PROJEKT V VASI KEREWAN SAMBA SIRA

Solarne luči za vas Kerewan Samba Sira pred koncem Ramazana

V razvitih državah je dostop do elektrike tako samoumeven, da ljudje sploh ne razmišljajo o tem, kakšno bi bilo življenje brez njega. Šele ko se zgodijo kratki, dobro napovedani izklopi, se posameznik ponovno spomni kako neprecenljiva je elektrika.

 

Sedaj pa si predstavljajte, da ne samo, da je v temi vaš dom, ampak tudi vse ulice okoli vašega doma, ko zaide sonce.

 

Svetloba – ena beseda, ki ima moč, da v naše življenje prinese srečo ali stisko.

 

Luč daje občutek varnosti, zlasti v državi, kjer se večina dejavnosti odvija v večernih urah. Če pozabite na čas, vas lahko zelo hitro ujame tema med tem ko se vračate iz dela, tržnice ali drugih opravkov. Še posebno se to rado zgodi otrokom, ki so se navajeni igrati na ulicah s prijatelji, razširjenimi družinami ali sosedi. Vse skupaj je še težje, saj moderni pripomočki, kot so pametni telefoni s svetilko, večini niso dostopni.  

 

Noč/tema ponuja tudi ogromno priložnosti tatovom, ki jih lahko najdemo kjer koli na svetu. Prepogosto se dogaja, da so vaščani ponoči oropani stvari, ki so za njih neprecenljivi – naj bodo to pridelki s polja, orodje, živali, prevozna sredstva ali katera koli druga pomembna stvar, ki jim lajša že tako skromno življenje na vasi.

 

Zaradi tega in ogromno drugih stvari, ki jih bomo opisali v nadaljevanju, so sanje o varnih, dobro osvetljenih ulicah v vasi, za ljudi, ki tam živijo, velike.

Vas Kerewan Samba Sira

Med raziskovanjem nove lokacije za vodnjak, za katerega smo prejeli donacijo od našega botra, ki že vrsto let podpira naše humanitarne akcije v Gambiji in preko mesečnih donacij tudi omogoča izobraževanje petim otrokom, smo naleteli na vas Kerewan Samba Sira.

Med razpravo s poglavarjem vasi g. Mohammedom Saidy-em in njegovim bratom g. Yerro Saidy-em smo izvedeli, da je v vasi še vedno veliko bivališč, ki potrebujejo lastne vodnjake, a na srečo obstaja večji vaški vodnjak, ki oskrbuje vodo za celo skupnost. Da pa bi pomagali čim več vaščanom v naših projektih, sta nam brata Saidy omenila projekt za osvetlitev celotne vasi.

Kerewan Samba Sira je vas, ki je od glavnega mesta Banjul oddaljena več kot 275km. Ocenjujejo, da v cca 175 bivališčih v vasi živi preko 1000 prebivalcev, ki pa so v celoti muslimanske vere. 

Vas nima dostopa do državne elektrike in vode (zgradili so si svoje vodnjake). Na celotnem območju ni nobene luči, tako, da so vaščani skozi celo leto zvečer in ponoči popolnoma odvisni od lunine svetlobe.

 

Vas je precej velika in ima vrtec, osnovno šolo in dve mošeji. Trenutno prebivalci poskušajo zgraditi tudi zdravstveni dom za skupnost.

 

Delo, veselje, šport in varnost v Kerewan Samba Sira vasi se konča, ko zaide sonce. Brez lunine svetlobe je zelo temno in vidljivost okolice je zelo slaba. Vaščani so tako omejeni na svoje domove (ki so v večini brez elektrike) in njihov občutek varnosti zbledi skupaj s sončno svetlobo. Pomanjkanje varnosti vpliva tudi na skrbi glede prevoza po ulicah, tatove, uporabo zunanjih stranišč, itd.

Osvetlitev vasi je ključni korak za gospodarski razvoj podeželja.

Javna razsvetljava lahko znatno vpliva na življenjske razmere podeželskih skupnosti in lahko pomaga okrepiti njihovo gospodarstvo. Obstaja dovolj pričanj ljudi, ki opisujejo, kako se je njihovo življenje izboljšalo, ko so lahko zvečer nadaljevali s svojim delom, še naprej prodajali svoje izdelke in storitve in ponoči hodili iz dela ali mošeje brez strahu pred napadi. Osvetljene ulice tudi zmanjšajo število nesreč, saj so tako pešci kot tudi kolesarji precej bolj vidni. Seveda pa obstajajo še številne druge ugodnosti za utemeljitev pomembnosti namestitve ulične razsvetljave.

