijatelji, sosedi.

Gambijska navada je, da se postreže le pol kozarčka čaja, tako da je dovolj čaja za vsakega mimoidočega. Ko se popije ves čaj, se začne pripravljati nova attaya, iz istega čaja, ki je ostal v čajniku, ki pa ni več tako močna kot prva. Nekateri iz iste mešanice pripravijo do tri ali celo štiri čajnike napitka, vsakič lažjega.

Najpomembnejši del priprave je dekoracija, kar pomeni peno, ki jo ustvarimo s prelivanja čaja iz enega kozarca v drugega, iz čim večje višine. Gostejša kot je pena, boljši je čaj.

Če se boste pridružili domačinom pri pitju čaja, boste slišali marsikatero zanimivo zgodbo, izvedeli rezultate aktualne nogometne tekme, seznanjeni z datumi  prihajajočih ceremonij in dobili informacije o tem kaj se dogaja pri sosedih, v državi in v svetu. Skratka gre za neko vrsto omrežja, kjer se novice in dogodki prenašajo is ust do ust. Z domačini boste imeli tudi veliko priložnosti za debato o različnih področjih, od politike in vere do športa in načina življenja v Gambiji. Prisluhnite domačinom. Lahko se naučite veliko novega.

Pitje čaja vas ne bo stalo nič. Domačini vas bodo vedno povabili, četudi so komaj zbrali skupaj denar za nakup škatlice čaja in oglja. Če boste večkrat v eni družbi, se lahko ponudite, da kupite čaj in oglje tudi vi. Strošek je manj kot 1€.

prostovoljstvo

WRESTLING, CEREMONIJE, PROSLAVE, NOGOMETNE TEKME, FESTIVALI

Večina obiskovalcev zahodne Afrike si želi, poleg nudenja pomoči otrokom in odraslim, državo bolje spoznati, opazovati živali v naravnem okolju, občudovati naravo, obiskati pomembne zgodovinske točke in nasploh doživeti državo v vsej svoji lepoti, raznolikosti in, če se lahko tako izrazimo, drugačnosti.

Ker pa je Gambija majhna država, omogoča obiskovalcem, da v kratkem času in na kratki razdalji dosežejo otok sužnjev, srečajo povodne konje in pavijane, spoznajo poglavarja vasi plemena Fula, se sprehodijo po tropskem gozdu, zapeljejo po reki med mangrovci, palmami in kuščarji, skačejo v valove Atlantskega oceana, zaplešejo v afriških ritmih, stopijo na riževa polja, pobožajo krokodila, se navdušijo nad razgledom na delto, kjer se združita reka Gambija in Atlantski ocean, izvejo svojo prihodnost pri vaškem vraču, poiskusijo sok iz džungle (jungle juice) in se soočijo z žalostnimi zgodovinskimi dogodki.

Kljub revščini pa boste presenečeni nad preživljanjem “prostega časa” Gambijcev. Druženje v okviru lokalne skupnosti, kot tudi državne je zelo intenzivno. Njihov temperament se najbolj izrazito pokaže na dogodkih kot so nogometne tekme, rokoborbe in razne proslave. Njihov pozitiven značaj in voljo do življenja pa boste doživeli, če se boste udeležili raznih ceremonij in festivalov. Brez alkoholnih pijač v ritmu bobnov se lahko veselijo, plešejo in pojejo ves dan in dolgo v noč.

Priporočamo vam, da se raznim povabilom, po predhodnem posvetovanju z našim predstavnikom ali koordinatorko, odzovete. Razen v primeru, če gre za povabilo popolnih neznancev. To močno odsvetujemo.

Običajno boste za ogled nogometne tekme, wrestling tekmovanja ali druge proslave, odšteli od 1€ do 5€ + prevoz. Koncerti, tekmovanje v bobnanju, glasba v živo in razni festivali imajo različne cene vstopnic. Priporočamo, da z nakupom le teh podprete ustvarjalce in organizatorje. Cene vstopnic znašajo od 1€ do 10€ (lahko tudi več) + prevoz.

Udeležba na cermonijah je brezplačna vendar se spodobi, da z majhnim prispevkom obdarite tistega, ki praznuje (nevesta, mama,…). Sodelujete lahko, po svoji želji in zmožnostih, tudi pri “plačevanju” za glasbo in ples. Običaj je, da denar (GMD 50) zmenjate v bankovce za GMD 5 (0,10€), da dobite šop denarja katerega potem med plesom postopoma dajate v roke nevesti ali mami pravkar rojenega otroka (naming ceremony), ali drugi glavni osebi ceremonije, ki ga nato polaga v vrečo ali klobuk, ki je namenjen zbiranju dodatnega denarja. Nekateri bodo na ta način dali” veliko denarja, vendar tega vam ne priporočamo, saj ta denar ostane izključno glasbenikom, ki pa za svoje delo oziroma nastop tako ali tako dobijo svoj honorar. Bodite pripravljeni, da vas bodo na takih ceremonijah običajno popolni neznanci prišli prosit za denar, saj ima večina še vedno stereotipno predstavo o belcih.

