JEZERO RETBA (ROŽNATO JEZERO)

Nenavadno jezero znano po svoji živi rožnati barvi se nahaja 30 kilometrov stran od glavnega mesta Dakar v Senegalu. Obsega 3 kvadratne kilometre, njegova največja globina pa je 3 metre. Jezero Retba od Atlantskega oceana ločuje le ozek pas sipin, zato vsebuje veliko količino soli (v nekaterih predelih celo do 40%). Njegovo slanost primerjajo z Mrtvim morjem, med sušno dobo pa ga celo preseže. To omogoča plavalcem, da lebdijo na vodi.

Značilno rožnato barvo povzroča bakterija Dunaliella salina, saj je zaradi slanosti to zanjo popolno okolje. Bakterija proizvaja rdeč pigment, zato da lahko absorbira sončno svetlobo in s tem daje jezeru njegovo unikatno barvo. To je še posebno vidno med sušno dobo (od novembra do junija) in manj med deževno dobo (od julija do oktobra).

Jezero služi predvsem kot turistična znamenitost in za proizvodnjo soli, saj zaradi slanosti ni veliko živih organizmov, ki bi lahko v njem preživeli. Ob obisku boste lahko ves čas videli nabiralce soli, njegova obala pa je polna kupov soli. Nabirajo jo ljudje iz celotnega območja Zahodne Afrike, ki delajo 6 do 7 ur na dan, sol pa izvažajo po vseh regijah. Senegalski ribiči uporabljajo sol za prezervacijo rib, ki so sestavni del senegalske narodne kuhinje.

Pink lake Senegal