KOLESARSKI IZLET V AFRIKI

Kolesarjenje do naravnega rezervata Abuko in do vasi Tabokoto je odličen izlet za vse tiste, ki želijo en dan preživeti v naravi in z domačini na prav poseben način.

Cycling Gambia Volunteers

Z ekipo prostovoljcev smo se zjutraj odpravili do naravnega rezervata Abuko. Vožnja je bila precej zanimiva in polna presenečenj. Promet je bil bolj gost le na začetku poti, kasneje smo v večini srečevali samo domačine in otroke, ki so tekali za vami. Ko smo prispeli do Abuka, smo se peš odpravili skozi gozd.

Abuko Nature Reserve

Naravni rezervat Abuko je bilo prvo zaščiteno območje v Gambiji, razglašeno kot rezervat leta 1960. Rezervat z bogato floro in favno, na območju dveh kvadratnih kilometrov, lahko v nekaj urah raziščete peš. Abuko je dom številnim pticam, malim sesalcem in plazilcem. Med sesalci obstajajo štiri vrste primatov: zelene opice (green vervet), rdeče (red colobus), bush baby in patas opice. Majhni sesalci, ki jih lahko vidite v gozdu so veverica, jež, afriške palme civets, Mongooses, galagos in več vrst glodavcev, vključno s podganami. Med plazilci so monitor lizard, nilski krokodil, pritlikav krokodil in nekatere kače. Obstajajo tudi številni metulji in vešče. V rezervatu imajo tudi ograjene prostore, ki služijo kot sirotišnica za pomoči potrebne živali, vključno s hijenami, opcami in levom.

Lion Abuko Reserve

Po sprehodu v gozdu in obisku živalske sirotišnice, smo nadaljevali pot v vas. Najprej smo se ustavili pri Mami, ki je predsednica združenja vaških žensk, ki poskušajo s posebno tehniko barvanja in voskanja blaga (tye & die) ustvariti prihodke za boljše življenje njihovih družin. Pokazale so nam, kako poteka njihov delovni dan in razložile potek nastajanja teh krasnih materialov in oblačil.  Izdelali smo si tudi svoje izdelke z vzorci in barvo, ki so jih prostovoljci vzeli s seboj za spomin.

Z naročilom izdelka lahko pomagate ženskam, brez posrednikov. Na ta način poskušamo pomagati “malim ljudem”, ki nimajo znanja in možnosti doseči kupcev, ki si želijo kupiti izdelke po principu pravičnega trgovanja.

Batik

Ženske so za nas pripravile tudi tradicionalno gambijsko kosilo, chicken yassa (riž piščanec, zelenjava in pekoča omaka). Po kosilu pri Mami, smo se odpravili do vaškega verskega središča, kjer otroke učijo verouk.

Chicken Yassa

Pokazali so nam lesene tablice, na katerih so arabskih zapisi, t.i. sur. Spoznali smo tudi glavnega verskega voditelja v vasi in njegovega sina, ki je verski učitelj. Ta nam je pokazal kako s črnilom zapisujejo arabske zapise na lesene tablice in nam prebral ter prevedel eno izmed sur.

Ink Sura

Pot smo nadaljevali do pekarne, kjer izdelujejo kruh, ki ga imenujejo Tapalapa. Demonstrirali so nam potek priprav in peke kruha.

Tapalapa

Po napornem dnevu smo se odpravili nazaj proti domu.