IZLET NA “MOJO FARMO”

Petek 11.04.2014, zadnji šolski dan pred počitnicami, smo namenili izletu, ki ga je donirala Petra Babič. Zjutraj smo se kot ponavadi vsi zbrali na šolskem dvorišču, otroci so zmolili molitev, nato smo skupaj zapeli in zaplesali ob zvokih djemb. Po deveti uri pa smo se z razredom (Nursery 3) in vsemi učitelji podali na poučevalno ekskurzijo na farmo v bližnjo vas Nema Kunku. Pot od šole do farme je bila zelo pestra, saj je bila za nas prostovoljke to prva izkušnja uporabe lokalnega prevoza. Voznik je po lokalnih cestah, ki so polne lukenj in ljudi, vozil zelo hitro in nepredvidljivo, kar nas je zelo šokiralo, saj takšne vožnje nismo navajene – kar je za njih čisto vsakodnevno. Po tej vožnji lahko rečemo, da smo zelo vesele za našega taksi voznika Lamina, ki nas vsakodnevno varno in umirjeno pripelje do šole in nazaj.

Po ekstremni polurni vožnji smo končno prispeli na farmo, kjer so nas zelo lepo sprejeli in nas peljali v osrednji prostor farme. Najprej smo se okrepčali z malico in sokom, ki smo ju kupili z denarjem prejetim za to ekskurzijo, nato nam je pa njihov učitelj Alagie predstavil delovanje farme. Kasneje smo se vsi skupaj odpravili okoli farme, kjer smo si ogledali njihovo inovativno vzgajanje pridelkov, posebej zanimiv nam je bil njihov način peke kruha, saj ga pečejo s pomočjo sončne energije. Videli smo tudi pujske, goske, zajčke in manjši ribnik z zlatimi ribicami.

Zanimivo je bilo opazovati naše otroke in učitelje, saj je bilo to nekaj, kar so videli prvič v življenju.

Po ogledu farme so se otroci preiskusili v sestavljanju puzzlov in lego kock, sestavljanju različnih oblik na tabličnih računalnikih ter igranju »mini« biljarda.

Prav tako smo imeli možnost spoznati odgovorne za projektMy farm. Dve ženski iz Norveške in Nizozemske. Namen projekta je izobraževanje mladih. Učijo jih, kako sami pridelati hrano, izdelati mila in masla za telo,….

S tem projektom, ki poteka preko ministrstva za šolstvo, želijo uvesti spremembe v šolski sistem (od Nursery 1 do Nursery 4). Namen projekta je učenje otrok preko knjige pravljic, s katerimi spoznavajo različne črke, oblike, barve in bonton. Posebnost knjige je, da vsaka črka abecede predstavlja svojo zgodbo. Celotna pravljica pa je narejena na podlagi dvojčkov, kralja, čarovnika in porednega svinčnika. Tako lahko preko zgodbice otrokom razložimo kaj je prav in kaj narobe.

Ponosno lahko povemo, da smo tudi vrtec Mo Beta vključeni v poskusno dobo tega projekta. S pomočjo prostovoljcev in lokalnih vzgojiteljev bomo poskušali uvesti pravljice v del izobraževalnega sistema, saj so pravljice zelo pomemben in poučen element za učenje skozi zgodbe.

Dan je bil zelo zanimiv in poučen za vse, saj smo videli in doživeli veliko novega. Se že veselimo nadaljnjih in podobnih ekskurzij.

V kolikor tudi vi želite otrokom polepšati dan z izobraževalno ekskurzijo, nam pišite na naslov info@zaotrokesveta.com. 

Lep pozdrav iz Gambije,

Maja, Renata, Urška & Urša

GALERIJA SLIK