Kakšni so stroški potovanja?

KAJ JE PROSTOVOLJSTVO?

Definicija iz Etičnega kodeksa organiziranega prostovoljstva pravi: “Prostovoljsko delo je delo, ki ga po svoji svobodni odločitvi in brez materialnih koristi opravlja posameznica oziroma posameznik v dobro drugih ali za skupno javno korist.”  

 

Prvi in najpomembnejši vprašanji, ki si ju morate zastaviti sta, kaj za vas pomeni prostovoljno delo in kakšen je vaš glavni motiv. Ljudje se za prostovoljsko delo odločamo na osnovi mešanice motivov. Najpogosteje je glavni (oziroma najbolj ozaveščen) motiv pomoč sočloveku, skupnosti oziroma pomoči potrebnim, dostikrat pa se v ozadju skrivajo tudi lastni interesi in pričakovanja. Motivacija vsakega prostovoljca se mora skladati z vrednotami in načeli naše organizacije, ki so nastali na podlagi dolgoletnih izkušenj in delovanja na lokaciji ter so rezultat analize lokalnih potreb in problematike. V primeru neskladja načel lahko prostovoljno delo povzroča uporabnikom več škode kot koristi.

 

ZAKAJ PLAČATI SVOJE POTOVANJE?

Študentom in dijakom pomagamo s pridobivanjem sredstev preko sklada RS za razvoj kadrov in štipendij. Več informacij glede sofinanciranja študijskih obiskov si lahko preberete TUKAJ.

 

Če pogojev za sofinanciranje ne izpolnjujete, si morate potovanje v celoti plačati sami. Prav tako za opravljanje dela ne dobite (denarnega) plačila. Razlog, da morate sami kriti stroške vašega potovanja je, da projekt, za katerega delamo, nima sredstev, da bi financiral program prostovoljstva. Preračunali pa smo tudi, da bi lahko z denarjem za nakup ene letalske karte in enomesečnega bivanja enega prostovoljca v Gambiji za leto in pol zaposlili 2 Gambijca.

 

Če pa se sprašujete, ali bo vaš težko prislužen denar pomagal pri zadovoljstvu in razvoju vas samih in vseh tistih, ki ga najbolj potrebujejo, ste lahko mirni. Včasih lahko pridobite celo več kot tisti, ki jim boste pomoč nudili. Prostovoljno delo ni nagrajeno z denarjem, temveč z novimi izkušnjami, znanjem in občutkom, da smo naredili nekaj dobrega za lepšo prihodnost. Prostovoljno delo nas navdihuje, pripomore k naši osebni rasti in nam omogoči, da preizkusimo sebe in naše sposobnosti.

 

Ob koncu prostovoljnega dela lahko prejmete potrdilo o opravljenih prostovoljnih urah, ki ga lahko uporabite pri iskanju nove zaposlitve. Delodajalci vedno bolj strmijo k temu, da zaposlujejo posameznike, ki imajo izkušnje tako doma kot tudi v tujini. In prostovoljno delo postaja vedno bolj priljubljen način navezovanja stikov s potencialnimi delodajalci.

 

PREDVIDENI STROŠKI POTOVANJA

Za vas smo pripravili okvirno kalkulacijo vseh stroškov, ki lahko nastanejo vezano na potovanje. Predlagamo vam, da z organizacijo potovanja začnete pravočasno in si tako razporedite stroške na več mesecev. V kolikor že imate potni list, vsa ustrezna cepljenja, ste našli ugodno letalsko karto, se odločite, da ne boste jemali antimalarikov in se ne boste udeležili vseh izletov ter prostočasnih aktivnosti, ste previdni pri nakupu spominkov in jeste dokaj lokalno hrano, lahko takšno potovanje za 3 tedne stane že od 1.250 eur naprej.

Torej kakšni so vaši predvideni stroški:

 

Volunteer Pass

V naši organizaciji boste deležni informiranja in svetovanja. Ne samo, da boste pridobili nove izkušnje s prostovoljnim delom, ampak bomo vplivali tudi na vašo osebno rast, pozitivno razmišljanje, osebne dosežke, itd. Volunteer pass stane 150,00 €, Znesek prijavnine lahko poravnate v dveh obrokih, pri čemer mora biti prvi obrok poravnan v roku 7 dni od oddane prijavnice, zadnji obrok pa pred odhodom v Gambijo. Vsi, ki ste se odločili za dodatne majice, strošek poravnajte skupaj s plačilom prijavnine. Vsaka dodatna majica stane 1o,00 €.