Jana Šnuderl (JS Oblikovanje)

Jana Šnuderl (JS Oblikovanje)

PETKOVA MOLITEV V MOŠEJI ALI NEDELJSKA MAŠA V CERKVI

Gambijci vas bodo s svojo močno vero navdušili. 90% državljanov je pripadnikov muslimanske vere, približno 8% je kristjanov in 2% je pripadnikov drugih afriških religij. Ne glede na vse, živijo v sožitju. Država omogoča proste dni za vse državljane, tako v času muslimanskih, kot tudi v času krščanskih praznikov. Šole in vrtci so zaprti v času Bajrama, Kurban Bajrama, Velike noči in Božiča. Prav tako imajo ljudje dela prost dan na vse enodnevne verske praznike.

Naj vas vaše mnenje o različnih verah sveta, ne ovira pri doživetju tega krasnega dela sveta. Vse vere sveta učijo dobro. Naj vas to vodi k pozitivnemu razmišljanju o ljudeh in sitacijah, s katerimi se boste srečali.

Priporočamo vam, da obiščete nedeljsko mašo, saj bo to za vas edinstveno doživetje. Vsem pripadnikom muslimanske vere pa priporočamo udeležbo petkove molitve. Tako v mošeji, kot tudi v cerkvah oziroma dvoranah, kjer se ljudje srečujejo z namenom častiti Boga, veljajo pravila oblačenja. Ženske morajo imeti za vstop v mošejo obvezno pokrite lase in biti primerno oblečene. Prav tako velja, da se je za nedeljsko mašo potrebno primerno urediti (nekatere si pokrijejo tudi lase). Če se boste udeležili maše v kateri drugi verski stavbi, ki ne pripada kristjanom, boste doživeli popolnoma drugačno izkušnjo. Ljudje pojejo, se veselijo in plešejo med molitvijo.

Za obisk katerekoli verske stavbe, ne potrebujete plačati ničesar. Plačati si morate le prevoz. Včasih zbirajo tudi prostovoljne prispevke. Prispevate lahko po svojih močeh. Ni pa obvezno ali nujno.

Foto: Sara Tavčar

Foto: Sara Tavčar

OPICE, PTICE IN KROKODILI

Če dobro opazujete, lahko v času vašega obiska Gambije vidite ogromno ptic, vseh barv in velikosti, saj je Gambija znana po tem, da na tako majhnem območju, skozi leto zabeležijo preko 500 vrst ptic. Če se boste udeležili izletov v naravo, po reki in ob morju, boste navdušeni nad živopisanimi barvami tropskih ptic, ki svobodno letajo iz drevesa na drevo, se premikajo po tleh, postavljajo svoja gnezda, iščejo hrano in pojejo.

Tudi opic ne boste videli v kletkah, ampak v gozdoviih in v času zorenja sadja tudi kar na dvorišču ali na strehah sosednih hiš. Te, ki živijo v poseljenih krajih, so vajene ljudi in nekoliko manj nevarne. Vseeno priporočamo, da jih samo opazujete, ne pa hranite, božate ali se jih kako drugače dotikate. Kljub temu,da niso napadalne, znajo biti zelo nevarne. Potrebno jih je spoštovati. Na izletu po reki, pa jih je moč videti v deževnem gozdu. Popolnoma svobodne in v svojem okolju. Približevanje je lahko zelo nevarno. Je pa opazovanje živali v svojem lastnem okolju ena od najlepših izkušenj, ki jih boste doživeli v Afriki.

Poleg tega priporočamo obisk krokodiljega parka Kachikally, ki se nahaja v bližini mesta Bakau in je skozi leta postal priljubljena turistična točka, saj v njem prebiva več kot 100 krokodilov. Pred več kot 500 leti ga je odkril nabiralec palmovega vina iz družine Bojang.

Nekateri verjamejo, da ima jezero, v katerem krokodili živijo, nadnaravne zdravilne moči, saj naj bi umivanje s to vodo ozdravilo neplodnost. Kraj zato vsako leto obišče veliko žensk iz vse Gambije in iz tujine, kjer jih z vodo iz jezera umijejo posebej za to izurjene ženske iz družine Bojang. Po ritualnem umivanju ženske prejmejo vodo v steklenički, ki jo morajo nanesti na določene dele telesa pred spanjem in takoj zjutraj, ko se zbudijo. V zameno se od obiskovalk pričakuje simbolična denarna donacija, kos blaga in koli orešček – polovico katerega razdelijo med starejše, drugo polovico pa vržejo v jezero krokodilom. Po opravljenem ritualu se ženske ne smejo rokovati z nikomer iz Bakaua. Članom družine Bojang je prepovedano izkoriščati zdravilne moči jezera v finančne namene, saj bi drugače to izgubilo svojo moč

Zaradi številnih obiskovalcev so krokodili postali zelo krotki, namesto mesa raje jedo ribe in se pustijo tudi božati. Njihove luske so hrapave, koža pa mrzla. Krokodili se večino časa ne premaknejo in zdi se je, da jim je vseeno za božanje, fotografiranje in vzklike obiskovalcev. Krokodile dobro hranijo v dobrobit obiskovalcev in zato raje ležijo na soncu in se grejejo, saj so mrzlokrvne živali. Če boste imeli srečo, boste lahko videli tudi mladiče.

