Javljanje s terena prostovoljk Ines in Petre

Foto: Jana Snuderl

Foto: Jana Snuderl

Na nga def!┬á ­čÖé Kot prostovoljki sva v Gambijo pri┼íli 4. februarja┬á v okviru programa Potuj kot prostovoljec┬á in si s tem izpolnili dolgoletno ┼żeljo po delu z otroki v Afriki. Vsako jutro se odpraviva┬á v vrtec┬á Mo Beta, kjer u─Źiteljicam pomagava pri pou─Źevanju┬á otrok, starih od 3 do 6 let. ┬áOtroci so razdeljeni v skupine po 30 ali ve─Ź otrok glede na starost. Material, ki ga uporabljava pri delu (barvice, svin─Źniki, flomastri, vo┼í─Źenke, vodenke, kola┼ż papir, zvezki ipd), smo v ve─Źini prinesli s seboj, nekaj pa ga je ostalo ┼że od prej┼ínjih skupin prostovoljcev. Pogoji v vrtcu so precej te┼żki, ker ni elektrike, ventilacije, ┼ítevilo stolov in miz je nezadostno, hkrati pa so tudi dotrajani.

Pri sporazumevanju z otroki nama pomagajo lokalne u─Źiteljice, ki prevajajo najina navodila iz angle┼í─Źine v njihov jezik.┬á Otroci v najvi┼íjem razredu po ve─Źini ┼że razumejo angle┼íko, medtem ko se najmlaj┼íi ┼íe u─Źijo osnovnih izrazov. Vsakodnevno sku┼íava pripraviti naloge in aktivnosti, ki jih skupaj z lokalno u─Źiteljico posku┼íava izvesti v razredu. V─Źasih nama to predstavlja precej┼íen izziv, saj tega niso vajeni. Gambijska praksa pou─Źevanja otrok se precej razlikuje od na┼íega. Otroci se s sistemom izobra┼żevanja sre─Źajo ┼że veliko prej kot slovenski. ┼Że pri treh letih poznajo abecedo, osnovne barve, ┼ítevilke do deset in enostavne geometrijske oblike. Tega so se nau─Źili preko t.i. drilla, pesmic in iz┼ítevank. To suhoparno ponavljanje brez smiselnega razumevanja sedaj posku┼íava dopolniti z raznimi aktivnostmi preko katerih se otroci na zabaven na─Źin spoznavajo z u─Źno vsebino. Tako se iz razredov velikokrat sli┼íi kak┼ína pesmica, tudi slovenska (Marko ska─Źe, Ro┼ża mamina), in zvok bobnov, ob katerih se sprostimo in zaple┼íemo.

V najinih razredih sva otroke razdelili v tri skupine glede na znanje, kar nama omogo─Źa la┼żji pregled nad tistimi, ki pri snovi zaostajajo, hkrati pa tistim najbistrej┼íim lahko dajeva dodatne naloge. Opa┼żava, da bi vsaka skupina potrebovala svojega prostovoljca, saj je zgolj samo delo u─Źitelja premalo u─Źinkovito. Pri pripravi veliko sodelujeva, si izmenjujeva ideje ter se posvetujeva tako med sabo kot z u─Źiteljicami.

Veliko sodelovanja pa je potrebnega tudi v na┼íem vsakdanu. V vrtec se vedno odpravimo skupaj, zdru┼żimo mo─Źi tako pri kuhanju kot pospravljanju, ob prostih dnevih pa se odpravimo na kak┼íen izlet ali pa obi┼í─Źemo dru┼żine botrov in prenesemo pozdrave nazaj v Slovenijo. Spoznali smo ogromno novih ljudi in tudi mi smo postali dobri prijatelji. Spoznavamo novo kulturo, u─Źimo se pogajanja za cene, spopadamo se z vo┼żnjo po gambijskih ulicah, u─Źimo se njihovega jezika, obiskujemo koncerte lokalnih skupin, udele┼żujemo se proslav ob dr┼żavnih praznikih.

Delo je dinami─Źno, zahtevno in polno izzivov, a hkrati zabavno, izpopolnjujo─Źe in prina┼ía obilico novih izku┼íenj. Ob koncu dneva sva sicer utrujeni, vendar naju njihovi nasmejani obrazi, veselja polni objemi in iskrice v o─Źeh vedno znova napolnijo z energijo in ┼żeljo po vrnitvi v vrtec.

Ines Verbic in Petra Novak

Foto: Jana Snuderl

Foto: Jana Snuderl