 

Volunteer pass vključuje:

 

·        Možnost udeležbe prostovoljnega dela v Gambiji preko programa Potuj kot Prostovoljec.  

·     Izobraževalno online usposabljanje oziroma usposabljanje v živo. 

·     Pripravljalne online aktivnosti (pomoč in podpora pri organizaciji potovanja, odgovori na vprašanja, skupinski sestanki, prezentacije, javljanje v živo iz Gambije, koristni nasveti pred potovanjem, povezovanje s prostovoljci iz preteklih odprav in njihovi nasveti).

·        Priročnik z vsemi nasveti in koristnimi informacijami.

·        Potrdilo o sprejemu na prostovoljno delo/študijski obisk.

·        Certifikat o opravljenem delu.

·        Dve majici – obvezna uniforma pri prostovoljskem delu.

·        Pomoč in svetovanje pri pridobitvi študijskih sredstev.

·        Pomoč in svetovanje pri organizaciji potovanja.

·        Iskanje nastanitve v Gambiji (poskušamo poiskati čim ugodnejšo ponudbo, ki bo čim bližje vašemu področju dela, kljub temu pa dovolj varna in prijetna za bivanje).

·        Organizacija prevoza.

·        Koordinacija v Gambiji in usmeritvene informacije (sestanki, pomoč na lokaciji, pomoč pri organizaciji prostovoljnih in prostočasnih aktivnosti).

·        Uvodni sprehod po okolici.

·        Pomoč pri organizaciji prostočasnih aktivnosti in izletov s strani lokalnih članov organizacije.

·        Vključevanje v aktualne lokalne aktivnosti (ceremonije, wrestling, nedeljska maša, obisk tržnice, praznovanje praznika…)

·        Možnost svetovanja ena na ena (po dogovoru).

·        Možnost povezovanja z bivšimi prostovoljci na izbranem področju (po dogovoru). 

 

Če želite dodatne majice, to označite na prijavnici. Vsaka dodatna majica stane 10,00 eur, plačilo pa izvedete ob plačilu prijavnine. 

 

Cepljenja

Proti rumeni mrzlici je cepljenje obvezno le, če v Gambijo potujete iz letališča v državi, v kateri je možnost okužbe z rumeno mrzlico. Priporočeno je cepljene proti hepatitisu A in B (več odmerkov v časovnih razmikih), tifusu, tetanusu in meningokoknemu meningitisu. V kolikor boste jemali antimalarike, je cena oziroma količina tablet odvisna od vrste antimalarika, števila dni bivanja na malaričnem območju. S klikom TUKAJ najdete več informacij.

 
Antimalariki
Na voljo imate dva tipa antimalarikov, Lariam (cena cca 53 eur) ali Malarone (cena cca 103 eur). Po izkušnjah ima manj stranskih učinkov Malarone. V praksi jemlje antimalarike le polovica prostovoljcev, vendar je odločitev vaša, saj gre za vaše zdravje. V vsakem primeru je potrebna ustrezna zaščita proti komarjem. 
 
Zavarovanje za tujino

Preverite ponudbo različnih zavarovalnic in njihove akcijske ponudbe. V primeru, da imate vsa zavarovanja sklenjena pri isti zavarovalnici je večinoma mogoče pridobiti dodaten popust. V vsakem primeru priporočamo dovolj visoko zavarovalno kvoto. Za tri tedne je zavarovanje za tujino mogoče dobiti od 20 eur naprej. 

 
Nakup letalske karte

Cene povratne letalske karte so odvisne od razpoložljivosti in datuma odhoda. Gibljejo se med 400€ in 1500€. Ne čakajte na last minute ponudbe saj se praviloma karte dražijo ko se približuje datum odhoda.

 

 

Riziko odpovedi

Predvsem v času pandemije Covid-19 priporočamo zavarovanje prevoza za riziko odpovedi. Zavarovanje mora biti sklenjeno v roku 24 ur od nakupa karte. Cena je navadno od 4,1 do 4,3 % od vrednosti letalske karte. 

 

 

Vizum

Za vstop v državo za slovenske državljane plačilo vizuma ni več potrebno, v kolikor potujete kot turist in v Gambiji ne boste ostali dlje kot en mesec. Podaljšanje je proti plačilu 1000 GMD (cca 20€) mogoče na podlagi zahteve pri pristojnem državnem organu v Gambiji. Pri tem vam lahko pomagamo mi. Obstaja pa tudi možnost, da doplačilo vize uredite na letališču pred odhodom.