Po obisku krokodilov si lahko ogledate še muzej in trgovino s spominki, kasneje pa se odpravite na rokodelsko tržnico v Bakau, kjer je na voljo veliko nakita, spominkov, slik, afriških oblek, lesenih izdelkov in drugih umetnij domačih rokodelskih mojstrov. Dan lahko zaključile na bližnji prekrasni plaži, kjer lahko pod palmami dočakate sončni zahod.

Izlet stane približno 10€ (vstopnina, napitnina, prevoz, vodič).

Foto: Sara Tavčar

Foto: Sara Tavčar

DRUŽENJE Z DOMAČINI

V času prostovoljnega dela v šoli ali lokalni kliniki, boste ves čas v stiku z domačini. Če zares želite spoznati, kako živijo Gambijci, vam priporočamo, da se z njimi čimveč družite. Na ta način boste imeli vpogled v njihov vsakdanjik in izvedeli boste podrobnosti, ki jih kot turist po vsej verjetno ne bi nikoli.

Domačini vam bodo dovolili, da z njimi preživljate dneve in tedne, povabili vas bodo, da z njimi jeste in pijete čaj. Zelo kmalu boste postali del njihove družine in če boste želeli, boste lahko tudi sodelovali pri kuhanju, nakupovanju, pranju perila, pometanju dvorišča, likanju z likalnikom na oglje, obešanju perila, pomivanju posode brez tekoče vode, itd. Najbolj veseli pa bodo, če jim boste pomagali pri ukvarjanju z otroki, saj gospodinje običajno nimajo časa čez dan, saj vsa gospodinjska dela opravljajo ročno, po nakupih gredo peš in so v večini odgovorne za večje število otrok. Pomoč pri domači nalogi, pranju uniforme, igranju na igrišču in pomoč pri negi, je tisto, česar se bodo mame najbolj razveselile. “V kuhinji” pa ima tudi v Gambiji, vsaka gospodinja svoj sistem in red, tako, da boste največ naredili, če boste le opazovali.

Druženje z domačini vam omogoča tudi raziskovanje bolj zasebnih življenjskih situacij, kot na primer življenje v poligamiji, kakšen status imajo ženske in kakšnega moški v Gambiji, odnos in spoštovanje do starejših, na kakšen način se borijo za vsakdanje preživetje, kakšen odnos imajo do materialnih stvari, kako deluje lokalna skupnost, kako živijo v sožitju s prebivalci, ne glede na versko pripadnost in različna plemena, iz katerih izhajajo.

Če boste več časa preživeli z njimi boste tudi razumeli, zakaj so tako radi urejeni, zakaj se ne marajo slikati brez čevljev, zakaj imajo pametne telefone in zakaj vam bodo pokazali kozo, ki jo imajo privezano na dvorišču.

Zagotavljamo vam, da boste le na ta način izvedeli in doživeli državo takšno, kot v resnici je. Naučili se boste veliko novega. Bodite skromni z izražanjem svojega mnenja in jim rajši prisluhnite. Kar je prav za vas, morda ni prav za njih. In s tem ni nič narobe. To je le znak, da znate sprejemati drugačnost.

Druženje z domačini je brezplačno. Od vas nihče ne bo zahteval ničesar. Pokazali pa vam bodo, kaj pomeni gostoljubnost. Za gosta so pripravljeni stradati, se žrtvovati in mu dati zadnji kos kruha, oziroma žlico riža. V kolikor jim želite dobroto povrniti, lahko prispevati k nakupu riža, zelenjave ali mesa. S tem jih boste neznansko razveselili. Njihov odnos pa se ne bo spremenil, če z njimi ne boste delili ničesar. To je povsem neobvezno. Nihče od vas ne bo nič pričakoval.

Na srce pa vam polagamo, da jim NIKOLI in NIKDAR ničesar ne obljubite. Obljuba dela dolg in vsako vašo obljubo, bodo smatrali zelo resno. Neizpolnjene obljube, kot so na primer, da jih boste ponovno obiskali v Gambiji, jim pomagali pri obnovi hiše ali jih peljali na počitnice v Slovenijo, puščajo negativne posledice, predvsem v življenju otrok. Vaša beseda je “sveta” in če ste rekli, da boste nekaj naredili, se oni veselijo tako, kot, da ste obljubo že izpolnili. Če imate namen nekaj narediti za njih, se najprej dobro prepričajte o tem, ali to zmorete in ali je to sploh izvedljivo. Ko boste v to prepričani, pa jih lahko presenetite. To bo imelo veliko boljši učinek kot obljube, ki jih morda, ne po svoji krivdi, ne boste mogli nikoli izpolniti.

Želimo vam, da na vsakem koraku neizmerno uživate in se veliko naučite.

prostovoljstvo