 

Z delom in trgovanjem po sončnem zahodu, bodo vaščani lahko opravili na tisoče dodatnih delovnih ur, ki bodo pozitivno vplivale na življenje že tako pridnih in delovnih vaščanov in doprinesle h gospodarskemu razvoju.  

 

Namestitev solarnih luči je najbolj optimalna in najcenejša izbira, da bodo imeli vaščani svetlobo na ulicah in v življenju.

Kakšne so prednosti osvetlitve vasi Kerewan Samba Sira?

1. Najpomembnejše je, da lahko osrečimo preko tisoč vaščanov, še posebno otrok, ki ne zahtevajo veliko, kajne? Osvetljena vas jim bo spremenila življenje.

 

2. Ulična razsvetljava bo izboljšala vaško gospodarstvo in prispevala k razvoju, ki jim bo v zelo kratkem času spremenilo življenje na bolje.

 

3. Varnost se bo izboljšala v trenutku namestitve solarne luči.

 

4. Boljša vidljivost bo zmanjšala število nesreč in poškodb, ki vključujejo tako voznike kot tudi potnike in pešce.

 

5. Sončna energija proizvaja čist in povsem obnovljivi vir energije. Je odlična alternativa in bolj zelena možnost za naše okolje, saj prispeva k zmanjšanju toplogrednih plinov, ki bi jih sicer proizvajal lokalni vir energije.

6. Solarne luči potrebujejo minimalno vzdrževanje – menjava baterij, ko je potrebno, in čiščenje, ko postanejo prašne. Ker bodo solarni paneli nameščeni na prostem z neposrednim dostopom do sončne svetlobe, potrebujejo občasno čiščenje, da ohranijo kakovost in funkcionalnost.

 

7. Luči ne proizvajajo nobenega hrupa, tako da vasi zagotavljajo mirno okolje.

 

8. Stroškovno gledano so solarne luči najbolj ugodna rešitev, saj vključuje samo začetne stroške nakupa in namestitve. Sončna energija je v celoti brezplačna, solarne plošče pa lahko delujejo desetletja. Baterije imajo življenjsko dobo med 5 in 25 let.

Naj se letošnji Ramazan za prebivalce vasi Kerewan Samba Sira konča v svetlobi in upajo na boljše jutri.

Ko smo obvestili vaškega poglavarja o tem, da obstaja možnosti namestitve luči še pred koncem Svetega meseca, ni mogel skriti veselja in sreče. Če ne bi bili v postnem mesecu, bi kar takoj pripravil praznovanje! Tako pa bodo po namestitvi potekale molitve za vse donatorje.

 

Vsak vaščan bi se moral počutiti varno po sončnem zahodu, in skupaj lahko preženemo temo in prinesemo žarek svetlobe ljudem, ki živijo v vasi Kerewan Samba Sira v Gambiji.

 

In ja, dobrodelnost je nekaj, kar prinaša koristi in občutek sreče vsem – tistim, ki podarijo in tistim, ki prejmejo.  

 

Ker smo trenutno v mesecu Ramazana, večina ljudi v Gambiji strogo posti od zore do sončnega zahoda, molijo in poglabljajo svojo vero. Pomembni del Svetega meseca je tudi dobrodelnost. Po 30-dnevnem postu (okoli 21. aprila) je čas za praznovanje. Namestitve luči ravno v času Svetega meseca bi bil dodaten razlog za veliko praznovanje prebivalcev vasi Kerewan Samba Sira.

Če želite biti del tega čudovitega projekta, lahko svoj prispevek nakažete na transakcijski račun Društva Za Otroke Sveta.

Podatki za nakazilo:
DRUŠTVO ZA OTROKE SVETA

Trg komandanta Staneta 8, 1000 Ljubljana, SLOVENIJA

IBAN (TRR): SI 56 2900 0005 0687 692

Referenca: SI 99

Koda namena: CHAR
Namen: KEREWAN SAMBA SIRA

SWIFT: BACXSI22

Račun odprt pri Uni Credit Bank

 

KOLIKO DONACIJ POTREBUJEMO?

STROŠKI: 

100 SOLARNIH LUČI: 3,900€ 

100 ŽELEZNIH DROGOV: 2,300€ 

MONTAŽA: 400€ 

PREVOZ: 250€

SKUPAJ: 6,850€ 

TRENUTNI ZNESEK ZBRANIH DONACIJ: 2,000€ 

POTREBUJEMO ŠE: 4,850€ 

 

 

Nakup in namestitev solarnih luči bomo spremljali z našimi kamerami in vse objavili na naših socialnih omrežjih.

Vas Kerewan Samba Sira bo vključena tudi v trajnostne turistične dejavnosti in programe prostovoljstva (medicina, izobraževanje, kmetijstvo itd.)