 

 

Security Fee

Od novembra 2020 je na letališču (ob vstopu v državo in pri odhodu) potrebno plačilo dodatne takse za varnost (t.i. Security fee) v višini 20$/€ oz. GMD 1000. 

 

 

Test Covid-19

Trenutno za vstop in izstop iz Gambije niso potrebna dokazila o negativnem izvidu testiranja za Covid-19 oziroma certifikatu o cepljenju. Predlagamo pa vam, da vedno preverite trenutne pogoje letalskega ponudnika in države prestopa.  Za najnovejše informacije glede pogojev za vstop v Gambijo nam pišite na info@potujkotprostovoljec.siPrevoz do letališča v Evropi

Za prevoz do letališča lahko izbirate med različnimi ponudniki (GoOpti, Flixbus, Nomago, Anja prevozi…). Cene so odvisne od termina in razpoložljivosti ter od razdalje od letališča (od 40 € če pravočasno rezervirate). 

Informacije glede pogojev potovanja v času COVID-19 se ves čas spreminjajo, zato vas prosimo, da nas za zadnje informacije kontaktirate na info@potujkotprostovoljec.si.   


 

Prevoz iz letališča Banjul 

Strošek prevoza je odvisen od števila prostovoljcev z istim časom prihoda, od količine prtljage in tipa vozila. Prevoz organiziramo mi. Glede na število potnikov in prtljage rezerviramo ustrezno vozilo (osebni avtomobil, 7-sitter, mini bus). Strošek prevoza se v primeru več potnikov deli. 

 

 

Nastanitev

Za rezervacijo nastanitve poskrbimo mi. Skušamo najti čim ugodnejšo ponudbo, ki bo čim bližje področju vašega dela, hkrati pa dovolj varna in prijetna za bivanje. Cene so različne in so odvisne od tipa nastanitve in obdobja v katerem potujete. V povprečju je cena nastanitve 20,00 € na osebo na noč, če si sobo delite še z nekom. 

Preko lokalnega partnerja vam pomagamo pri rezervaciji sobe, kjer je dobro poskrbljeno za varnost, tako za varnost pred morebitnimi krajami in vlomi, kot tudi za varnost pred boleznimi, ki so značilne za to območje.  Po našem mnenju morajo biti življenjski pogoji podobni tistim, ki ste jih vajeni v Evropi. Navsezadnje je to vaše potovanje in hkrati tudi dopust, kjer je priporočljivo, da spite in živite v za vas sprejemljivih pogojih. Popolna preprečitev vsega naštetega ni mogoča.

Možnost bivanja pri domačinih vam lahko naknadno uredimo za kakšen dan ali dva. Za daljše obdobje pa imate to možnost pri izbiri programa prostovoljnega dela v Gunjurju (varstvo okolja in narave, zaščita želv). Bivanje pri domačinih omogočamo samo preko partnerjev, ki jih dobro poznamo in poznamo tudi razmere, ki jih nudijo za bivanje. 

 

 

Kosilo

Nudimo vam možnost kosila. Prispevek za kosilo je GMD 200 (cca 3,65 eur) na dan. Če te opcije ne želite, si lahko kuhate sami ali pa si kosilo privoščite v kateri od restavracij (lokalnih ali mednarodnih). Lokalna hrana je cenejša od uvožene, za kosilo v mednarodni restavraciji boste odšteli približno toliko kot v restavracijah v Sloveniji. 

 
Ostala hrana

Za zajtrk in večerjo poskrbite sami. Kruh z maslom (običajni lokalni zajtrk) stane GMD 10 (cca 0,18 eur), medtem ko lahko za toast s šunko in sirom ter kosmiče odštejete veliko več kot v Sloveniji. Tudi cene sadja so primerljive s tistimi v Sloveniji. 

 
Prevoz na prostovoljno delo in prostočasne aktivnosti

Strošek je odvisen od izbranega prevoznega sredstva, števila potnikov in pogostosti vaših prevozov. Izbirate lahko med lokalnim (cenejšim in počasnejšim) prevozom ali pa se odločite za prevoz s taksijem od točke A do točke B, ki je precej dražji, vendar posledično udobnejši in hitrejši. V primeru večjih skupin, se navadno organizira taksi prevoz in se strošek deli. O vaši izbiri se pogovorimo po prihodu v Gambijo. 

 

 

Dodatni stroški 

Povezani so z vašo osebno porabo (telefon, internet, hrana, razni nakupi, izleti, izdelava kitk, izdelava obleke, vstopnina za lokalni koncert, pijača, ostali prevozi).