INDIVIDUALNA POTOVANJA

ZAKAJ SE NI POTREBNO BATI PROSTOVOLJSTVA IN POTOVANJA V GAMBIJO?
Po podatkih Svetovne turistične organizacije Združenih narodov (UNWTO), je Afrika ena od najhitreje rastočih turističnih regij v zadnjem desetletju! Kljub hitri rasti obiskovalcev, pa je Afrika še vedno zadnja na seznamu priljubljenih destinacij za splošne turiste in še vedno je (pre)pogosto slišati, da imajo ljudje strah pred obiskom te velike in skrivnostne celine. Toda za tiste, ki se zanimajo za mednarodne projekte za nudenje pomoči otrokom, odraslim in živalim, Afrika predstavlja milijon in eno priložnost za prostovoljno delo.

Stereotipi, ki so se izoblikovali skozi desetletja in pretirane, prirejene ter neresnične novice, ki prihajajo iz Afrike, ustvarjajo negativno, včasih zastrašujoče sliko o tej krasni celini. Tako se prostovoljci, ki nimajo stikov z domačini ali organizacijami, ki delujejo direktno na lokacijah, prestrašijo in težje odločijo za tako potovanje.

Afriko je druga največja in najbolj poseljena celina na svetu. Sestavljena je iz 54 priznanih, suverenih držav in 2 nepriznanih držav s strani Afriške Unije (AU). Zato ne sodite vseh afriških držav glede na poročanje novinarjev, ki se (pre)pogosto osredotočajo na negativne, večkrat prirejene novice o Afriki. Poleg tega so novice večkrat predstavljene kot, da določena težava zadeva celoto celino ali regijo in ne eno izmed 54 držav v Afriki. V resnici veliko pozitivnih zgodb nikoli ne doseže širše javnosti.

Gambija

Gambija je samo ena od 54 držav na afriški celini in se razlikuje od mnogih. Je majhna, mirna, cenovno dosegljiva dežela nasmejanih ljudi ob Atlantskem oceanu, kjer se mnogi obiskovalci počutijo kot doma. S čudovito in široko paleto rastlinskih in živalskih vrst, bogato kulturo in tradicijo, zanimivo, vendar bolečo zgodovino, pisanimi vasmi in predvsem prijaznimi ter gostoljubnimi ljudimi, ki so vedno pripravljeni priskočiti na pomoč, vam ponuditi zadnjo pest riža ali vam podariti iskreno prijateljstvo, vam bo ta država dala veliko več kot boste lahko vi njej. Ponuja edinstveno izkušnjo, ki lahko spremeni vaše življenje za vedno!

Potuj Kot Prostovoljec je odlična priložnost za nova poznanstva, odkrivanje krajev in vasi, preživljanje kvalitetnega časa z lokalnim prebivalstvom, okušanje lokalne kulinarike, ples ob ritmih lokalne glasbe in navsezadnje za iskanje samega sebe.

Morda ste ravno v obdobju, ko potrebujete nekaj časa samo zase in želite za nekaj časa pozabiti na bližnje, službo, kraj v katerem živite. Morda ste ostali brez službe ali ste ravnokar prekinili dolgoletno partnersko vezo in potrebujete krajši beg ter umik pred težavami, ki so nastale ob tej situaciji. Ali pa ste morda zaključili študij in predno se lotite iskanja redne zaposlitve, želite še nekaj narediti zase in druge. Morda pa ste se znašli v situaciji, da enostavno nimate sopotnika za takšno potovanje in potrebujete le malce spodbude, da se svojim sanjam ne odrečete samo zaradi tega, ker bi morali potovati sami.

Afrika prostovoljstvo

V Gambiji nikoli ne boste sami! Z vami bomo delili vse potrebne informacije že pred odhodom, vam vedno priskočili na pomoč pri urejanju dokumentacije in vam odgovarjali na vsa vaša vprašanja. Na letališču v Gambiji vas bo pričakal naš predstavnik. Ves čas oziroma kolikor boste želeli, vam bodo v Gambiji na voljo naši sodelavci vse do vašega odhoda. Prostovoljci v Gambijo preko naše organizacije prihajajo že od leta 2013. Skupinske odhode imamo le v času poletnega tabora. Skozi leto pa ves čas sprejemamo individualne prostovoljce. Med njimi so tudi taki, ki so se prvič odpravili sami na potovanje, prvič poleteli z avionom, imeli slabo znanje angleščine in različnih starosti.

Če boste upoštevali naše dobronamerne nasvete in opozorila glede varnosti, bivanja in kultunih razlik, bo verjetnost za negativne izkušnje in dogodke, precej zmanjšana. Vsega se vsekakor ne da prepričiti, vendar je vse kar je zapisano in povedano z namenom, da boste čimbolj kvalitetno opravljali prostovoljno delo in preživljali prosti čas. Humanitarna organizacija v Gambiji je bila ustanovljena s strani domačinov, ki državo in značaj prebivalcev zelo dobro poznajo. Tako kot v vsaki državi na svetu, je smiselno upoštevati nasvete tistih, ki v državi živijo in delajo. Pri tem pa je prav tako pomembno, da ne pozabite, da ste preko organiziranega prostovoljstva z nami povezani zaradi skupnih motivov in lažjega dosega ciljev za izboljšanje trenutnih razmer posameznikov v državi.

 

prostovoljstvo Afrika