Maširanje otrok in prostovoljk

MAŠIRANJE V ČAST PREDSEDNIKOVEGA PRAZNOVANJA DNEVA NEODVISNOSTI

Mobe-Ta

18. februar je dan, ko Gambija praznuje dan neodvisnosti. Letošnje leto so obeležili 49. obletnico. Na ta zanje prav poseben dan, pripravijo velika praznovanje na vseh mestnih stadionih, s čimer izkažejo svojo domoljubnosti. Pripadnost državi pa na svoj način izkažejo tudi najmlajši. Tako smo se v soboto, 8.3.2014, z nasimi malčki udeležili otroškega maširanja na Bakau stadionu, v Serekundi. Na enem mestu se je tako zbralo skoraj 200 vrtec iz območja Serekunde in okolice.

Predpriprave so potekale en mesec pred dogodkom. Otroci so skupaj z vzgojiteljicami dva krat na teden vadili maširanje in petje pesmic.  Ravnateljica je vse otroke peljala k krojaču, ki je za njih naredil unifrome po meri. Za deklice krila, majice in klobuke, za dečke hlače in majico. Za to priložnost se spodobi, da imajo tudi vzgojitelji in vzgojiteljice prav posebna oblačila. Kupili smo blago za vse v isti barvi, pri krojaču pa se je vsak posebej dogovoril za stil obleke. Temu se v Gambiji reče tudi “asobi”.

V soboto 08.03.14 smo se v vrtcu zbrali nekoliko bolj zgodaj kot med delovnim tednom. Deklicam smo razdelile klobučke, okoli vratu pa nadele rutke. Fantje so bili oblečeni v majice bele barve, saj bela barva ponazarja mir, okoli vratu so imeli zelene trakove. Na stadionu so nas organizatorji usmerili na pripadajoče mesto. Pred začetkom programa smo si čas krajšali s petjem pesmic, otrokom pa smo razdelile balone in sladkarije. Začetek programa je naznanila kolona vozil, v katerih so mesto funkcionarjev ( ministrov in predsednika) prav tako zavzeli otroci. Bili so v središču pozornosti, marsikateremu izmed njih pa se je tako vsaj za dan izpolnila želja, da bi en dan postal predsednik ali minister. Uradnemu pozdravu in nagovoru je sledil marš. S petjem državne himne se je program zaključil. Nato smo se vrnili proti vrtcu, kjer smo lačne želodčke napolnili z slastnim, tradicionalnim benechin-om (riž, riba, zelenjava, omaka).

Za nami je bil tako še en dan poln trenutkov, katerih si bomo zapomnili za vselej. Prostovoljke pa si stejemo v čast, da smo bile povabljene na ta dogodek in bile s tem del gambijskega praznovanja.

GALERIJA SLIK